Bundevino seme čuva zdravlje

bundevino semeOljušteno bundevino seme (golica) je mnogo više od omiljene grickalice. Sadrži mnoštvo korisnih materija koje pomažu zdravlju kostiju, doprinose zdravlju srca i ublažavanju upala niskog intenziteta, a doprinose i prevenciji nastanka bubrežnih kamenova...

Sva ova blagotvorna dejstva povezana su sa neobično bogatim nutritivnim sastavom bundevinog semena, koji uključuje značajnu količinu mangana, magnezijuma, triptofana, bakra, fosfora, cinka, gvožđa i proteina, kao i manje količine vitamina kompleksa B i vitamina A. Pored toga, bundevino seme sadrži i fitosterole, organska jedinjenja koja doprinose zdravlju na razne načine.

Evo na koji način bundevino seme koristi zdravlju.

 

Visokokvalitetan izvor proteina

Bundevino seme je sjajan izbor zdravih proteina i esencijalnih amino-kiselina, pogotovo za vegetarijance. Samo jedna šolja bundevinog semena sadrži četvrtinu ukupnih dnevnih potreba za proteinima.

 

Štiti od parazita

U tradicionalnoj medicini, bundevino seme se koristilo da se eliminišu pantljičare i drugi opasni paraziti. Zato bundevino seme predstavlja sjajnu grickalicu za decu koja su najpodložnija parazitima, pošto štiti od parazita i doprinosi njihovoj eliminaciji (paraziti kod dece mogu dovesti do pothranjenosti, nepravilnog rasta i drugih posledica).

 

Dobro je za prostatu

Bundevino seme doprinosi zdravlju prostate i može da pomogne da se smanje tegobe sa uvećanom prostatom. Pored toga, fenolne komponente koje sadrži bundevino seme eliminišu slobodne radikale, koji se smatraju jednim od uzročnika brojnih savremenih oboljenja, uključujući.

 

Smanjuje upale

Neka proučavanja pokazuju da bundevino seme ima antiinflamatorno dejstvo. Hronična upalna stanja, kao što je npr. artritis, teško se leče medikamentima, pa bundevino seme predstavlja zdravu preventivu. Istraživanja direktno povezuju konzumaciju bundevinog semena sa smanjenjem upale i bola kod artritisa. Verovatno je da deluje i na druge upale niskog intenziteta u organizmu, kojih često nismo svesni, a koje mogu biti u korenu ozbiljnih oboljenja (npr. srčanih).

 

Doprinosi prevenciji nastanka kamena u bubregu

Usled svoje diuretičke i antioksidansne aktivnosti, bundevino seme se povezuje sa smanjenjem količine toksina u telu. Pored toga, ono podstiče cirkulaciju i povećava brzinu rada jetre i bubrega. To znači da se ureička kiselina lakše eliminiše iz tela, dakle teže može da se formira u opasne bubrežne kamenove ili da se nataloži u zglobove, izazivajući giht ili artritis. Bundevino seme doprinosi da se bubrezi pročiste i ostanu zdravi.

 

Pomaže san

Bundevine semenke su bogate magnezijumom i triptofanom, koji su blisko povezani sa umirenjem nerava i smirujućim svojstvima koja pomažu san. Dakle, posle napornog dana, umesto obilne večere, malo svežeg voća i šaka bundevinog semena pomoći će vam da se opustite i lakše zaspite.

 

Doprinosi zdravlju kostiju

Bundevino seme sadrži značajne količine cinka, kalcijuma, bakra i raznih drugih minerala koji doprinose povećanju gustine kostiju. Proučavanja su pokazala da redovna konzumacija bundevinog semena može da poveća snagu kostiju i smanji simptome osteoporoze.

 

Doprinosi zdravlju srca

Fitosteroli koje sadrži bundevino seme direktno su povezani sa sniženjem nivoa tzv “lošeg”, ili LDL holesterola, što doprinosi sprečavanju nastanka ateroskleroze i krvnih ugrušaka i tako smanjuje rizik od srčanih napada i šloga. Značajna količina bakra koju bundevino seme sadrži pomaže povećanju broja crvenih krvnih zrnaca, a time i oksigenaciji celog organizma. Sve to doprinosi prevenciji oboljenja krvnih sudova i srca.
 
Pored svega pomenutog, bundevino seme sadrži i niz supstanci koje pokazuju antikancerogeno delovanje.


Napomena: bundevino seme je veoma kalorično, pa nemojte preterivati. Nutricionisti preporučuju 30-50 grama semenki dnevno, uključujući i bundevine, u uobičajenoj ishrani.

 

Izvori i stručne reference: www.webmd.com/diet/health-benefits-pumpkin-seeds#1, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5037735/, www.urologyspecialistsnc.com/pumpkin-seed-benefits/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3799495/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Golica sirova organska

Golica je seme bez opne posebne vrste bundeve. Može se konzumirati sirovo, sušeno ili peceno. Bundevino seme sadrži vitamine B grupe i prirodni je izvora minerala kao što su magnezijum, kalijum, gvože i fosfor. Golica je bogata polinezasićenim mastima i od nje se dobija lekovito bundevino ulje. Seme je i popularna grickalica, a može se stavljati u hleb i peciva ili posipati po salatama. U tradicionalnoj medicini se bundevino seme posebno preporučuje kod benignog uvećanja prostate kod muškaraca, kod bolesti urogenitalnog trakta.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 281