Zašto i kako da oprostimo

oprostajVeoma je teško kad nas neko izda, povredi ili nam učini nešto nažao, posebno kada je to neko koga volimo. A možda još teže od toga je oprostiti. Ipak, to je moguće, i vredi se potruditi da otkrijemo kako, zato što oproštaj može doneti mnogo dobra nama samima.

 

Šta zaista znači oprostiti?

U suštini, oprostiti znači okaniti se gneva, ogorčenja i svih negativnih stvari koje osećamo prema nekome ko nam je učinio nažao. Oproštaj je unutrašnje stanje našeg bića i ne zavisi ni od kog drugog osim od nas samih.

Naše opraštanje najčešće nema mnogo veze sa osobom kojoj opraštamo, niti sa onim šta nam je ona učinila, već gotovo u potpunosti zavisi od naše sposobnosti da promenimo svoje razmišljanje, osećanja i postupke prema toj osobi. To što nekome opraštamo ne znači da opravdavamo njegovo/njeno ponašanje, a ne mora da znači ni da ćemo ponovo dati toj osobi značajno mesto u svom životu. Oprostiti naprosto znači pomiriti se iznutra sa onim što se dogodilo.

Prirodna i instinktivna ljudska reakcija je da uzvratimo ili da kaznimo onoga za koga osećamo da nas je duboko povredio. Ali, ako svi stalno budemo vraćali jedni drugima istom merom, ući ćemo u začarani krug loših osećanja i mržnje iz kojeg se teško možemo iščupati. Pa čak i ako smo se u takve stvari i upustili, jednom mora doći trenutak kada ćemo se zapitati: imam li ja ikakve koristi od ovoga?

"Gnev je žeravica koju hoćemo da bacimo na nekog drugog; ali opečemo se mi sami", rekao je Buda još u davna vremena. Ova izreka nam može pomoći da shvatimo da je oproštaj manje nešto što dajemo drugome, a mnogo više nešto dobro što činimo za same sebe.

 

Koristi od opraštanja

Dakle, korisno je da uvidimo da ogorčenost, kivnost, ljutnja - nisu stvari koje su dobre za nas. One nam kvare raspoloženje, izazivaju stres, anksioznost i dodatno pogoršavaju naše odnose sa drugima. Ne oprostiti znači zaglaviti se u neprijatnoj emocionalnoj situaciji u kojoj nećemo da se okanemo premišljanja o nekoj stvari koja se desila. To nam stalno vraća ista neprijatna osećanja, drži nas zarobljene u prošlosti i ne dopušta nam da krenemo dalje u životu.
Ako uspemo da oprostimo, pre svega ćemo se osloboditi negativnih osećanja, što će nam značajno poboljšati život i osloboditi za pozitivne svrhe energiju koju smo dotad stalno trošili na loša osećanja.

 

Kako oprostiti - korak po korak

 

Prvo shvatite zašto je oproštaj važan

Kada smo kivni na nekoga, ili ogorčeni zbog neke situacije, osnovno što treba da se upitamo je sledeće: "Kakve ja koristi ja imam od toga što sam ljut/ogorčen/kivan?"

Ako smo u stanju da razmišljamo ispravno, brzo ćemo shvatiti da odgovor na to pitanje može biti samo jedan: nikakve.

 

Procenite značaj (za vas) onoga kome opraštate

Kad pomislite na osobu kojoj biste hteli da oprostite, razmislite o nekoliko stvari: koliko je ta osoba učinila za vas, šta vam znači u životu, da li se možda ona sama kaje zbog onoga što je učinila, da li se izvinila ili pokušala da se izvini? Da li je možda izjavila da nije svesno nameravala da vas povredi? Da li joj verujete?

Kad počnemo da odvajamo određenu stvar koju nam je neka osoba učinila od toga ko ili šta ona jeste i šta znači nama, postaje nam lakše da oprostimo.

 

Preispitajte svoje motive

Ako imate instinktivan poriv da ne oprostite (kao što ga ogromna većina ljudi ima), zapitajte se šta je u osnovi toga: gnev, ili strah, ili osvetoljubivost? Onda probajte da uvidite kako vam ta osećanja truju život. Potom probajte da uvidite da ćete, ako oprostite, učiniti nešto veoma dobro za sebe, jer će vam to doneti značajno emocionalno rasterećenje.

 

Svesno odlučite da oprostite

Kada ste se dovoljno pozabavili svojim unutrašnjim stanjem, možete da svesno odlučite da odbacite loša osećanja i da oprostite. Ogromna većina stvari koje činimo i koje nam se dešavaju su, na kraju krajeva, stvar izbora.

Da biste zaista oprostili, ne morate da teatralno objavljujete osobi koja je u pitanju: "Ja ti opraštam". Dovoljno je da to odlučite za sebe, ili da napišete na papiru. A na kraju krajeva, ako procenite da je situacija takva da bi to bilo primereno, možete i da joj na prirodan način kažete da joj opraštate.

 

Budite spremni da će se loša osećanja vratiti

Bez obzira što smo sve dobro procenili i doneli svesnu odluku da oprostimo, mi ne vladamo u toj meri svojim osećanjima da možemo da ih prekinemo istog momenta kad to odlučimo. Moramo biti spremni da će se osećanja povređenosti, ljutnje, ogorčenja i dalje vraćati. Ali, sad imamo nešto što možemo nazvati svojim štitom: svesnu odluku da oprostimo. Ako u njoj istrajemo, loša osećanja prema nekoj osobi će postajati sve slabija i slabija, dok na kraju ne izblede toliko da nam više ne predstavljaju neku ozbiljniju smetnju.

 

Ako baš ne možemo da oprostimo…

Ponekad je naš osećaj povređenosti toliko jak da naprosto ne možemo sebe da navedemo da oprostimo, ili bar još uvek ne. Čak i ako je to slučaj, nema potrebe da zbog toga optužujemo sebe. Najvažnije je da imamo na umu i da probamo da budemo potpuno svesni da nam loša osećanja ne donose nikakvo dobro i da ne treba da ih pothranjujemo svesno. Pustimo da vreme i promene spoljašnjih okolnosti učine svoje, pa će verovatno doći trenutak kada ćemo biti u stanju i da oprostimo.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 478