Kako da manje bacamo hranu

sveze povrceBacanje hrane je značajno traćenje novca i resursa, bar što se najrazvijenijih zemalja tiče. Koliko vi hrane bacite, to najbolje znate sami. U svakom slučaju, ima načina da manje bacamo hranu, čime ne samo da ćemo sebi uštedeti troškove, nego i doprineti da se manje iscrpljuju zemljini resursi.

Jedan od dobrih načina da se smanji bacanje hrane predstavlja njeno ispravno skladištenje. U Engleskoj, gde se hrana baca u ogromnim količinama, jedna dobrotvorna organizacija koja se bavi hranom (WRAP, Waste and Resources Action Program) organizovala je naučno zasnovano istraživanje o rokovima koliko zapravo neko voće i povrće može da se koristi u ishrani.

Ispostavilo se sledeće: dosta voća i povrća može da se konzumira i do 10 nedelja nakon što mu istekne rok, označen kao "najbolje da se upotrebi do…" ukoliko se na ispravan način odloži u frižider.

Na primer, jabuke možemo da držimo u ostavi, ili u frižideru. Istraživači iz pomenute organizacije su utvrdili: ukoliko jabuke držimo na 4oC u frižideru, one mogu da potraju gotovo 70 dana duže nego kad bi se držale nerashlađene.

Slično važi i za krastavac i brokoli, koji su na frižiderskoj temperaturi od 4oC potrajali 15 dana duže, u poređenju sa njihovim skladištenjem na 9oC (što bi npr. mogla biti temperatura u nekoj hladnijoj ostavi).

Zato su iz stručnjaci iz ove organizacije predložili držanje voća i povrća u frižideru, na 4oC, da bi duže ostalo sveže, a takođe, i da bi se moglo iskoristiti i dosta kasnije u odnosu na to kad bude kupljeno, čime smanjujemo potrebu da kupujemo nove zalihe.

Tokom 18-mesečnog proučavanja koje je obavljeno, eksperimentisano je sa 5 artikala koji se najčešće bacaju: jabuke, banane, brokoli, krastavac i krompiri.

Na kraju su istraživači zaključili sledeće: ukoliko bi se pomenuto voće i povrće skladištilo u frižideru na pomenuti način, a time i koristilo duže, moglo bi se sprečiti bacanje više od 100.000 tona otpada voća i povrća, više od 10.000 tona plastike, a ta ušteda bi istovremeno i doprinela globalnom smanjenju emisije ugljenika za oko 110.000 tona.  

 

3 saveta: kako da bacate manje, uštedite novac, zaštitite okolinu od otpada

 

Držite voće i povrće na hladnom

Kao što su pokazali istraživači, večina voća i povrća koje držite u frižideru na 4oC trajaće nedeljama duže. Nećete morati da kupujete novo.

 

Pregledajte ostavu i frižider pre nego što krenete u kupovinu

Mi smo navikli da kupujemo otprilike; ali, ako pažljivo pregledamo sve što nam je preostalo, možda nešto voća, povrća, polovina pakovanja makarona, pola tegle krastavaca i sl. verovatno ćemo utvrditi da možemo da kupimo manje nego što smo planirali, a da opet svega bude dovoljno.

 

Planirajte obroke na nedeljnom nivou

Ako isplanirate šta ćete praviti za nedelju dana, i stavite to na papir, znaćete tačno šta treba da kupite i nećete kupovati nasumice, često nešto što vam u stvari ne treba, ili nešto što nećete još dugo upotrebiti.

 

Izvori:
www.DailyMail.co.uk, www. naturalnews.com


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 122