Zahvaljujte češće kolegama na poslu…

kolege... jer će bolje spavati, imati manje glavobolja i zdravije se hraniti, pokazuje interesantno novo istraživanje!

Iskazivanje zahvalnosti kolegama može da im poboljša život, a može i vama! To je pokazalo novo istraživanje pod naslovom: "Zahvalnost i fizičko zdravlje: ispitivanje uloge zadovoljstva negom pacijenata na uzorku medicinskih sestara", koje su obavili psiholozi i stručnjaci za biznis. To istraživanje je pokazalo da su medicinske sestre kojima se se češće zahvaljivali na poslu bile zadovoljnije svojim poslom, imale manje glavobolja i zdravije se hranile!

Istraživanje je uključilo grupu medicinskih sestara u Oregonu. Medicinske sestre u Americi (a i kod nas, verovatno) spadaju u profesiju koja ima veoma visok procenat tzv. "izgaranja" na poslu. "Medicinske sestre imaju posao za koji im obično ne zahvaljuju. On je veoma fizički težak, i često pacijenti kojima je loše viču na njih. Ali, kada im se neko zahvali, one dobijaju podsticaj", objasnio je prof. Dejvid Kadiz, jedan od autora ovog istraživanja. Medicinske sestre često povezuju svoju profesiju sa svojim identitetom i često brinu o pacijentima više nego o sebi. Zahvalnost koja im se izrazi donosi im zadovoljstvo da su dobro obavile posao, što na kraju pomaže da se bolje brinu o sebi samima.

Gotovo je sigurno da se zaključak ovog istraživanja može primeniti i na druge profesije. "Zaposleni koji dobijaju pozitivan fidbek su zdraviji... sprečavanje glavobolja i drugih simptoma povezanih sa stresom znači manje bolovanja", objasno je Kadiz, koji je profesor biznisa i poslovne politike, i dodao da i u organizacionom smislu na svakom poslu treba stvarati prilike da se zaposlenima može iskazati formalna ili neformalna zahvalnost. On čak tvrdi da zahvalnost treba uključiti i u biznis planove kao suštinski korak, koji mnogi menadžeri propuštaju, a to propuštanje na kraju ima loše finansijske posledice po firme.

Dakle, kad god vidite da je neko obavio dobar posao - ne oklevajte i zahvalite mu se! Pozitivna povratna sprega uticaće i na njega i na vas i na ljude oko vas, i na kraju stvoriti srećnije i zdravije okruženje.

 

Originalni članak o ovom istraživanju možete naći na sledećem linku:
www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17439760.2019.1579353


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 459