6 razumnih razloga ZA šećer

seceri1980-tih godina je vladala fobija od masti, a danas, može se reći, vlada fobija od šećera. Nema, međutim, nikakvog razloga da zaziremo od šećera koji namirnice prirodno sadrže. Pa čak i dodati šećer ima svoje mesto u sistemu zdrave ishrane. Evo zašto i kako.

Šećer iz voća i povrća je ZDRAV

Nema nikakvog razloga brinuti se o šećeru koji se prirodno nalazi u voću, povrću i mlečnim proizvodima. Ako se kaže da šećer doprinosi gojaznosti, srčanim oboljenjima i dijabetesu, treba znati da se to odnosi pre svega na rafinisani šećer u prerađenim namirnicama, odnosno, na suvišni šećer koji nepotrebno unosimo. Ako ste odlučili da konzumirate manje šećera, onda jedite manje slatkiša, zašećerenih napitaka ili sokova. Umesto toga, jedite voće i povrće. Naprosto, jedite u normalnim količinama one namirnice koje su bile sasvim prirodne i normalne u ishrani kakva je bila, na primer, pre 100 godina.

 

MALO dodatnog šećera nije problem

Jedna je stvar ako za doručak pojedete krofnu, za užinu čokoladnu štanglicu, pa uzmete veliku papirnu čašu ili konzervu kole za poneti. Ali, ako pojedete ovsenu kašu zaslađenu sa malo smeđeg šećera za doručak, suvo voće za užinu a za poneti uzmete npr. zeleni čaj zaslađen sa malo meda, to je nešto sasvim drugo. Važeće nutricionističke preporuke u Americi, na primer, kažu da iz tzv. dodatog šećera ne treba da potiče više od 10% ukupno unetih kalorija. Da biste to postigli, ograničite konzumaciju keksa, kolača i zašećerenih napitaka - a ne konzumaciju voća i povrća.

 

Dodati šećer može vam POMOĆI da se hranite zdravije

A opet, ne treba biti toliko biti opsednut eliminacijom šećera da jedete nezaslađenu kašu ujutru, ili pijete potpuno gorku kafu ili čaj. Ako vam malo preliva od meda i senfa pomogne da pojedete veliku porciju salate, onda to ima pozitivnu zdravstvenu ulogu. Na kraju krajeva, svi mi prirodno volimo sladak ukus. Ishrana iz koje bi svaki dodati šećer bio potpuno isključen zaista bi bila bljutava.

 

Kad INTENZIVNO TRENIRATE, šećer je ok

Ako se bavite bilo kojom zahtevnijom fizičkom aktivnošću, kao što su na primer trčanje na duže staze i intenzivna vožnja bicikla, onda znate da vam je potrebno nešto što se lako vari i brzo daje energiju - tu neće pomoći šargarepa ili kocka tofua, ma koliko da su zdravi. Jednostavno, nećete moći da ih svarite dok ste u pokretu i izloženi intenzivnom fizičkom naporu. Ako nameravate da se pentrate po brdima 6 sati, svakako da nećete za užinu poneti ovsenu kašu.

 

Slatke stvari su UTEŠNE

I psihološki momenat je važan. Slatke stvari su ipak neka vrsta utehe - to je u ljudskoj prirodi. Na primer, imali ste loš dan i jedu vam se čokoladni kolačići. Sigurno je da u takvoj prilici nećete poželeti kuvani krompir. Povremeno se poslužiti čokoladom ili finim slatkišem kad hoćete da podignete raspoloženje je sasvim normalno, pa čak i dobro. Međutim, ako uvek kad se osećate neraspoloženo posežete za slatkim, to niti rešava vaše probleme, niti je zdravo. Povremeno pojesti nešto intenzivno slatko je jedna stvar, a redovno i svakodnevno jesti takve stvari je nešto sasvim drugo.

 

Slatkiši su element DRUŠTVENOG života

Izaći sa prijateljima na kafu i kolače, poslužiti se tortom na porodičnim okupljanjima, pojesti čokoladicu ili sladoled u pauzi sa kolegama na poslu - to je neka vrsta rituala koja pomaže da se stvore i održe društvene veze. U nauci je poznato da su dobre društvene veze povezane i sa boljim zdravljem i sa zdravijim starenjem. U ovom slučaju, pozitivnost životnog iskustva preteže nad negativnim uticajem konzumacije dodatog šećera. Na kraju, setimo se stare izreke - da ne živimo da bismo jeli, već da jedemo da bismo živeli. Zajednička konzumacija hrane je suštinski deo života u zajednici.
 

I, naravno, ako već dodajete šećer, treba da imate na umu da postoje šećeri koji su isto tako slatki kao što je i beli šećer, ali su ipak bogatiji nutrijentima, pa zato i zdraviji, npr. smeđi trščani šećer, kokosov šećer, urmin šećer…

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Trščani smeđi šećer organski 250g

Prvi put na našem tržištu, organska, zdravija zamena za beli šećer. Smeđi šećer je kvalitetniji i od žutog šećera koji se dobija od šećerne repe. Ima ukus koji donekle podseća na karamelu i manje je rastresit od belog šećera, i nešto malo manje slađi od belog šećera.




Kokosov šećer organski 100g

Organski kokosov šećer je prirodni zaslađivač i idealna je zamena za beli i smeđi šećer. Dobija se tradicionalnim sakupljanjem nektara kokosovog cveta. Prirodne je boje, mirisa i ukusa koji blago podseća na karamelu. Kokosov šećer ima znatno niži glikemijski indeks nego beli i smeđi šećer, pa je pogodan za one koji nastoje da održe stabilne nivoe šećera u krvi.




Organski panela šećer 200g

Organski Superfood Panela šećer je prirodni zaslađivač i idealna je zamena za beli i smeđi šećer. Dobija se tradicionalnim presovanjem šećerne trske. Panela je nerafinisani organski šećer od šećerne trske koja se gaji u Centralnoj i Latinskoj Americi, posebno u Kolumbiji. Dobija se kuvanjem i isparavanjem slatkog soka šećerne trske; dobijena masa se potom stavlja u kalupe u kojima očvršćuje. Panela se ne podvrgava rafinisanju, kristalizaciji ili centrifugiranju, kao što je to slučaj sa komercijalnim smeđim šećerom od šećerne trske.




Urmin organski šećer

Superfood Urmin organski šećer je prirodni zaslađivač dobijen od najslađih urmi sa bliskog istoka, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ovaj zaslađivač je 100% proizvod čisto sušenih urmi samlevenih u prah (bez koštica). To znači da sadrži sve prednosti koje ovo voće može da pruži. Zdravija je alternativa od tradicionalno proizvedenih šećera. Šećer od urmi je bogat vlaknima koja potpomažu varenju. Sadrži visok nivo minerala kao što su gvožđe i kalijum, takođe je i veliki antioksidant. Ovaj tip prirodnog zaslađivača sadrži niži glikemijski indeks. Šećer od urmi je veoma lepog karamelizovanog ukusa. Tekstura se prosto topi u ustima. Koristi se za zaslađivanje kafe, čaja, smutija, kaše, za pripremu kolača, torti i slično.




Sirovi organski šećer agave 150g

Sirovi organski šećer agave je najmanje prerađen od svih vrsta šećera koji se prave od agave. To je u stvari dehidrirana varijanta agave sirupa. Ima nizak glikemijski indeks (oko 17) i lako se rastvara.





NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 77