Crni i beli luk smanjuju rizik od raka dojke

crni beli lukUčestalost raka dojke kod žena u Portoriku je manja nego na američkom kopnu, i to je navelo istraživače da istraže faktore koji na to utiču. Pokazalo se da žene koje svakodnevno konzumiraju tamošnje popularno jelo, sofrito, bogato crnim i belim lukom, smanjuju za 67% rizik da obole od raka dojke.

Sofrito je nacionalno portorikansko jelo, koje po izgledu i sastavu najviše podseća na italijanski pesto. Glavni sastojci su paprika, crni i beli luk i aromatični začini.

Ideja da se ispita povezanost konzumacije sofrita i raka dojke potekla je od ranijih naučnih dokaza koji pokazuju da konzumacija crnog i belog luka može imati preventivno dejstvo protiv raka.

Portoriko je bio idealno mesto da se sprovede epidemiološko proučavanje rasprostranjenosti raka dojke, iz dva razloga: zato što se zna da portorikanske žene imaju manju stopu raka dojke nego žene u SAD, a takođe se pouzdano zna da konyumiraju znatno veće količine crnog i belog luka nego žene u Evropi i SAD. Sofrito nije jedino tamošnje nacionalno koje sadrži crni i beli luk; u Portoriku se lukovi redovno dodaju i u paprikaše, kao i u jela sa pirinčem i pasuljem.  

Crni i beli luk su bogati flavonolima i jedinjenjima koja sadrže organski sumpor. Posebno beli luk sadrži jedinjenja koja se nazivaju S-alilcistein, dialil-sulfid i dialil-disulfid, dok crni luk sadrži alkenil-cistein-sulfokside. Ta jedinjenja su pokazala antkancerogeno delovanje i u eksperimentalnim istraživanjima na životinjama, ali i kod ljudi.

Zato su istraživači uporedili učestalost raka dojke u grupi žena koje su konzumirale sofrito više od jednom dnevno, sa kontrolnom grupom, koja se sastojala od žena koje ne konzumiraju sofrito.

Pokazalo se da je konzumacija crnog i belog luka u kombinaciji bila povezana sa smanjenjem rizika od raka dojke za 67%, što je značajna brojka.

Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Nutrition and Cancer, a tekst originalnog istraživanja možete naći na sledećem linku:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31402709/


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 227