Optimisti žive duže

optimistiDa je optimizam zdrav, nije samo fraza bez realnog osnova, već se ispostavilo da je visok nivo optimizma povezan sa dužim životnim vekom i životom dužim od 90 godina.

Naučnici su u ovom istraživanju su koristili podatke i preglede 195.255 učesnika istraživanja Ženske zdravstvene inicijative, koja je uključile žene u postmenopauzi u SAD. Istraživanje je započelo 1996, a učesnice su praćene čitavih 26 godina!

Dok su se brojna druga istraživanja koja su koristila ove podatke fokusirala uglavnom na rizike koji povećavaju verovatnoću od preuranjene smrti, tim dr Hajami Koge sa Harvardove škole javnog zdravlja odlučio je da se pozabavi pozitivnim psihološkim faktorima, konkretno optimizmom, kao mogućim načinom da se doprinese dugovečnosti i zdravom starenju.

Kada su sve sabrali i oduzeli, istraživači su utvrdili da je kod 25% žena koje su bile najoptimističnije verovatnoća da će živeti duže od onih 25% koje su najmanje optimistične bila 5,4% veća, a verovatnoća da će živeti preko 90 godina bila 10% veća u odnosu na najmanje optimističnu grupu.

Ovo je bilo istraživanje zdravlja i dugovečnosti žena, a šta je sa muškarcima, možda ćete se pitati?

Dužina života je jedna stvar, ali kvalitet života je nešto sasvim drugo. Nije važno samo koliko dugo živimo, već i kako živimo. Bilo da se radi o muškarcima ili ženama, i bilo da je realan ili nerealan, optimizam svakako može da učini naš život lakšim i lepšim.

Jer, gledati stalno pesimistički na svet, baviti se negativnostima i očekivati loše stvari je, može se reći, neka vrsta kažnjavanja samog sebe.

 


Originalni tekst o pomenutom istraživanju možete naći na sledećem linku:
https://agsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jgs.17897


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 68