Zdravstvene dobrobiti kurkumina

kurkumin kapsuleVeliki broj istraživanja ukazao je da kurkuma, žuti začin u prahu, može da donese brojne dobrobiti čitavom organizmu, posebno mozgu. Njen glavni sastojak zove se kurkumin.

Naučna istraživanja su utvrdila da kurkuma sadrži razna jedinjenja koja imaju medicinska svojstva. Ona se zajedničkim imenom nazivaju kurkuminoidi. Najvažniji od njih, i glavni aktivni sastojak kurkume, naziva se kurkumin.

Većina medicinskih istraživanja koja su se bavila kurkumom u stvari su koristila ekstrakt kurkume, koji sadrži uglavnom samo kurkmin. Međutim, sama kurkuma sadrži relativno malo kurkumina - svega 1% do 6% svoje težine, dok su doze kurkumina u istraživanjima obično premašale 1 g dnevno, što znači da bi trebalo pojesti podosta same kurkuma (skoro do 100 g) da bi se unela ta količina kurkumina. Zato su važni i suplementi kurkumina.

Evo koje su zdravstvene dobrobiti kurkumina:

 

Antiinflamatorno dejstvo

Kurkumin je bioaktivna supstanca koja može da pomogne u borbi protiv upala, mada su potrebne prilično velike doze da bi se postigao medicinski efekat. Ipak, pošto kurkumin ima antiinflamatorno dejstvo, on može biti značajna pomoći u sprečavanju i ublažavanju upala niskog intenziteta koje leže u osnovi mnogih hroničnih bolesti.

 

Povećava nivo antioksidanasa u organizmu

Istraživanja na ćelijskom modelu i na životinjama su pokazala da je kurkumin moćan antioksidans koji može da blokira delovanje slobodnih radikala i podstakne delovanje drugih antioksidanasa.

 

Pojačava neurotropni faktor u mozgu

Čak i u odraslom dobu, neuroni mogu da uspostavljaju nove veze, a u nekim delovima mozga mogu i da se umnožavaju i uvećaju svoj broj. Jedan od glavnih pokretača tog procesa naziva se moždani neurotropni faktor (BDNF). On igra ulogu u funkcijama pamćenja i učenja, a može se naći i u delovima mozga koji su odgovorni za jelo, piće i telesnu težinu.

Mnogi poremećaju rada mozga povezani su sa smanjenjem nivoa proteina neurotropnog faktora, uključujući i depresiju i Alchajmerovu bolest. Istraživanja i na životinjama i na ljudima su pokazala da kurkumin može da poveća nivo moždanog neurotropnog faktora. Zahvaljujući tome, može da odloži ili čak spreči pojavu bolesti i poremećaja funkcionisanja mozga povezanih sa starenjem. Takođe se pretpostavlja da zahvaljujući tome kurkumin može da pomogne da se poboljšaju pamćenje i pažnja.

 

Smanjuje rizik od srčanih oboljeenja

Naučna ispitivanja ukazuju da kurkumin može da pomogne u zaštiti od raznih faza srčanih bolesti. Konkretno, on pomaže da se poboljša funkcionisanje endotela, odnosno, obloge krvnih sudova. Porećemaj funkcije endotela je glavni pokretač srčanih oboljenja. Do njih dolazi kad endotel ne uspeva da reguliše krvni pritisak, zgrušavanje krvi i druge procese. Više proučavanja je ukazalo da uzimanje kurkumina može da doprinese poboljšanju zdravlja srca.

 

Antikancerogeno dejstvo

Kurkumin je proučen u pogledu delovanja na ćelije raka, i pokazano je da utiče na rast i razvoj malignih promena. Istraživanja su pokazala da kurkumin doprinosi smrti (apoptozi) malignih ćelija, da smanjuje angiogenezu (rast krvnih sudova u tumorima) i da smanjuje metastaze. Postoje takođe i dokazi da kurkumin može da doprinese prevenciji malignih promena, posebno raka digestivnih organa, kao što je rak debelog creva.

 

Blagotvoran u slučaju Alchajmerove bolesti

Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije (čini do 70% slučajeva). Poznato je da upale i oksidativni stres igraju ulogu u razvoju demencije, a kurkumin deluje povoljno u oba slučaja. Pored toga, istraživanja ukazuju da kurkumin može da pomogne da se raščiste zapleteni proteini, koji se nazivaju amiloidnim naslagama, i koji se smatraju uzrokom Alchajmera. Međutum, potrebna su klinička ispitivanja da bi se utvrdilo da li kurkumin može da uspori ili spreči napredovanje Alchajmerove bolesti kod ljudi.

 

Ublažava artritis

Ima raznih vrsta artritisa, ali kod većine dolazi do upale zglobova. Proučavanja pokazuju da je kurkumin efikasniji od placeba u ublažavanju bola kod osteoartritisa, kao i da je efekat kurkumina sličan efektu nesteroidnih antiinflamatornih lekova (kao što su npr. aspirin i brufen).

Jedno istraživanje je takođe pokazalo da je krukumin pomogao da se smanji upala i kod obolelih od reumatoidnog artritisa.

 

Antidepresivno dejstvo

Povoljno delovanje kurkumina kod poremećaja raspoloženja potiče od toga što on podstiče dejstvo neurotransmitera kao što su serotonin i domapin i smanjuje upale. Jedno istraživanje na životinjama je ukazalo da kurkumin može da smanji i anksioznost, ali potrebno je da se to prouči i na ljudima.

 

Doprinosi dugovečnosti

Uzimajući u obzir da kurkumin povoljno deluje na zdravlje srca i mozga, kao i da ima antikancerogeno dejstvo, može se opravdano pretpostaviti da bi konzumacija kurkume (i kurkumina) mogla da doprinese  opštem zdravlju i dugovečnosti.

 

Izvori i stručne reference: www.healthline.com,  www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7522354/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770259/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770259/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29097552/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33172016/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33041781/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31279955/, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1064748117305110?via%3Dihub, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28274852/, www.mdpi.com/2077-0383/9/3/746/htm, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8464730/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835707/, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429218303948?via%3Dihub, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835707/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5950688/#:~:text=For%20prevention%20and%20treatment%20of,the%20risk%20of%20Alzheimer's%20disease., www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796761/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7728608/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33673739/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9605491/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7812094/, www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2023.1121655/full, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36898635/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Kurkuma organska prah 100g

Cenjen dodatak jelima zbog ukusa i divne zlatnožute boje. Jedna od najkorišćenijih biljaka u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Kurkuma je izuzetno cenjen začin koji pripada porodici đumbira.
Kurkuma organska prah

Cenjen dodatak jelima zbog ukusa i divne zlatnožute boje. Jedna od najkorišćenijih biljaka u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Kurkuma je izuzetno cenjen začin koji pripada porodici đumbira. Već vekovima se u velikoj meri koristi u indijskoj kuhinji, a u današnje vreme i u kulinarskim specijalitetima širom sveta.
 

 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 181