9 razloga za rotkvu

rotkvaOvo korenasto povrće je danas prilično zanemareno, iako je izuzetno zdravo i može se pripremiti na razne načine. Evo nekoliko prehrambenih i zdravstvenih razloga da bar povremeno uvrstimo rotkvu u svoj jelovnik.

Rotkva je bogata vitaminom C

To možda nije opštepoznato, ali su rotkve dobar izvor vitamina C, posebno u zimskom periodu. U 100 g rotkve sadrži se gotovo trećina preporučenog dnevnog unosa vitamina C, pored ostalih korisnih nutrijenata koje sadrži.

 

Rotkva pomaže varenje

Rotkve su bogate biljnim vlaknima, bitnim ne samo za rad creva, već i za opšte zdravlje, jer doprinose regulaciji nivoa šećera i holesterola u krvi. Šolja rotkve sadrži oko sedam procenata dnevne potrebe za biljnim vlaknima.

 

Rotkva je dobra za dijete

Pre svega, ovo povrće je niskokalorično, a bogato vlaknima. Zbog toga pomaže da se duže osećamo sitim i zato imamo manju potrebu da unosimo više kalorija nego što nam je potrebno.

 

Rotkva “čisti” jetru

Rotkva deluje kao prirodni diuretik i pomaže da se jetra otrasi suvišnog bilirubina (to je žuti pigment koji nastaje razlaganjem mrtvih crvenih krvnih zrnaca u jetri). Jetra izbacuje bilirubin zajedno sa starim crvenim krvnim zrncima.

 

Rotkva pomaže zdravlju žučne kese

Rotkva sadrži nekoliko vrsta enzima, kao što su amilaze, esteraze i mirozinaze koje inače proizvodi jetra da bi regulisala proizvodnju žuči. Dodavanje tih enzima ishranom (rotkva) može da pomogne da žuč efikasnije razlaže masti i doprinese sprečavanju nastanka kamena u žuči.

 

Rotkva je zdrava za srce

Rotkve su bogate flavonoidima koji se nazivaju antocijanini, koji su dobri za zdravlje srca. Oni imaju antiupalna svojstva i daju metabolite koji cirkulišu krvotokom, bore se protiv oksidativnog stresa i donose dobrobiti kardiovaskularnom sistemu.

 

Rotkva može koristiti kod infekcija urinarnog trakta

Pošto je prirodni diuretik, rotkva može koristiti kod infekcija urinarnog trakta, jer pojačano izlučivanje urina ispira bakterije iz organizma. Ako se pije sok od rotkve, on može da ublaži simptome i osećaj peckanja koji se javlja kod urinarnih infekcija.

 

Rotkva doprinosi zdravlju kože

Rotkva sadrži vitamin C i antioksidanse, vitamin B9, odnosno folat. Ti nutrijenti su dobri za kožu i pomažu da se obnove i zaštite oštećene ćelije kože.

 

Rotkva ima antikancerogena svojstva

Konzumacija rotkve može da bude deo opšte prevencije raka ishranom, zato što rotkva sadrži izotocijanate. Nekoliko istraživanja je ukazalo da izotocijanati mogu da doprinesu prevenciji određenih vrsta raka – debelog creva, dojke, jajnika i prostate. Neka istraživanja čak ukazuju da izotocijanati ubijaju maligne ćelije.

 

Kako se sprema

Rotkva ima opor i ljutkast ukus, koji neki vole a neki ne, ali se uz malo kreativnosti može pripremiti na više načina. Na primer, može da se ukiseli, može da se napravi neka vrsta salate-namaza sa rendanom rotkvom, limunom i majonezom, rotkva može da se iseče na kriške i ispeče, rendana može da se dodaje u salate i na sendviče.

 

Izvori: www.foodsforbetterhealth.com, www.healthline.com, www.epicurious.com


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 86