Blagotvorno dejstvo maslinovog ulja

maslineuljeKad razmišljate o tome koje masti da koristite u ishrani, znajte da je maslinovo ulje jedan od najzdravijih izbora. Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masnoće, zdraviju vrstu masnoća koja može da smanji rizik od srčanih oboljenja smanjujući i ukupni holesterol i holesterol male gustine (LDL), ili loši holesterol, u krvi.

Za razliku od ovoga, zasićene masnoće životinjskog porekla, kao što su puter i masti iz mesa, hidrogenizovane masti i tzv. trans-masne kiseline (takođe dobijene hidrogenizacijom), kao i sva rafinisana ulja, bez obzira što su biljna, povećavaju rizik od srčanih oboljenja, zato što doprinose povećanju ukupnog nivoa holesterola.

Maslinovo ulje i srce
Po tvrđenju Američke uprave za hranu i lekove (FDA) konzumacija 2 supene kašike (oko 23 grama) maslinovog ulja svakodnevno može da smanji rizik od srčanih oboljenja. U stvari, najveće dobrobiti maslinovo ulje u ishrani može doneti ako se ono koristi umesto drugih masti (rafinisanog suncokretovog ulja, npr.), nego da se samo doda već uobičajenom repertoaru masnoća koje se koriste u ishrani.

Maslinovo ulje i rak
Španski istraživači ukazuju da uključivanje maslinovog ulja u ishranu takođe može da doprinese prevenciji raka debelog creva. Njihovo proučavanje, koje je poredilo rizik od raka debelog creva kod laboratorijskih životinja koje su hranjene suncokretovim uljem, sa rizikom kod onih koje su hranjene maslinovim uljem, pokazale su da je rizik kod grupe hranjene maslinovim uljem znatno niži.

Ne treba zaboraviti da su veoma opsežna i ozbiljna istraživanja pokazala da su Mediteranci dugovečniji od evropskog proseka, a jedan od značajnih faktora koji tome doprinose nesumnjivo je to što je maslinovo ulje kod njih u svakodnevnoj upotrebi.

 Kako koristiti maslinovo ulje?
Da bi se očuvale najbolje osobine i korisna svojstva maslinovog ulja, najbolje je dodati ga u jelo na samom kraju kuvanja, kako ne bi bilo dugo vremena podvrgnuto visokoj temperaturi, ili njime preliti salatu. Najmanje je korisno ako ga koristite za prženje hrane, pa ipak, čak i u toj varijanti, pokazalo se da se ono najmanje menja na visokim temperaturama u poređenju sa drugim uljima koja se koriste u domaćinstvu (suncokretovo, šafranovo, ulje od uljane repice).

 Nije svejedno....

Nije svejedno koju vrstu maslinovog ulja uzimate, jer:

- Tzv. maslinovo ulje od komine ima u sebi samo 15% posto maslinovog ulja, jer se dobija preradom ljuske i koštice masline. Ovo ulje se dobija tretiranjem komine masline rastvaračima. Iako je jeftinije, daleko je lošije od hladno ceđenog, ekstra devičanskog maslinovog ulja

- Rafinisana maslinova ulja nisu dobra, ona su bez arome, neutralnog mirisa i ukusa, dok nerafinisana, prirodno hladno ceđena maslinova ulja imaju specifična, vrlo prepoznatljiva senzorska svojstva: boju, miris i ukus.

- Sve vrste maslinovog ulja sadrže mononezasićene masti, ali "ekstra devičanska" ili "devičanska" ulja su najmanje prerađeni oblici maslinovog ulja, pa su zato i najzdravija. Ove vrste sadrže najveće količine polifenola, moćnih antioksidanasa koji mogu da pomognu zdravlju srca.

Nedavno objavljeno proučavanje utvrdilo je da je maslinovo ulje, koje se inače ne preporučuje za termičku obradu, ipak bolje za prženje i kuvanje nego ulja od suncokreta i drugih semenki!

Istraživači su svoje zaključke zasnovali na nekoliko faktora, uključujući prehrambene vrednosti ulja i sposobnost ulja da zadrži kvalitet i na visokim temepraturama.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Američkog hemijskogg društva, Journal of Agricultural and Food Chemistry, istraživači su zapazili da razna ulja imaju različita fizička, hemijska i nutritivna svojstva koja se pogoršavaju na visokim temperaturama i prilikom ponovljene upotrebe.

Mnoga ulja za prženje i kuvanje se prilikom zagrevanja oštete, tako da zapravo gube svoje hranljive kvalitete, što ih čini nutritivno lošim izborom. Neka ulja, čak, kad se zagreju do određenih temperatura stvaraju nova jedinjenja koja mogu biti potencijalno toksična. Sve je to uzeto u obzir prilikom procene ulja.
Istraživači su pržili komade krompira u dubokom ulju i na tiganju sa četiri različita rafinisana ulja – maslinovim, kukuruznim, sojinim i suncokretovim, i koristili su to ulje ponovo 10 puta. Utvrdili su da je maslinovo ulje najstabilnije za prženje u dubokom ulju na 160oC i 190oC, dok je suncokretovo ulje bivalo upropašćeno na 180 stepeni.

Zaključak istraživanja je da je čak i za prženje maslinovo ulje bolje nego ulja od semenki, uključujući i suncokretovo, koje je kod nas najviše u upotrebi.

Maslinovo ulje je jedan od osnova mediteranske ishrane koja se smatra zdravom. Obiluje antikosidansima, vitaminima i mineralima. Ima antiinflamatorna svojstva. Smatra se da doprinosi kardiovaskularnom zdravlju. Najbolje je ekstra devičansko, hladno ceđeno ulje. Obično se preporučuje da se dodaje u salate, ili na kraju kuvanja, kako se ne bi izgubila njegova dobra svojstva, ali ovo istraživanje pokazuje da je maslinovo ulje superiorno u odnosu na suncokretovo i druga čak i kad se izloži visokim temperaturama!

Kratak podsetnik na dobrobiti od maslinovog ulja:
- Smanjuje upalne procese
- Smanjuje rizik od raka dojke
- Pomaže snižavanju holesterola
- Pomaže snižavanju krvnog pritiska
- Deluje preventivno protiv reumatoidnog artritisa
- Pomaže prevenciji osteoporoze
- Smanjuje faktore rizika od srčanog i moždanog udara

Izvori
www.acs.org
http://pubs.acs.org
www.oliveoiltimes.com

Proizvodi u vezi sa člankom

 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 299