8 supernamirnica u prahu

asai dorucakSupernamirnice u prahu postaju sve popularnije. Ove izuzetne namirnice, u koje spadaju npr. mača prah, maka, lukuma, asai i druge, mogu da daju napicima i smutijima koje redovno koristite veliku dodatnu hranljivu i zdravstvenu vrednost, bilo da se radi o obilju vitamina, minerala, ili o posebnim aktivnim materijama blagotvornim za zdravlje.

Ipak, neophodno je ograditi se i reći da termin "superhrana" nema svoju nutricionističku ni naučnu definiciju. Jedino što se može reći je da namirnice koje se nazivaju "superhranom" svakako sadrže veće obilje i raznovrsnije hranljive materije nego uobičajena hrana. Sa druge strane, iako se "superhranom" po pravilu nazivaju egzotične namirnice, poput moringe, asaija, amle i drugih, i neke svakodnevne namirnice su toliko bogate hranljivim i zdravim materijama da ima više nego dovoljno razloga da ih nazovemo superhranom - u tu kategoriju se bez ikakve dileme mogu svrstati pasulj, avokado i cvekla (i još dosta drugih).

Međutim, ovde govorimo o onim egzotičnim vrstama. Evo kakve su nutricionističke i zdravstvene dobrobiti od nekoliko popularnih "superprahova", tj. supernamirnica u prahu, koji se sve češće dodaju u razne napitke, smutije, salate i jela.

 

Asai prah

Asai bobice potiču iz Centralne i Južne Amerike. Sadrže obilje ljubičastog antioksidansa antocijanina. Kako pokazuju istraživanja, antocijanin smanjuje oksidativni stres i upale i može da doprinese zdravlju mozga. Pregled više istraživanja objavljen 2020. u časopisu International Journal of Molecular Sciences napominje da antocijanini ne samo da štite mozak, već mogu da povoljno deluju i u slučaju nekih poremećaja mozga. Jedno manje istraživanje je ukazalo i da asai može da pomogne da se drži pod kontrolom nivo šećera u krvi.

 

Baobab prah

Drvo baobaba raste na Madagaskaru, u Africi, Arabijskom poluostrvu i u Australiji. Plod baobaba se suši i melje u prah. Bogat je biljnim vlaknima, što može pomoći u regulaciji varenja (protiv konstipacije) i u dijetama za mršavljenje.

U jednom manjem istraživanju objavljenom u časopisu Nutrition and Health, polovina učesnika pila je običan smuti, a druga polovina smuti sa dodatakom praha baobaba. Učesnici koji su uzimali baobab bili su manje gladni nego učesnici iz kontrolne grupe. To je svakako korisno za one koji nastoje da regulišu telesnu težinu.

 

Kakao prah

Od svih ovih prahova koje pominjemo, kakao je svakako kod nas najpoznatiji i često se koristi za kolače, mada kakao napitak kod nas nije tako uobičajen. Međutim, za 100% dobrobiti koje se ćesto pripisuju crnoj čokoladi zaslužan je jedino i isključivo kakao prah. Kakao sadrži flavonoide, koje istraživanja povezuju sa poboljšanjem rada srca i mozga, kao i sa smanjenjem upala. Na primer, istraživanje objavljeno 2021. u časopisu BMC Genomics objašnjava da su flavonoidi iz kakaoa često povezivani sa dobrobitima za osobe sa kardiovaskularnim bolestima.

 

Maka prah

Ovaj prah se često reklamirao kao da je dobar maltene za sve zdravstvene probleme, npr. za nerve, hormone, da ima antioksidansna i antiinflamatorna svojstva i slično. Nažalost, dovoljno čvrstih naučnih dokaza za te tvrdnje nema. Istina je svakako da je maka zdrava namirnica koja se koristi u Peruu u svakodnevnoj ishrani, kuva se slično kao što mi npr. koristimo celer, peršun ili repu. U svakom slučaju, istraživanja su pokazala da maka nema nikakvih štetnih efekata, pa ako verujete u njena medicinska svojstva, svakako možete da dodate maku u prahu u ovsenu kašu, kafu, ili energetske kuglice.

 

Lukuma prah

Lukuma je voćka koja sadrži veoma raznovrsne nutrijente i fitohemikalije. Slatkog je ukusa, a veoma bogata biljnim vlaknima; istraživanja ukazuju da čak ima efekat sniženja nivoa šećera u krvi, što je svakako čini zaslađivačem poželjnim za one koji nastoje da regulišu nivo šećera u krv. Pošto je slatkog ukusa, osim u smutije, može se dodavati umesto šećera u peciva, kolače i razne slatke stvari.

 

Medicinske gljive u prahu

Može se reći da je trend medicinskih gljiva u prahu u punom jeku. Ovde se misli pre svega na gljive, poput reiši, šitake, čage, kordicepsa i lavlje grive. Istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Molecular Sciences, koje govori o medicinskim gljivama u celini, tvrdi da one imaju antialergijska, antibakterijska i antiinflamatorna svojstva. Ali, svaka od njih pojedinačno ima izrazita specifična delovanja. Npr. šitake gljive jačaju imunitet i doprinose sniženju holesterola, kordiceps se u kineskoj medicini (i zvaničnoj) koristi za tretman aritmija, čaga je poznata po svojim antikancerogenim svojstvima, a lavlja griva povoljno deluje na nerve. Prema tome, ako hoćete da svoj smuti, ili kafu, obogatite nekom gljivom u prahu, najpre pročitajte nešto o njihovim svojstvima, pa onda odaberite onu gljivu koja vama odgovara.

