Kako da sačuvamo pčele

pceleVerovatno je da ne razmišljate posebno o ovim korisnim insektima, ali bez pčela voće, orašasti plodovi i neke druge poljoprivredne kulture ne mogu da uspevaju. U poslednje vreme, pčelinja društva ubrzano izumiru...

Prema podatku koji je saopštio docent sa Univerziteta Merilend, Denis van Engelsdorp, jedan od tri zalogaja hrane koji se pojede u Americi proizveden je zahvaljujući oprašivanju pčela! Godišnje, pčele opraše proizvode vredne 15 milijardi dolara.

Međutim, vremena koja dolaze su izgleda veoma loša za pčele.

Ovo su podaci iz SAD koji su više nego zabrinjavajući: u 2017. godini uginulo je 40% svih pčelinjih društava, što je 33% više nego u 2016. Pčelinja društva izumiru zbog raznih faktora, uključujući bolesti, parazite, pesticide i lošu ishranu.

Naravno, pčelari se trude da spasu što se spasti može i obnove društva, ali to je rizičan proces, zahteva naporan dodatni rad i troškove.

Za pčele nisu odgovorni samo pčelari. Poljoprivredna politika i propisi bi trebalo da maksimalno pomognu opstanak ovih korisnih insekata, koji su, kao što smo videli, vitalno važni za poljoprivrednu proizvodnju uopšte. Ali i svako od nas pojedinačno može da pomogne pčelama, evo na koji način.

 

* Možemo da više kupujemo kvalitetan med (i koristimo ga umesto šećera) i tako podržimo rad pčelara - ali i doprinesemo svom zdravlju, pošto je med izuzetno zdrav.

 

* Sadimo voće, povrće, lekovito bilje gde god možemo. Time ćemo ne samo ulepšati svoje okruženje, već i privući pčele. Interesantno je da pčele ne prepoznaju crvenu boju, pa je za njih bolje da sadite bilje koje ima bele, plave, ljubičaste ili žute cvetove.

 

* Biljke koje sadimo treba posaditi tako da ima dovoljno sunca, ali i da bude zaklonjeno od vetra, kako bi pčele mogle da bezbedno slete na njega.

 

* Ostavimo vode za pčele - na primer, u nekom sasvim plitkom tanjiru, ili veoma plitkoj fontani u kojoj ćete poređati krupno kamenje na koje pčele mogu da slete.

 

* Izbegavajmo da koristimo pesticide i bilo koje druge štetne hemikalije. Korov iz svoje bašte, ako nije prevelika, bez problema možemo da istrebimo ručno. A ako to ipak ne ide ručno, možemo da koristimo organske pesticide.

 

* Kupujmo organske proizvode. Kad kupujemo organsko, podržavamo proizvodnju koja ne koristi pesticide i tako smanjuje rizik za pčele. Čak i mala doza pesticida može da naškodi pčelama - čak i ako ih ne ubije, ona loše utiče na njihovo pamćenje i sposobnost snalaženja.

 

Izvori:
www.mindbodygreen.com
www.naturalnews.com


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 120