Birajte poklone sa zahvalnošću

pokloniZahvalnost je veoma korisno osećanje. S obzirom da ulazimo u sezonu slava i praznika, kada se naveliko kupuju pokloni, evo kako da tu ponekad mehaničku praksu pretvorimo u pravu vežbu zahvalnosti, koja može koristiti i nama i drugima.

Istraživači iz Brazila su pregledali preko 60 postojećih kliničkih ispitivanja i drugih činjenica dostupnih u literaturi o tome kakav uticaj zahvalnost ima na naše mentalno zdravlje. Na osnovu svega toga, zaključili su da učesnici tih proučavanja koji su praktikovali neke vežbe za uvećanje zahvalnosti imaju bolje mentalno zdravlje i manje simptoma anksioznosti i depresije. A povrh toga, bolje su raspoloženi i imaju više pozitivnih osećanja.

Dakle, evo nekoliko jednostavnih i praktičnih saveta kako da predstojeće praznike upotrebimo da uvećamo i učvrstimo zahvalnost, to veoma blagotvorno osećanje.

 

Spisak za nabavku pretvorite u spisak zahvalnosti

Ako idete u nabavku za članove svoje porodice, a znate dobro za koga kupujete stvari i ko će ih koristiti, možete da uradite sledeće: na spisku za kupovinu napišite ime date osobe i u tri reči izrazite šta vam ona znači i za šta ste joj zahvalni.

Slično je i sa kupovinom poklona. Kada kupujete poklone nekom, uz svaki poklon možete da priključite belešku ili već gotovu kartu na kojoj ćete napisati nekoliko reči zahvalnosti datoj osobi.

 

Budite zahvalni za sitnice

Setite se ko vam čini "sitne" usluge i zahvalite mu u sebi, ili zapišite to u nekom notesu ili na papiru. To može biti, na primer, komšija koji vam uvek donese nešto iz svoje bašte ili kad pravi neki delikates, prodavac koji vam sačuva artikal koji ste želeli, kolega ili poslovni partner koji vam izađe u susret u stvarima koje vam olakšavaju rad i slično.

 

Recite glasno da ste zahvalni

Kad nekom poklanjate nešto - članu porodice, prijatelju, saradniku - nemojte se ustručavati da kažete nekoliko reči o tome za šta ste im zahvalni. Jedno skorašnje istraživanje je pokazalo da izražavanje zahvalnosti naglas ne samo da čini da se vi osećate bolje, već utiče i da se poboljša raspoloženje ljudi koji vas okružuju.

 

Naglasite zajedništvo

Kada kupujete poklone, ako ste u mogućnosti, birajte takve stvari koje vi, vaša porodica i prijatelji možete da koristite zajedno. To će naglasiti osećaj jedinstva i pripadnosti.

 

Napravite neki poklon sami

U zavisnosti od toga koliko imate vremena ili veštine, neke poklone možete da napravite i sami. Naravno, lakše je kupiti gotovo, ali šta god možete da sami napravite - bilo da se radi o nekom keksu, kolaču, ili pletenim rukavicama i sl - obavite posao meditativno, koncentrišući se na dobre osobine osobe kojoj ćete tu stvar pokloniti.

Ako vam se sve ovo čini malo preterano, mogli bismo jedino reći sledeće: od viška zahvalnosti glava ne boli. Naprotiv.

 

Stručne reference
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31414873/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37585888/


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 145