Psilijum čisti creva

psilijumPsilijum (Psyllium) je biljno vlakno koje se dobija od semena biljke Plantago ovata. Najpoznatiji je kao efikasan prirodni laksativ, mada nova istraživanja ukazuju da koristi i u regulaciji nivoa holesterola i šećera u krvi.

Prema ajurvedskoj medicini, psilijum (psillium) deluje kao blagi laksativ, diuretik, omekšava stolicu i ublažava upale. Zahvaljujući osobini da upija tečnost, psilijum tokom kretanja kroz creva upija i sakuplja štetne mikroorganizme, toksine i otpatke, koji se u ajurvedi nazivaju zajedničkim imenom “ama“. Ama je otrovna i lepljiva supstanca, koja se najčešće lepi za zidove debelog creva; ukoliko ona nastavi da se nagomilava, može da tokom vremena dospe u krvotok i izazove različite probleme na raznim mestima u organizmu. Čišćenje ame iz debelog creva, po ajurvedi, može da značajno doprinese opštem zdravlju, raspoloženju i izgledu. Po tradicionalnoj ajurvedskoj medicini, dobrobiti od korišćenja psilijuma mogu da imaju osobe koje pate od hroničnog zatvora, hroničnog proliva, kolitisa, Kronove bolesti, gastritisa i čira; takođe, ajurveda smatra da psilijum može da pomogne i u ublažavanju upala uretre i bešike.

Većinu postavki tradicionalne ajurvedske medicine potvrdila su savremena istraživanja. Evo šta su utvrdila savremena eksperimentalna i klinička proučavanja prilijuma:

Pomaže digestivno zdravlje. Psilijum je laksativ koji upija vodu u crevima i tako znatno olakšava crevnu peristaltiku. Zato može da pomogne uspostavljanju redovnog pražnjenja creva, bez dodatnog stvaranja gasova. Osim što podstiče pražnjenje creva i olakšava zatvor, psilijum omekšava stolicu, što pomaže da se spreče komplikacije koje često prate zatvor, a to su hemoroidi i fisure. Međutim, da bi se to postiglo, psilijum uvek treba koristiti sa dosta vode - minumum dve čaše. Pored toga, psilijum je i prebiotik - supstanca koja je potrebna za razvoj kolonija korisnih bakterija u crevima, što je takođe odlično za zdravlje organa za varenje.
Pomaže regulaciju telesne težine. Pošto psilijum upija tečnost i uvećava masu kad dospe u organe za varenje, on pomaže da se postigne osećaj sitosti. To sa svoje strane može da pomogne da se kontroliše količina hrane koja se pojede. Psilijum se može dodati u salatu, koristiti za pravljenje hleba, peciva i slično.
Doprinosi regulaciji holesterola. Poznato je da biljna vlakna pomažu da se reguliše holesterol, što je važno u prevenciji srčanih oboljenja. Jedno istraživanje je ukazalo da je konzumacija psilijuma tokom 6 nedelja snizila holesterol kod gojaznih ispitanika, sa veoma malo neželjenih efekata.
Doprinosi regulaciji šećera. Neka istraživanja ukazuju da vlakna, kao što je psilijum, mogu da pomognu u održavanju ravnoteže glukoze u krvi. Jedno istraživanje je pokazala da konzumacija 5 g psilijuma dvaput dnevno može da pomogne osobama sa dijabetesim top 2 da održe zdrav nivo glukoze u krvi. Drugo istraživanje na osobama sa dijabetesom tip 2 je takođe pokazalo slično, međutim, u ovom slučaju su istraživači zaključili da količinu psilijuma koja se uzima treba prilagoditi svakom pojedinačnom slučaju.

Psilijum u ishrani i kulinarstvu

Psilijum je veliku popularnost stekao među pristalicama keto dijeta (ishrane koja 80% kalorija dobija iz kvalitetnih masti), pošto ovakvom načinu ishrane, koji može da donese rezultate u pogledu regulisanja telesne težine i nivoa šećera u krvi, često nedostaju vlakna. Psilijum se pokazao kao dragocen dodatak u ovakvoj vrsti ishrane, koja gotovo ne koristi žitarice ni voće.

Takođe, za osobe koje izbegavaju gluten, ili su na bezglutenskoj ishrani, psilijum je odličan dodatak za pravljenje bezglutenskih hlebova. Pošto je glavni "lepak" standardnih hlebova upravo gluten, ako pokušate da napravite hleb od bezglutenskih vrsta brašna, ona ne mogu da daju onu finu teksturu koju daje upravo gluten. Takođe, teško je oblikovati testo od brašna bez glutena. Dodavanje psilijuma u ovakva brašna (heljdino, pirinčano, proseno i sl) će pomoći da brašno ostane lepljivo i da može da se bez problema oblikuje, kao i da se hleb ne raspada nakon što se ispeče.

Za one koji izbegavaju kvasac, dobro je da znaju da psilijum pomaže da se postigne bolji kvalitet testa i pri pravljenju beskvasnog hleba i peciva.

Srećom, psilijum ima neutralan ukus, pa ne menja uopšte ukus testa.

Stručne reference:
www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effect-of-a-fibre-supplement-compared-to-a-healthy-diet-on-body-composition-lipids-glucose-insulin-and-other-metabolic-syndrome-risk-factors-in-overweight-and-obese-individuals/DDE90317EE5D477C1E0594B6E2B1AA79
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874105003983?via%3Dihub
www.nature.com/articles/1601398
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29607676
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29276461
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29185927
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29153856
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28333654

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Psilijum (Psyllium) organski 50g

Ljuske semena biljke Plantago ovata, bogate vlaknima (prirodno visok sadržaj vlakana). Ljuspice psilijuma doprinose normalnoj funkciji creva i ubrzanju prolaska crevnog sadržaja. Psilijum može da se koristi i kao brašno za pripremu različitih vrsta hleba, peciva, kolača i ostalih testa pri čemu je posebno pogodan za proizvode bez glutena.
 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 86