 

Kurkuma prah

Kurkuma je začin, odličan za orijentalna jela, kao što su kari i čatni, ali se može uklopiti i u domaću kuhinju. Ima izuzetna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Možda njeni zdravstveni efekti najbolje dolaze do izražaja u tradicionalnom napitku koji se naziva zlatno mleko.

 

Gođi prah

Gođi bobice se kod nas nalaze uglavnom u sušenom obliku, ali sve popularniji postaje i prah napravljen od njih. Pored bogatstva vitaminom C, smatra se da gođi imaju antioksidansna, antiinflamatorna i antimikrobna svojstva. Jedno istraživanje objavljeno 2021. u časopisu Nutrients utvrdilo je da redovna konzumacija gođi bobica može da doprinese usporavanju ili sprečavanju makularne degeneracije (ozbiljnog poremećaja vida) povezanog sa starenjem.
Međutim, osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi (varfarin) treba da povedu računa, pošto su istraživanja ukazala da je moguća nepoželjna interakcija između gođi bobica i ovog leka.

 

Kako koristiti superhranu u prahu

Jedna od sjajnih strana supernamirnica u prahu je što se lako mogu uvrstiti u ishranu, a da ne utiču primetno na ukus i izgled jela. Neke od njih su veoma aromatične, npr. kakao, druge blago opore, npr. kurkuma, dok većina skoro da i nema nikakav ukus, pa se bez ikakvih problema mogu dodavati u kafu, čaj, smutije, salate, supe, variva, testenine i maltene sva druga jela.  

 

Na slici: doručak koji sadrži asai, gođi, kakao…

 

Izvori i stručne reference: www.everydayhealth.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8535146/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7602988/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21569436/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28413912/, https://bmcgenomics.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12864-021-07871-0, https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2020/fo/c9fo02732g, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28811221/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27548190/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34500668/, www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2008.0113?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=cr_pub++0pubmed, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7826851/, www.mdpi.com/2072-6643/13/12/4409, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22392461/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Asai bobice organske

Organske asai bobice (Euterpe oleracea) su voce palmi koje rastu u kišnim šumama Amazona. Smatraju se jednim od najhranljivijih plodova planete i jednim od najjačih antioksidanasa. Bogate su omega 3 mastima, vitaminima (posebno A i C) i mineralima (kalcijum i gvožđe...) i mnogim drugim hranljivim materijama te se stoga često koriste u alternativnoj medicini.
Baobab organski

Baobab (Adansonia Digitata L) je drvo koje raste na području afričkog kontinenta. Zovu ga i “drvo života” zato što pruža sklonište, odeću, hranu i vodu stanovnicima afričkih savana. Po sakupljanju osušenog ploda seme se melje u prah. Prah ima slatkastu, citrusnu aromu. Bogat je izvor vitamina C, kalijuma, gvoža i kalcijuma.
Maka prah organski

Maka (Lepidium meyenii) je korenasta biljka koja raste na Andima na visini od oko 4000m. To je jedina biljka na svetu koja uspeva na toj visini u teškim uslovima a koristi se za ljudsku upotrebu. Ova biljka spada u red adaptogena. Adaptogeni su biljke koje podižu otpornost organizma na bolesti, normalizuju funkcionisanje organizma, podstiču fizičko i mentalno zdravlje. Civilizacija Inka su je veoma cenile i kao hranu i kao prirodni lek.
Lukuma

Organska lukuma u prahu dobija se od celog ploda peruanske biljke lukuma (Pouteria lucuma) koja je sušena na niskoj temperaturi i potom samlevena. Tradicionalno je poznata kao “Zlato Inka”. Lukuma je zaslađivač koji ima nizak glikemijski indeks (4) te ga mogu koristiti svi oni koji vode računa o nivou šećera u krvi. Ima prijatan ukus, lako se vari i sadrži značajnu količinu minerala, pre svega kalcijuma.
Šitake (shiitake) gljiva

Šitake (Shiitake, Lentinula edodes) gljiva potiče iz Japana, gde se već vekovima koristi u tradicionalnoj, ali i u zvaničnoj medicini. Japanci je zovu eliksirom života.
Reishi (reiši) pečurka

Reishi (reiši) gljiva (Ganoderma Lucidum), sada već dobro poznata i korišćena u celom svetu, vodi poreklo iz Kine, gde se vekovima upotrebljavala u tradicionalnoj medicini. Polisaharidi iz ove gljive deluju antioksidativno i na taj način stimulišu imuni sistem.
Čaga mlevena

Čaga je vrsta gljive koja raste na drvetu breze. Zbog izuzetnih svojstava čagu nazivaju i “dar od Boga”.
Kordiceps u prahu organski

Kordiceps(Cordyceps sinensis) je vrsta gljive koja vodi poreklo iz Azije. Vekovima je korišćen u tradicionalnoj kineskoj i tibetanskoj medicini kao sredstvo za jačanje imuniteta. Sadrži čitav spektar makro i mikroelemenata, enzima, aminokiselina, kao i brojne antioksidanse.
Kurkuma organska prah 100g

Cenjen dodatak jelima zbog ukusa i divne zlatnožute boje. Jedna od najkorišćenijih biljaka u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Kurkuma je izuzetno cenjen začin koji pripada porodici đumbira.
Goji bobice organik

Goji (gođi) bobice su zapravo voće koje vodi poreklo iz Kine, Mongolije i sa Himalaja. U kineskoj medicini se koriste već više od 6 vekova. U sebi sadrže mnoštvo minerala i drugih hranjivih sastojaka te ih to čini fantastičnim dodatkom u ishrani savremenog čoveka, sportista i dece u razvoju.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 129