10 namirnica za prevenciju dijabetesa

mahunarke dijabetesDijabetes tip 2 se smatra bolešću koja je snažno povezana sa ishranom i nezdravim načinom života. Evo koje namirnice preporučuju stručnjaci kao prevenciju.

Sledeće namirnice mogu da pomognu da se uravnoteži nivo šećera u krvi i predupredi razvoj dijabetesa.

 

Jabuke

Mada neki izbegavaju voće zato što sadrži šećer, za to nema osnova, jer voće sadrži mnoge vitamine i nutrijente koji deluju antidijabetski. Jabuke se najpre preporučuju zato što su bogate biljnim pigmentom kvercetinom. Kvercetin pomaže pankreasu da efikasnije luči insulin i sprečava rezistenciju na insulin, koja nastaje kada organizam mora da luči sve više i više insulina kako bi pomogao glukozi da uđe u ćelije. Rezistencija na insulin je jedna od glavnih karakteristika dijabetesa tip 2. Osim toga, jabuka je bogata antioksidansima i biljnim vlaknima koja prirodno usporavaju varenje šećera. Međutim, važno je da jedete jabuke sa korom, zato što u kori ima 6 puta više kvercetina nego u ostatku jabuke.

 

Jogurt/kefir

Čaša jogurta svakog dana može da smanji rizik od dijabetesa tip 2 za 18%, pokazalo je istraživanje Harvardskog fakulteta javnog zdravlja iz 2014. godine. Iako nije jasno zašto jogurt ima takvo delovanje, jedno je sigurno: jogurt, pogotovo grčki koji je bogat proteinima, čini nas sitim i sprečava nagle skokove šećera. Međutim, treba izbegavati pakovani jogurt kojem je dodat šećer. Zato čitajte deklaracije. A ako hoćete da imate i dodatne koristi za zdravlje, koristite kefir (takođe vrsta jogurta), jer je on bogatiji probioticima od tzv. probiotskih jogurta.

 

Zeleno lisnato povrće (kelj, blitva, špargla...)

Niskokalorično je i bogato vlaknima i antioksidansima koji smanjuju upalu i mogu da uravnoteže nivo šećera u krvi. Analiza objavljena 2010. u časopisu British Medical Journal utvrdila je da osobe koje su konzumirale svakog dana šolju i po (oko 300g) zelenog lisnatog povrća smanjile rizik od razvoja dijabetesa tip 2 za 14%.

 

Mahunarke

Istraživanja ukazuju da osobe koje se hrane vegetarijanski ili veganski manje rizikuju da dobiju dijabetes tip 2 u odnosu na one koji jedu meso (opširnije o tome pogledajte ovde). Osnovni izvor proteina za vegetarijance i vegane su mahunarke (naut, sočivo, pasulj i sl) koje su niskokalorične, sadrže malo masti, imaju nizak glikemijski indeks i obilje biljnih vlakana, tako da se dugo vare, usled čega šećer u krvi ne raste brzo. Istraživanje objavljeno u časopisu Archives of Internal Medicine je pokazalo da je konzumacija šolje pasulja (250g) dnevno snizila šećer u krvi kod učesnika eksperimenta.  

 

Čia semenke

Bogate su proteinima i biljnim vlaknima, kao i omega 3 masnim kiselinama koje su zdrave za kardiovaskularni sistem. Zato su dobar dodatak ishrani za one koji imaju problema sa nivoom šećera u krvi, zato što je to obično povezano i sa većim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja.

 

Bobičavo voće

Jagode, maline, kupine i borovnice su niskokalorične, sadrže malo šećera i imaju nizak glikemijski indeks, što pomaže održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Sve sadrže dosta biljnih vlakana, a maline i kupine su posebno site.

 

Kafa

Što se tiče prevencije dijabetesa tip 2, o uticaju kafe postoje različita mišljenja. Ipak, neka proučavanja ukazuju da svakodnevna kafica može da pomogne u sprečavanju dijabetesa. Konkretno, istraživanje objavljeno 2015. u časopisu European Journal of Clinical Nutrition utvrdilo je da su osobe koje su pile više od šolje i po kafe dnevno tokom 10 godina imale 54% manje šanse da dobiju dijabetes u poređenju sa onima koji ne piju kafu. Međutim, ako hoćete da postignete taj efekat, treba da pijete crnu kafu bez šećera (ili zaslađenu nekim prirodnim niskoglikemičnim zaslađivačem kao što je stevija). Razni kafeni specijaliteti nakrcani šećerom, kakve služe po kafićima, neće postići taj efekat.   

