Lekoviti listovi avokada

listovi avokadaDa je plod avokada prvoklasna namirnica, već znamo. Ali, manje je poznato da su listovi avokada lekoviti i da čaj od listova avokada pozitivno deluje na organizam na više načina!

Listovi avokada su bogat izvor proteina (u 100 g listova avokada ima dvostruko više proteina nego u jednom plodu avokada).  Veoma su bogati gvožđem, a pored gvožđa, sadrže kalijum, kalcijum i magnezijum (a to su mikroelelementi koji su važni za regulaciju krvnog pritiska i ispravan rad srca.)

Listovi avokada su takođe bogati kvercetinom. Kvercetin je biljni antioksidans koji veoma pozitivno utiče na imunitet, zdravlje organa za disanje, kao i na kardiovaskularno zdravlje.

I još jedna interesantna stvar: listovi avokada sadrže serotonin, neurotransmiter koji podstiče funkcionisanje mozga i pomaže da se ublaže stres i anksioznost!

 

Kako listovi avokada deluju na zdravlje

 

Listovi avokada ispoljavaju diuretički efekat, zato su korisni u slučaju urinarnih infekcija i kamena (ili peska) u bubregu, a doprinose i sniženju krvnog pritiska, kako su pokazala neka istraživanja.

Takođe, prema iskustvima tradicionalne medicine, čaj od listova avokada može da pomogne kod crevnih i menstrualnih kolika.  

Nedavno istaživanje, obavljeno na životinjama, utvrdilo je da ekstrakt listova avokada pomaže da se zacele oštećenja srca, bubrega i jetre, nastala usled izlaganja eksperimentalnih životinja toksičnim hemikalijama. Tu su listovi avokada pokazali efekte koji se mogu porediti sa efektima lekova koji su u zvaničnoj upotrebi.

U drugom istraživanju, takođe obavljenom na žiotinjama, istraživači su utvrdili da listovi avokada mogu da pomognu i u lečenju trovanja mozga olovom i da mogu da pomognu regeneraciju tkiva u malom mozgu.

Jedno istraživanje, obavljeno na starijim ljudima, je utvrdilo da čaj od listova avokada može da snizi visok krvni pritisak.

A nedavno laboratorijsko ispitivanje, koje se oslanja na nekoliko prethodnih istraživanja slične vrste, izvestilo je da listovi avokada podstiču regeneraciju ćelija pankreasa i suzbijaju enzimsku aktivnost tokom metabolizma ugljenih hidrata, što su antidijabetička svojstva.

Sve navedeno govori da je čaj od listova avokada više nego poželjan napitak, ne samo za uživanje, već i za opšte zdravlje organizma.

 

Izvori i reference:
https://chasdomundo.pt/en/blog/29-avocado-leaf-tea-benefits, https://theavotree.co.nz/tea_blog/quercetin-and-avocado-leaf-tea/
https://www.researchgate.net/publication/345786053_Ameliorative_Effect_of_Administering_Avocado_Persea_americana_Leaf_Extract_on_Lead_Acetate_Toxicity_in_the_Brain-cerebellum_of_Albino_Rats, https://clinphytoscience.springeropen.com/articles/10.1186/s40816-020-00237-1, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8913550/, www.sysrevpharm.org/articles/the-effect-of-giving-avocado-leaf-boiled-water-on--lowering-blood-pressure-in-the-elderly-with--hypertension-in-the-work.pdf


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 551