Drveće nam spasava živote - bukvalno

PortlandTridesetogodišnja kampanja sađenja drveća u gradu Portlandu u državi Oregon, SAD, omogućila je istraživačima da prouče kako je to delovalo na zdravlje stanovništva. Ispostavilo se da je svako posađeno drvo bilo povezano sa značajnim smanjenjem smrtnosti stanovništva tog grada!

U poslednjih 30 godina, neprofitna organizacija Prijatelji drveća sadila je drveće duž ulica Portlanda. Između 1990. i 2019. Prijatelji drveća posadili su 49.246 stabala na ulicama (i zabeležili gde je i kada posađeno koje drvo). Istraživanje koje je obavljeno na Barselona institutu za globalno zdravlje pozabavilo se povezanošću posađenog drveća i opšte stope smrtnosti stanovništva tog grada.  

Zahvaljujući evidenciji koju su vodili Prijatelji drveća, istraživači su imali tačan broj stabala posađenih u svakoj datoj oblasti (stanovništvo jedne gradske oblasti je oko 4000 ljudi) u prethodnih 5, 10 ili 15 godina. Potom su oni te brojke povezali sa smrtnošću od kardiovaskularnih bolesti i bolesti organa za disanje, kao i drugih, a te podatke su dobili od Ministarstva zdravlja države Oregon.

Ispostavilo da je svako drvo (to važi za drveće posađeno u prethodnih 15-30 godina) povezano sa značajnim smanjenjem smrtnosti od srčanih oboljenja za 20%, kao i sa smanjenjem opšte smrtnosti čiji uzrok nisu nesreće za 6%!

Rezultati su jasno pokazali da je stopa smrtnosti (broj umrlih na 100.000 osoba) manja u okolini u kojoj je posađeno više stabala, što posebno važi za populaciju muškaraca, i osobe preko 65 godina.   

Ti rezultati su još zanimljiviji zato što se pokazalo da je povezanost tim jača što je drveće ranije posađeno i što je više izraslo: smanjenje stope smrtnosti povezano sa drvećem poseđenim pre 1-5 godina bilo je 15%, dok je smanjenje stope smrtnosti povezano sa drvećem posađenim pre 11-15 godina bilo dvostruko veće – 30%.

Prema procenama autora ovog istraživanja, koristi od sađenja i održavanja drveća daleko nadmašuju troškove, zato što se radi o produženju životnog veka ljudi.

"Naši rezultati daju značajan dokaz da opipljive intervencije (odnosno, sađenje drveća) mogu produžiti životni vek gradskog stanovništva", prokomentarisao je ovo glavni autor ovog proučavanja, Džefri Dadvand iz Šumarske službe američkog ministarstva poljoprivrede.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Environment International, a izvorni tekst možete naći na sledećem linku:  www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412022005360?via%3Dihub


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 139