Da li je kvasac zdrav?

kvasacKvasac se koristi za fermentaciju i podizanje testa hiljadama godina. Arheolozi su otkrili da se kvasac koristio još u drevnom Egiptu. Uprkos toliko dugoj istoriji upotrebe, danas se povremeno može čuti da kvasac nije zdrav. Da li je to tačno?

Šta je kvasac?

Kvasac je jednoćelijska gljivica koja se hrani šećerom i ugljenim hidratima, pretvarajući ih u ugljen-dioksid i alkohol. Ugljen-dioksid je ono što čini da testo narasta, dok se u pravljenju piva i vina kvasac koristi za proizvodnju alkohola.

 

Tipovi kvasaca

Postoje četiri glavna tipa kvasca koji se koristi u ishrani.

 

Prehrambeni kvasac

Dostupan u obliku pahuljica ili praha, bogat je proteinima (sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može prirodno da stvori), vlaknima, cinkom i većinom vitamina B kompleksa. Nekad je obogaćen vitaminom B 12. Ukus mu podseća na sir, a može da se dodaje različitim jelima.

 

Pivski kvasac

(Saccharomyces carlsbergensis, Saccharomyces uvarum, Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces pastorianus) Dostupan je u obliku pahuljica, tableta, praha ili u tečnom stanju. Dve kašike pivskog kvasca obezbeđuju 32% preporučenih dnevnih potreba za proteinima, kao i značajne količine vitamina B kompleksa, minerala (cink, hrom, gvožđe, magnezijum) i vlakana. Jača imunitet zahvaljujući beta glukan polisaharidima, normalizuje nivo šećera u krvi, povećava energiju, potiskuje loše bakterije (ali ne utiče na kandidu).

 

Pekarski kvasac

(Saccharomyces carlsbergensis, Saccharomyces uvarum ili Saccharomyces cerevisiae). Koristi se za podizanje testa. Ne koristi se kao suplement, iako sadrži različite minerale i vitamine B kompleksa, posebno folat i beta glukane.

 

Torula kvasac

Derivat melase. Dobar je izvor vitamina B kompleksa, hroma, amino-kiselina i selena. Dostupan je u prahu i dodaje se jelima. Po ukusu podseća na meso.

 

Da li je kvasac koristan?

Nisu svi kvasci korisni. Npr. Candida albicans je jedan od najpoznatijih patogenih kvasaca koji može da izazove infekciju. Postoje tvrdnje da uzimanje kvasca može da podstakne razvoj kandide u organizmu, ali nema dokaza koji podržavaju ovu tvrdnju.

Važno je napraviti razliku između Candida albicans i Saccharomyces cerevisiae (glavni sastojak kvasca koji se koristi u ishrani). Nije poznato da Saccharomyces cerevisiae izaziva bilo kakve zdravstvene probleme kod ljudi.

Takođe, prehrambeni kvasac je inaktiviran, pa se koristi kao i bilo koja druga hrana. Organizam ga normalno vari i koristi njegove hranljive sastojke.

Da li je hleb sa kvascem loš zato što sadrži kvasac? Verovatno ne. Ali, rafinisano belo brašno koje se koristi za njegovu izradu nije korisno, a može i da „hrani“ kandidu.

 

Oprez!

Kvasac može da smeta nekim lekovima, pa se pre njegove upotrebe kao suplementa treba posavetovati sa lekarom. Izbegavajte kvasac kao suplement ako ste skloni gljivičnim infekcijama ili vam je imunitet oslabljen. Ako pijete lekove za dijabetes i istovremeno uzimate pivski kvasac, nivo šećera može pasti ispod normalnih vrednosti.

 

B. Soldatović

Izvori:
www.care2.com, www.askanaturopath.com/faqs/yeast-good-or-bad/p/333, www.livestrong.com/article/492636-is-eating-yeast-bad-for-you/


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 361