 

Bundevino seme

Bogato je posebnim vlaknima poznatim kao lignani, kao i magnezijumom, a oba ta sastojka pomažu organizmu da efikasnije koristi insulin. Sadrži takođe i globuline, proteine koji pomažu da se snizi nivo šećera u krvi. Takođe je i odličan izvor proteina i vlakana, tako da se sporo vari i daju osećaj sitosti, što sve doprinosi održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

 

Integralne žitarice

Časopis Journal of Nutrition objavio je 2012. istraživanje koje je utvrdilo da osobe koje konzumiraju 3 do 5 porcija integralnih žitarica dnevno (u to spadaju npr. ovsena kaša, integralni hleb i sl) imaju 26% manji rizik da dobiju dijabetes tip 2. Posebno su preporučljivi integralni pirinač, koji ima relativno nizak glikemijski indeks a bogat je vlaknima i magnezijumom, i integralni ražani hleb, zato što raž sadrži određene supstance koje pomažu regulaciji nivoa šećera u krvi.

 

Sirće

Sadrži sirćetnu kiselinu koja može da snizi nivo šećera u krvi i nivo insulina nakon što ste pojeli obrok koji se sastoji od ugljenih hidrata. Smatra se da sirćetna kiselina to postiže usporavajući aktivnost enzima koji razlažu šećere u crevima, tako da oni sporije i mnogo postupnije dospevaju u krv. Pri tom, bolje je da koristite jabukovo sirće, zato što je ono bogato još i kalijumom i nekim drugim materijama korisnim za oganizam.

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Pirinač integralni kratko zrno organski

Integralni pirinač, po svom nutritivnom sastavu, zadovoljava sve kriterijume kompletne hrane. Prirodni je izvor vitaminima B kompleksa koji doprinose dobrom funkcionisanju nervnog sistema, a sadrži i minerale kao što su kalijum, fosfor, magnezijum i gvože. Prirodno ne sadrži gluten i idealna je hrana za osobe koje su na bezglutenskoj dijeti.
Chia (čia) seme, organsko

Čia seme potiče iz doba drevnih civilizacija Maja i Asteka koji su ga koristili i kao hranu i kao lek. Bilo im je vrednija od zlata. Rec chia potiče iz majanskog jezika i znači snaga. Danas je ponovo otkriveno kao hrana izuzetnih svojstava. Ima jedinstven balans proteina, esecijalnih masnih kiselina, vlakana i minerala koji omogućavaju optimalno funkcionisanje organizma. Odličan je izbor za sportiste i aktivan stil života.
Chia (čia) seme organsko, mleveno

Čia seme potiče iz doba drevnih civilizacija Maja i Asteka koji su ga koristili i kao hranu i kao lek. Bilo im je vrednija od zlata. Rec chia potiče iz majanskog jezika i znači snaga. Danas je ponovo otkriveno kao hrana izuzetnih svojstava. Ima jedinstven balans proteina, esecijalnih masnih kiselina, vlakana i minerala koji omogućavaju optimalno funkcionisanje organizma. Odličan je izbor za sportiste i aktivan stil života.
Sočivo zeleno organsko

Sočivo je, u svetu, jedna od najrasprostranjenijih mahunastih biljaka. Ova namirnica ima visok sadržaj belančevina, dijetetskih vlakana, minerala i vitamina. Brže se priprema i lakše vari od drugih mahunarki. Lepo se kombinuje sa povrćem, ali i sa pirinčem i ječmom. Osobama sa osetljivim organima za varenje preporučuje se pasirano sočivo kuvano sa začinima (nana, majoran, lovor, kari, kim).
Sočivo crveno organsko

Crveno sočivo je ukusna namirnica koja se lepo kombinuje sa povrcem i žitaricama i najbrže priprema od svih mahunarki. Prirodni je izvor belančevina, dijetetskih vlakana, minerala i vitamina. Lako se vari, ali osobama sa osetljivim organima za varenje preporučuje se pasirano socivo kuvano sa začinima (nana, majoran, lovor, kari, kim).
Golica sirova organska

Golica je seme bez opne posebne vrste bundeve. Može se konzumirati sirovo, sušeno ili peceno. Bundevino seme sadrži vitamine B grupe i prirodni je izvora minerala kao što su magnezijum, kalijum, gvože i fosfor. Golica je bogata polinezasićenim mastima i od nje se dobija lekovito bundevino ulje. Seme je i popularna grickalica, a može se stavljati u hleb i peciva ili posipati po salatama. U tradicionalnoj medicini se bundevino seme posebno preporučuje kod benignog uvećanja prostate kod muškaraca, kod bolesti urogenitalnog trakta.
Organska kafa arabika mlevena

Organska kafa vrhunskog ukusa, dobra za čoveka, dobra za prirodu! Naša organska kafa je 100% arabika prve klase iz Etiopije. Poznata je po prijatnom ukusu i uravnoteženoj kiselosti.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 281