Citrusno voće u prevenciji demencije

citrusiDolazi hladniji period godine, kada se po pravilu kod nas više konzumira citrusno voće, poreklom iz toplijih krajeva. Dobro je znati da su ozbiljna i opsežna proučavanja povezala svakodnevnu konzumaciju citrusa sa smanjenim rizikom od demencije.

Citrusno voće potiče iz toplih predela, i ako bismo se baš držali stroge logike sezonske ishrane, bilo bi logičnije da se više konzumira leti, jer ima rashlađujuće dejstvo na organizam. Ipak, citrusi donose toliko dobrobiti zdravlju da nam mogu samo koristiti i bez obzira na to što ih konzumiramo uglavnom zimi.

Jedna od nedavno utvrđenih korisnih osobina citrusa je i sledeća. Kako pokazuju rezultati veoma opsežnog istraživanja nedavno sprovedenog u Japanu, redovna konzumacija citrusa može da smanji rizik od demencije kod starijih odraslih osoba za gotovo 15 posto. To svrstava citruse u veoma jeftino a efikasno preventivno sredstvo protiv demencije!

 

Šta kažu istraživanja

Nalazi iz nekih eksperimenata na životinjama pokazali su da flavonoidi iz citrusa mogu da prođu kroz krvno-moždanu barijeru, tako da mogu da ispolje antioksidansnu i antiinflamatornu aktivnost na mozgu, kao i da time doprinesu popravci nekih ćelijskih oštećenja. Sve to, kao i jedno prethodno istraživanje koje je povezalo citruse sa povoljnim efektima na zdravlje mozga, navelo je profesora Ičira Cuija sa Univerziteta Tohoku da sprovede veoma obimno istraživanje da bi potvrdio da li je konzumacija dosta citrusa povezana sa boljim kognitivnim funkcionisanjem.

Njegov tim je upotrebio podatke dobijene u tzv. Ohsaki kohortnoj studiji, koje je uključilo Japance starosti 65 godina i starije. Istraživanje je počelo 2006. godine, a ispitanici su praćeni sve do 2012. godine. Ukupno je uzeto u razmatranje 13. 317 ispitanika, a cilj je bio da se utvrdi kod koliko njih se razvila demencija i sa čim je to povezano.

Zato je istraživanje uključilo razna pitanja koja su se ticala ishrane i načina života ispitanika. U pogledu konzumacije citrusa, ispitanci su bili podeljeni u tri grupe: 1) oni koji konzumiraju citruse manje od dvaput nedeljno, 2) oni koji konzumiraju citruse tri do četiri puta nedeljno i 3) oni koji konzumiraju citruse gotovo svakog dana.

Kao što smo već rekli, pokazalo se da je u grupi koja je svakodnevno konzumirala citruse najmanje slučajeva demencije i da se to statistički može iskazati u obliku tvrdnje da je kod onih koji svakodnevno jedu citruse - limun, pomorandžu, grejpfrut i limetu - za 15% manji rizik da razviju demenciju sa godinama.

 

Da se podsetimo još nekih dobrih osobina citrusa.

Prvo, citrusi su bogati vitaminom C, u njegovom prirodnom obliku, kao i vitaminima B grupe. Takođe su dobar izvor mikroemelenata bakra, magnezijuma, fosfora i kalijuma (posebno pomorandža). Takođe, citrusi sadrže preko 60 vrsta raznovrsnih korisnih biljnih flavonoida i esencijalnih ulja koja su korisna za zdravlje.

 

Opširnije o koristima od grejpfruta pogledajte ovde

Opširnije o koristima od pomorandže pogledajte ovde

 

Stručna referenca:
https://www.tohoku.ac.jp/en/press/citrus_consumption.html


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 200