5 namirnica smanjuje žudnju za šećerom

kuvani kukuruzKonzumacija značajnih količina rafinisanog šećera polako stvara teren za nastanak gojaznosti, predijabetesa i srčanih problema. Kada unesemo u organizam dosta rafinisanog šećera, nivo glukoze u krvi naglo skoči, ali ubrzo isto tako naglo i padne. To izaziva potrebu za još više šećera.

Zaista, konzumacija previše rafinisanog šećera stvara začarani krug. Što ga više jedemo, to nam se više jede. Srećom, ovaj začarani krug se može prekinuti tako što umesto namirnica koje sadrže rafinisani šećer koristimo namirnice koje takođe sadrže šećer, samo su mnogo kvalitetnije i u stvari gode zdravlju.

Evo pet najpogodnijih…

 

Jabuke

Voće je slatko, pa zadovoljava potrebu za šećerom. Jedna od najboljih voćki da se prevaziđe žudnja za šećerom je jabuka. Jabuke su veoma slatke, ali imaju i veliku količinu rastvorljivih biljnih vlakana. Ta vlakna stvaraju osećaj da je želudac pun i pomažu da se zadovolji žudnja za šećerom. Jabuke je lako poneti sa sobom, ne treba da se ljušte, kao neko drugo voće (i mnogo su zdravije sa korom!). Isto tako, potrebno je malo duže da se one sažvaću, pa dok ih jedemo, dobijamo osećaj da nismo toliko gladni, što smanjuje i žudnju za šećerom.

 

Kukuruz

Kukuruz je žitarica koja ima prirodno sladak ukus. Samo jedan klip kuvanog kukuruza je dovoljan da zadovoljimo žudnju za slatkim i da se osetimo sito. I još, veoma je bogat antioksidansima, a sadrži i vitamine, minerale i biljna vlakna. Mnogo zdravije od, na primer, industrijskog keksa, zar ne?

 

Batat

Kuvani batat je izrazito sladak. A može i da se isprži. Ne samo da će zadovoljiti potrebu za šećerom, već će snabdeti organizam vitaminima C, D i B6, kao i gvožđem. Hranljivi sastojci koje sadrži batat mogu da pomognu u prevenciji srčanih oboljenja, raka i drugih degenerativnih bolesti.  

 

Cimet

Jedno izuzetno svojstvo cimeta je da može da pomogne da se izborimo protiv žudnje za šećerom. Glavni aktivni sastojak cimeta je hidroksihalkon, koji pomaže da se pojačaju efekti insulina čineći potrebu za šećerom manjom. Cimet takođe sprečava da nivo šećera u krvi naglo skoči – a nagli skokovi šećera su ono što izaziva naknadnu potrebu za još šećera. Cimet takođe pomaže i da se normalizuje nivo šećera u krvi.

 

Paradajz

Paradajz može da pomogne da se izborimo sa žudnjom za šećerom zato što je bogat serotoninom. Neka proučavanja su ukazala da je nizak nivo serotonina u organizmu jedan od glavnih uzroka žudnje za šećerom. Serotonin funkcioniše kao neurotransmiter, govoreći našem mozgu da je potreba za šećerom zadovoljena – dakle, kad konzumiramo paradajz imamo manju potrebu za šećerom. Paradajz je takođe bogat hromom, mineralom koji smanjuje apetit i pomaže regulaciji holesterola, triglicerida i nivoa šećera u krvi.

Skoro da je suvišno dodati da će sve navedene namirnice ne samo smanjiti našu žudnju za šećerom, već i značajno doprineti našem opštem zdravlju!

 

Izvori: www.tourdefit.com, http://nutrition.about.com, www.freshjuice.ca

 

Proizvodi u vezi sa člankom


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 106