Ne zaboravite da se osmehnete

osmeh... makar i povremeno, makar i na silu! Bar tako tvrdi skorašnje istraživanje koje je utvrdilo da osmeh, makar i usiljen, može da dovede naš um u pozitivnije stanje i učini da se u celini osećamo bolje.

Samo pomeranje mišića lica koje podražava osmeh utiče povratno na mozak, utvrdili su u svom eksperimentu istraživači sa Univerziteta Južne Australije.

U eksperimentu su istraživači od učesnika tražili da drže olovku zubima, zbog čega su njihovi mišići lica morali da podražavaju one pokrete koji prate osmeh. Ta mišićna aktivnost ne samo da je promenila percapciju izraza lica kod učesnika, nego i njihovu percepciju "govora tela", a obe te stvari su kod njih generisale pozitivnija osećanja.

Kad se naši mišići postave u položaj koji govori da smo srećni, verovatnije je i da ćemo onda svet oko sebe gledati na pozitivniiji način, objasnili su istaživači. Naime, više naučnim jezikom rečeno, oni su utvrdili da i usiljen osmeh stimuliše amigdalu, centar emocija u mozgu, koji sa svoje strane luči neurotransmitere koji podstiču pozitivnije emocionalno stanje.

Naš sistem percepcije i motorički sistem su povezani kada emocionalno obrađujemo neki stimulans. Zato savet "smešite se, makar i na silu" ima smisla, jer to podstiče mozak da reaguje slično kao kada smo zaista srećni.

To, naravno, ima interesantne implikacije po mentalno zdravlje. Pojednostavljeno rečeno, bilo da smo toga svesni ili ne, mrko lice će verovatno podstaći i mračne emocije, dok će sa druge strane, osmeh, makar i da nije sasvim iskren, pomoći da podstaknemo pozitivnije i srećnije stanje celokupnog bića.

Dakle, ne zaboravite svoj osmeh!

 

Istraživanje je objavljeno u časopisu Experimental Psychology, a originalni tekst možete naći na ovom linku:

https://econtent.hogrefe.com/doi/10.1027/1618-3169/a000470


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 104