Zova efikasnija od vakcina protiv gripa

zovaIako se vakcina protiv gripa preporučuje za rizične grupe (starije osobe i hronične bolesnike), istraživanja pokazuju da je u prevenciji i tretmanu gripa zova gotovo isto toliko efikasna, možda čak i efikasnija.

Zova je moćno antivirusno sredstvo čiju su delotvornost istovremeno protiv virusa gripa A i B potvrdila proučavanja. Ovo je značajno svojstvo zato što vakcine mogu da budu efikasne samo protiv jednog soja virusa – A ili B. Osim toga, proučavanja ukazuju da zova deluje i protiv virusa herpesa, kao i uobičajenih stafilokoknih infekcija (nerezistentnim stafilokokama). Podsticaj koji zova daje imuntetu je tako snažan da se osobe obolele od autoimunih bolesti upozoravaju da ne koriste zovu, upravo zbog toga što pojačava rad imunog sistema.
Jedno ispitivanje obavljeno u Izraelu je pokazalo da su pacijenti koji su uzimali zovu u početku simptoma gripa (ili sličnih gripu) doživeli poboljšanje za 48 sati, u poređenju sa onima koji su uzimali placebo, i kod kojih je tek nakon 6 dana počelo da se vidi poboljšanje. I u praksi su izraelski lekari tokom epidemije gripa 1992. i 1993. postizali odličan procenat izlečenja tako što su pacijentima davali ekstrakt zove čim bi im se pojavili simptomi. Proučavanje obavljeno 10 godina kasnije u Norveškoj došlo je do veoma sličnih rezultata. U oba slučaja, pacijenti su uglavnom bivali izlečeni za 48 sati.
U poređenju sa ovim, pacijenti koji su uzimali standardni antivirusni lek tamiflu doživljavali su poboljšanje tek nakon 5 dana. To je samo jedan dan kraće u odnosu na trajanje simptoma kod osoba koje nisu uzimale nikakve lekove i kojima je uglavnom trebalo 6 dana da bi simptomi popustili i da bi došlo do poboljšanja.
S obzirom da je zova potpuno prirodno i neškodljivo sredstvo, svakako da je to što su proučavanja pokazala odlična preporuka za njeno korišćenje u sezoni prehlada i gripa. Sirup od zove sadrži i nešto vitamina C,  a bogat je flavonoidima i voćnim kiselinama. Bogat je i antioksidansima, deluje protivupalno, ima blago laksativno i diuretičko dejstvo. Takođe, zova ima prirodno svojstvo da izaziva preznojavanje, što je odlično u slučajevima temperature i groznice.
Zova može da se nađe u obliku sirupa i čaja, i oba ova prirodna preparata se mogu koristiti kao pomoć u tretmanu simptoma prehlade i gripa.

 

Izvori i stručne reference:
www.naturalhealth365.com/elderberry-syrup-flu-2801.html
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=elderberry+flu
www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-434/elderberry


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 288