9 zdravstvenih dobrobiti lubenice

lubenicaLubenica je ukusna i osvežavajuća, niskokalorična i izuzetno zdrava. Evo na koje sve načina ona pozitivno utiče na naš organizam.

Lubenica odlično nadoknađuje tečnost.

Lubenica se sastoji od 92% vode, tako da je idealna da se leti ugasi žeđ. Za razliku od čiste vode, lubenica je prirodni elektrolit, koji nam nadoknađuje ne samo vodu, nego i neke važne minerale koji se leti intenzivno gube sa pojačanim znojenjem.

 

Lubenica je bogata nutrijentima i fitohemikalijama

Jedna šolja (154 g) lubenice sadrži 21% preporučenog dnevnog unosa (p. d. u.) vitamina C, 18% p. d. u. vitamina A, 5% p. d. u. kalijuma, 4% p. d. u. magnezijuma, 3% p. d. u. vitamina B1, B5 i B6. Sadrži takođe i amino-kiselinu citrulin.

Što se tiče fitohemikalija, lubenica je bogata karotinoidima, likopenom i kukurbitacinom E. Karotinoidi, uključujući alfa karotin i beta karotin, konvertuju se u organizmu u važan vitamin A. Likopen (supstanca koja daje lubenici njenu crvenu boju) je moćan antioksidans, koji donosi organizmu niz zdravstvenih dobrobiti. Kukurbitacin E je biljni antokisidans, koji ima izražena antiupalna svojstva.

 

Lubenica poboljšava varenje

Pošto sadrži dosta vode i određenu količinu biljnih vlakana, lubenica doprinosi boljem radu creva i prevenciji zatvora.

 

Lubenica može da ublaži upalne procese i oksidativni stres

Upale niskog intenziteta su glavni pokretač mnogih hroničnih bolesti. Pošto je bogata i likopenom i vitaminom C, lubenica doprinosi smanjenju upala i oksidativnih oštećenja.

Na primer, u jednom istraživanju je ispitanicima u ishranu dodat sok od paradajza (bogat likopenom) obogaćen dodatim vitaminom C. Njihovi markeri upala su se smanjili, a količina antioksidanasa povećala. Lubenica sadrži i likopen i vitamin C. Likopen takođe može da doprinese zdravlju mozga. Na primer, smatra se da može da uspori početak i napredovanje Alchajmerove bolesti.

 

Lubenica može da ublaži upalu mišića

Ovo dejstvo naučnici pripisuju pre svega amino-kiselini citrulinu, koju lubenica sadrži. Iako citrulin može da se nađe i u suplementima, istraživanja su pokazala da sok lubenice poboljšava apsorpciju citrulina. U jednom malom ispitivanju na atletičarima pokazalo se da sok od lubenice bolje ublažava upalu mišića i doprinosi bržem vraćanju pulsa na normalu nego citrulin kao suplement.

 

Lubenica je zdrava za srce

Nekoliko nutrijenata koje lubenica sadrži doprinose zdravlju srca. Na primer, likopen može da pomogne da se snizi holesterol i povišen krvni pritisak. Likopen takođe može da smanji oksidativna oštećenja holesterola. Takođe, jedno finsko istraživanje je utvrdilo i da likopen može da smanji debljinu i krutost zidova arterija.

Isto tako, amino-kiselina citrulin koju lubenica sadrži može da poveća nivo azot-oksida u organizmu. Azot-oksid pomaže krvnim sudovima da se prošire, što snižava krvni pritisak. Takođe, vitamini A, B6, C, kao i magnezijum i kalijum, koje lubenica sadrži, spadaju u nutrijente koji gode zdravlju srca.

 

Lubenica doprinosi prevenciji makularne degeneracije

Supstanca likopen je pronađena u raznim delovima očiju, gde doprinosi zaštiti od oksidativnog stresa i upale. On takođe može da doprinese prevenciji makularne degeneracije - koja je ozbiljno oboljenje koje može da dovede do slepila, naročito kod starijih osoba.

 

Lubenica je dobra za kožu i kosu

Vitamini A i C su važni za zdravlje kože i kose; vitamin C doprinosi sintezi kolagena, vitamin A pomaže stvaranje i oporavak ćelija kože. A likopen i beta karotin pomažu da se koža zaštiti od opekotina od sunca.

 

Lubenica može da doprinese smanjenju rizika od nastanka malignih promena

Istraživači su proučili likopen, kao i druge sastojke koje lubenica sadrži. Što se likopena tiče, njegov unos je povezan sa nižim rizikom od određenih oblika raka, a najjasnija je ta veza sa smanjenim rizikom od raka organa za varenje. Izgleda da likopen deluje tako što snižava nivo insulinu sličnog faktora rasta (IGF), a to je protein povezan sa deobom ćelija. Visok nivo IGF-a je povezan sa većim rizikom od raka. Pored toga, kukurbitacin E, koji lubenica sadrži, istraživan je u vezi sa njegovom sposobnošću da inhibira rast tumora.

 

Stručne reference:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26029167, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25915611, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22561419, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23615650, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3660262, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17352962, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25631716, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304394015301725, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23862566, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25517106, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21953695


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 199