4 vrste povrća: šta donose zdravlju

vrste povrcaSvi znamo da je povrće dobro za nas, toliko dobro da stručnjaci za javno zdravlje preporučuju da bar polovinu naših obroka treba da čini povrće. Jedna od lepih stvari što se povrća tiče je što je izbor veoma veliki. A kao što će vam reći svaki nutricionista, veoma je važno birati raznovrsno povrće.

Razlog je što konzumacija raznih vrsta povrća pomaže da unesemo raznovrsne nutrijente koji su nam svakodnevno potrebni. A evo koje su 4 osnovne grupe povrća i kakve nutritivne i zdravstvene koristi nam donose.

 

Korenasto povrće

Kada kažemo "korenasto povrće", mislimo na biljke čiji se podzemni deo jede. Ti podzemni delovi se formiraju da skladište ugljene hidrate kao energiju za rast čitave biljke.

Korenasto povrće sadrži visokokvalitetne energijom bogate ugljene hidrate, kao i niz vitamina i fitohemikalija. Na primer, šargarepe su bogate beta karotinom, koji je koristan za kožu u imuni sistem, dok cvekle sadrže pigment betalain, koji ima antiupalna svojstva, kao i organske nitrate, koji pomažu da se održi zdrav krvni pritisak (a konzumacija cvekle može da pomogne i da da se poboljšaju sportski rezultati).

U korenasto povrće spadaju: šargarepe, cvekle, celer, krompiri, repa, rotkva, paškanat, kurkuma, đumbir, crni i beli luk.

 

Krstašice

Ime su dobile po tome što njihovi listovi sa četiri latice kao da formiraju oblik krsta.

Krstašice na jednostavan i ukusan način pomažu da povećamo unos korisnih nutrijenata, pošto se bez problema uklapaju u sve vrste salata, supa, variva, karija, pečenog povrća. To povrće je bogato vitaminima i mineralima, npr. folatom, vitaminima K, A, C, kao i fitonutrijentima. Krstašice su posebno bogate sumpornim jedinjenjima, poznatim kao glukozinolati, koji im daju njihov specifičan miris i pomalo gorkast ukus. Glukozinolati služe da odbrane samu biljku od patogena, a u ljudskom organizmu, kako pokazuje dosta istraživanja, glukozinolati ispoljavaju snažnu antioksidansnu i antiupalnu aktivnost, zbog čega neka istraživanja povezuju konzumaciju krstašica sa boljim kardiovaskularnim zdravljem.  

U krstašice spadaju: kupus, brokoli, prokelj, rukola, karfiol, kelj, slačica, repe i rotkve (koje se ubrajaju i u korenasto povrće), kao i bok čoj (kineski kupus)

 

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće je širok pojam za biljke čije se lišće koristi u ishrani. Odlikuje se raznovrsnim ukusima i teksturama, a većina može da se koristi presna, kuvana, ili i na jedan i drugi način.  

Jedan od najčešćih nutricionističkih saveta je "jedite zeleniš", a zeleno lisnato povrće je upravo taj “zeleniš” bogat biljnim vlaknima, vitaminima B grupe (posebno folatom, ili vitaminom B9), vitaminima C, E i K, kalcijumom, magnezijumom i kalijumom. Oni takođe sadrže i niz fitonutrijenata, kao što su lutein, zeaksantiin i beta karotin. Ti fitonutrijenti su važni za zdravlje očiju, jetre, kostiju, za imunitet, kao i za energiju ceokupnog organizma.

U zeleno lisnato povrće spadaju brokoli, zelena salata (brojne vrste), bok čoj (kineski kupus), blitva, rukola, kelj i spanać.

 

Solenaceae

To je raznovrsna porodica jestivog povrća i začina koje se razlikuju po ukusu, teksturi i boji, a koja sadrži biljne alkaloide (npr, solanin). Oko ovog povrća postoje određene kontroverze, pa se često diskutuje da li je ono "dobro" ili "loše" u svakom pojedinačnom slučaju. Međutim, po mišljenju većine nutricionista, alkaloidi koje to povrće sadrži neškodljkivi su u malim količinama koje su prisutne u hrani koju jedemo.

Solenaceae donose brojne zdravstvene dobrobiti. Veoma su bogate različitim antioksidansima koji štite naše ćelije. Na primer, antocijanin, koji se nalazi u plavom patlidžanu, doprinosi metaboličkom zdravlju; likopen iz paradajza doprinosi kardiovaskularnom zdravlju; paprike predstavljaju jedan od najbogatijih prehrambenih izvora vitamina C; a krompiri su sjajan izvor kalijuma, koji pomaže održavaju normalnog krvnog pritiska.

U solenacee se ubrajaju: paradajz, plavi patlidžan, krompir i razne vrste paprika - slatke i ljute.

 

Zaključak

Ma koju vrstu povrća da uključite u obrok, ona će vam sigurno doneto dosta dobrobiti, od zdravlja očiju, do zdravlja srca i još dosta toga. Sve povrće sadrži obilje vitamina, minerala, antikosidanasa i biijnih vlakana, a svi ti nutrijenti doprinose održavanju zdrave telesne težine, kao i održavanju zdravlja srca i moza.

 

Izvori i stručne reference: www.mindbodygreen.com, https://med.libretexts.org/Courses/Sierra_College/Sierra%3A_NUTF10_(Teh)/02%3A_Achieving_a_Healthy_Diet/2.06%3A_My_Plate_-_A_Guide_for_Eating_More_Healthfully, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32560317/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33905826/


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 357