7 razloga za batat

batatBatat (ili slatki krompir, kako se zove na engleskom), nije tako popularan kao običan krompir, iako je i zdraviji i hranljiviji od njega. Evo zašto je batat dobar za naše zdravlje.

Batat se javlja u dve varijante, narandžastoj i ljubičastoj, i obe su hranljive i zdrave.

 

Batat obiluje korisnim nutrijentima

Batat je veoma bogat nutrijentima i antioksidansima. Na primer, samo jedna šolja batata obezbeđuje preko 100% dnevnih potreba za vitaminom A. Batat je takođe bogat vitaminom C i manganom, kao i biljnim vlaknima. I naranžasta i ljubičasta varijanta batata obiluju antioksidansima.

 

Batat doprinosi boljem funkcionisanju mozga

Ljubičasta varijanta batata bogata je antocijaninima, koji su poznati po svojim antiinflamatornim svojstvima. Istraživanja ukazuju da antocijanini mogu da doprinesu boljem funkcionisanju mozga. Neka istraživanja takođe ukazuju da bi redovna konzumacija batata mogla da pomogne da se spreči opadanje memorije sa starenjem.

 

Batat poboljšava varenje

Batat je bogat biljnim vlaknima, koja pomažu u prevenciji zatvora, nadimanja i proliva. Osim toga, biljna vlakna pomažu da se održi zdrava ravnoteža crevne mikroflore, time što podstiču rast korisnih bakterija.

 

Batat štiti kožu od starenja

Beta karotin i antioksidansi koje batat sadrži doprinose da se smanje oštećenja kože koja nastaju usled dugotrajnog izlaganja suncu.

 

Batat doprinosi zdravlju očiju

Narandžasti batat je bogat beta karotinom, antioksidansom koji se u organizmu transformiše u vitamin A. Manjak vitamina A je povezan sa nekim oblicima slabovidosti i prolema sa očima.

 

Batat može da doprinese prevenciji malignih promena

Obe varijante batata (narandžasta i ljubičasta) sadrže brojne antioksidanse koji štite organizam od štetnih molekula (slobodnih radikala) koji mogu izazvati upale i oštetiti DNK. Zato istraživanja (in vitro) ukazuju da bi konzumacija batata, bogatog antocijaninima, mogla doprineti prevenciji nekih malignih promena, kao i promena koja mogu voditi oboljenjima krvnih sudova i srca.

 

Batat može da se priprema kao i običan krompir, tj. da se kuva, peče ili prži.

 

Izvori:

www.everydayhealth.com, www.healthline.com, www.mindbodygrreen.com


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 196