15 namirnica za zdrava pluća

cveklaIstraživanja pokazuju da su određeni hranljivi sastojci korisni za funkciju pluća; oni mogu da pomognu u zaštiti zdravlja pluća, ali i da ublaže simptome bolesti koje pogađaju pluća.

Cvekla (koren i lišće). Nitrati iz cvekle pomažu u opuštanju krvnih sudova, snižavanju pritiska i otpimizovanju unosa kiseonika, pokazalo je istraživanje engleskih naučnika iz 2013. Lišće cvekle bogato je magnezijumom, kalijumom, vitaminom C i karotinoidima koji su važni za zdravlje pluća.

Paprika. Jedan je od najbogatijih izvora vitamina C. Dovoljan unos vitamina C je posebno važan za pušače, jer pomaže održavanju funkcije pluća. Paprika srednje veličine (119g) obezbeđuje 169% preporučene dnevne doze vitamina C!

Jabuke. Bogate su antioksidansima, uključujući flavonoide i vitamin C. Jedna jabuka dnevno poboljšava plućnu funkciju i snižava rizik od razvoja hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), pokazalo je istraživanje italijanskih naučnika iz 2019. Takođe, konzumiranje jabuka se dovodi u vezu sa nižim rizikom od astme i raka pluća.

Bundeva. Posebno je bogata karotinoidima (beta karotin, lutein, zeaksantnin) koji imaju snažno antioksidativno i antiupalno delovanje. Visoka koncentracija karotinoida u krvi, i kod starijih i kod mlađih osoba, povezana je sa boljom funkcijom pluća. Posebno je korisna za pušače - istraživanja pokazuju da pušači mogu da imaju i do 25% manje karotenoida od nepušača, što škodi zdravlju pluća (istraživanje američkih naučnika iz 2015).

Kurkuma. Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, podržava funkciju pluća, kod nepušača, a posebno kod pušača.

Paradajz. Paradajz i proizvodi od paradajza su među najbogatijim izvorima likopena, karotinoida koji poboljšava zdravlje pluća. Paradajz i proizvodi od njega smanjuju upalu disajnih puteva kod astmatičara i poboljšavaju funkciju pluća kod HOBP. Takođe, konzumiranje paradajza dovodi se u vezu sa usporavanjem opadanja funkcije pluća kod bivših pušača.

Borovnice. Bogate su antocijaninima (malvidin, cianidin, peonidin, delfinidin, petunidin) koji štite plućno tkivo od oštećenja koja nastaju delovanjem slobodnih radikala.

Zeleni čaj. Čuveni EGCG - katehin iz zelenog čaja, sprečava fibrozu pluća, pokazuje istraživanje tajvanskih naučnika iz 2019. godine. Mača čaj, posebna varijanta zelenog čaja, sadrži još znatno više EGCG od običnog zelenog čaja.

Crveni kupus. Bogat je antocijaninima koji usporavaju opadanje plućne funkcije. Uz to, bogat je i vlaknima - istraživanja pokazuju da ljudi koji unose više vlakana imaju bolju funkciju pluća (istraživanje američkih naučnika iz 2016).

Maslinovo ulje. Ovo ulje je koncentrovan izvor antiupalnih antioksidanasa, uključujući polifenole i vitamin E, koji štite od respiratornih bolesti poput astme.

Jogurt. Bogat je kalcijumom, kalijumom, fosforom i selenom, nutrijentima koji pomažu u jačanju funkcije pluća i snižavaju rizik od HOBP, kako je pokazalo jedno japansko istraživanje.

Brazilski orah. Jedan je od najbogatijih izvora selena, pa se preporučuje samo jedan dnevno (jer jedan sadrži 150% preporučene dnevne doze selena). Kako pokazuju istraživanja, selen poboljšava respiratornu funkciju kod astmatičara, podstiče odbrambene snage organizma, što može da poboljša i zdravlje pluća, a ima naznaka da štiti i od raka pluća.

Kafa. Istraživanja pokazuju da kofein iz kafe širi krvne sudove, što može da pomogne u ublažavanju simptoma astme. Takođe, štiti od respiratornih bolesti i može da pomogne u poboljšanju funkcije pluća.

Sočivo. Bogato je brojnim sastojcima koji podržavaju funkciju pluća, kao što su magnezijum, gvožđe, bakar i kalijum.

Kakao. Kakao i proizvodi od njega, kao što je crna čokolada, bogati su flavonoidima i sadrže teobromin koji pomaže u opuštanju disajnih puteva. Kakao se dovodi u vezu sa manjim rizikom od alergijskih respiratornih simptoma.

B. Soldatović

Izvor: www.healthline.com

Proizvodi u vezi sa člankom

Kakao u prahu organski

Kakao prah je bogat magnezijumom i gvožđem, a sadrži i značajne količine cinka i kalcijuma. Takođe obiluje i biljnim vlaknima. Organski kakao prah može se koristiti u pripremi kolača, torti, biskvita, čokolade, pudinga, kakao napitka i kao dodatak za smutije i proteinske šejkove.
Kurkuma organska prah 100g

Cenjen dodatak jelima zbog ukusa i divne zlatnožute boje. Jedna od najkorišćenijih biljaka u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Kurkuma je izuzetno cenjen začin koji pripada porodici đumbira.
Organska kafa arabika mlevena

Organska kafa vrhunskog ukusa, dobra za čoveka, dobra za prirodu! Naša organska kafa je 100% arabika prve klase iz Etiopije. Poznata je po prijatnom ukusu i uravnoteženoj kiselosti.
Mača čaj organski

Mača je iz Kine stigla u Japan u 12. veku, gde je do danas ostala deo tradicije čajne ceremonije. Dobija se finim mlevenjem listova zelenog čaja koji se pažljivo odabira i tretira kako bi se očuvao jedinstveni ukus i nutritivni sastav čaja. Mača sadrži više kofeina od običnog zelenog čaja, otprilike kao i kafa, a zahvaljujuci supstanci l-teanin ona podiže energiju i opušta bez naglih skokova i padova. Mača ima znatno više antioksidanasa nego klasično pripremljen zeleni čaj, a listovi, s obzirom da su samleveni, praktično se celi piju.
Sočivo crveno organsko

Crveno sočivo je ukusna namirnica koja se lepo kombinuje sa povrcem i žitaricama i najbrže priprema od svih mahunarki. Prirodni je izvor belančevina, dijetetskih vlakana, minerala i vitamina. Lako se vari, ali osobama sa osetljivim organima za varenje preporučuje se pasirano socivo kuvano sa začinima (nana, majoran, lovor, kari, kim).
Sočivo zeleno organsko

Sočivo je, u svetu, jedna od najrasprostranjenijih mahunastih biljaka. Ova namirnica ima visok sadržaj belančevina, dijetetskih vlakana, minerala i vitamina. Brže se priprema i lakše vari od drugih mahunarki. Lepo se kombinuje sa povrćem, ali i sa pirinčem i ječmom. Osobama sa osetljivim organima za varenje preporučuje se pasirano sočivo kuvano sa začinima (nana, majoran, lovor, kari, kim).

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 161