Ovce šišaju travu i smiruju studente

ovceTokom protekle dve godine, na Univerzitetu Dejvis u Kaliforniji uvedena je praksa da se ovce puste da lutaju po kampusu, pasu travu, proizvode prirodno đubrivo i poboljšavaju ekosistem. Međutim, anketa sprovedena među studentima pokazala je da im ovce pomažu da se opuste!

Ovce su uvedene u kampus Univerziteta Dejvis 2021, a glavni cilj je bio da se odredi da li mogu da pomognu održavaju urbanih travnjaka. Utvrđeno je da mogu, ali je utvrđeno još nešto - naime, da one čine studente i ostale stanovnike kampusa mirnijim, objasnila je Hejven Kirs, docentkinja pejzažne arhitekture, koji upravlja ovim projektom sa ovcama. Dok ovce rade svoj posao uz povremeno blejanje, tuda prolaze studenti ili osoblje kampusa, peške ili biciklom, užinaju, piju kafu ili usput ćaskaju sa prijateljima. Kada je istraženo kako se studenti osećaju povodom toga, ispostavilo se da ovce povoljno deluju na njihovo psihičko blagostanje i nivo stresa.

Naime, istraživači su uključili oko 200 studenata i osoblja fakulteta u eksperiment da izveste o svojim iskustvima dok se kreću među ovcama, ili rade nešto u njihovoj bilzini. Eksperimenti slične vrste dosad su uključivali pse i konje, ali nikad dosad ovce. Kada je rezultat istraživanja objavljen u časopisu The International Journal of Environmental Research and Public Health, ispostavilo se da da je u grupi od 200 studenata, učesnika eksperimenta, koji su više vremena provodili gledajući ovce, bila manja verovatnoća da budu "u velikom stresu" ili "u stresu" u poređenju sa kontrolnom grupom, koja nije imala dodira sa ovcama.

"Grupa koja je posmatrala ovce bila je naprosto srećnija", objasnila je dr Kirsova.   

Prema izjavama učesnika eskperimenta, posmatranje ovaca koje pasu donosi radost posmatračima, neku vrstu opuštanja, dok su neki studenti izvestili da posmatranje ovaca dok pasu na njih deluje toliko lekovito, da su provodili sate u njihovoj blizini, npr. dok ručaju, obavljaju neki posao ili se nalaze sa prijateljima.  Evo npr. komentara koji je jedan učesnik istraživanja, objavio na instagramu:

"Volim da gledam ovce izbliza pred ispit iz hemije; pomažu mi da skrenem misli i da se ne stresiram neposredno pre ispita".

"Usamljenost je nevolja za većinu studenata, a obimno istraživanje je utvrdilo da je socijalna podrška zaštitni faktor za mentalno zdravlje. Jedan od načina na koji ovce pomažu da se poboljša mentalno zdravlje je to što omogućuje studentima da dele svoja iskustva u pogledu ovaca sa drugim studentima", prokomentarisala je rezultate koautorka ovog istraživanja dr Kerolajn Deva sa Odseka za javno zdravlje Univerziteta Dejvis.

 

Originalni tekst ovog istraživanja možete naći na sledećem linku:
https://www.mdpi.com/1660-4601/20/2/1280


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 149