Da li je so naš neprijatelj?

solNakon što je obavljeno obimno međunarodno ispitivanje uticaja elektrolita – konkretno, natrijuma i kalijuma – na krvni pritisak (INTERSALT, 1988), donete su preporuke smanjenja unosa soli u cilju sniženja povišenog krvnog pritiska. Na neki način, to je dovelo do opšteg izbegavanja soli i zaziranja od soli. Međutim, to je uprošćeno i ne sasvim korektno viđenje. So (natrijum) nije naš neprijatelj, kao što ćete videti iz narednog članka.

Istraživač biohemičar Rob Volf, autor knjige o paleo ishrani koja je bila bestseler Njujork tajmsa, smatra da je izbegavanje soli, glavnog izvora natrijuma, postalo preterano, a čak možda i štetno. Po njegovim rečima, daleko je opasnije da imamo manjak natrijuma u organizmu nego da imamo višak. Naime, radi se o odnosu natrijuma i kalijuma. Natrijum i kalijum su dva najvažnija elektrolita u organizmu, koji pokreću tzv. natrijum-kalijum pumpu. Njen zadatak je da održava ravnotežu rastvora u organizmu i raspodelu vode između unutarćelijskih i vanćelijskih fluida.  

Zbog toga je važno održati odnos između natrijuma i kalijuma u organizmu u ravnoteži, a ne samo potpuno izbaciti so iz ishrane. Ukoliko se ravnoteža natrijuma i kalijuma samo malo poremeti, to može da izazove prilično štetne posledice.

Na primer, ako izgubite dosta natrijuma (što se, recimo, upravo dešava po vrućinama, kada je pojačano znojenje), objašnjava Volf, organizam će izlučiti i kalijum, kako bi ponovo uspostavio ravnotežu natrijuma i kalijuma, pošto sada nižem nivou natrijuma mora da odgovara i niži nivo kalijuma. A to može da dovede da u organizmu stvari krenu naopako. Suviše nizak nivo kalijuma se povezuje sa slabošću mišića, visokim nivoom šećera u krvi, pa čak i sa aritmijama u nekim težim slučajevima. Sa druge strane, suviše visok nivo kalijuma dovodi do rizika od otkazivanja srca.

Zbog toga je so (natrijum) neophodna da se organizam održi u ravnoteži i ne bi trebalo da je aktivno izbegavamo. Najbolje izvore natrijuma predstavljaju nerafinisana morska ili himalajska so – a ne so koju unosimo sa industrijski prerađenom hranom. Kako objašnjava Volf, kad izostavite većinu industrijski prerađene hrane iz svoje ishrane (što je zdravo u svakom pogledu), so vam više neće predstavljati onakvu opasnost za kakvu se sada smatra.

 

Koliko nam je soli potrebno

Preporuka dnevnog unosa soli za Amerikance iznosi 2,3 grama dnevno, što bi bila jedna kafena kašičica soli dnevno! Međutim, po mišljenju Roba Volfa, osobe koje se hrane celovitim prirodnim namirnicama bi verovatno mogle, čak i trebalo, da uzimaju više od toga. “Ukoliko unesete previše natrijuma, bubrezima je potrebno 15-20 minuta da to regulišu, tako da će se višak natrijuma izlučiti iz organizma. Ali, ako imate manjak natrijuma, pa u ishranu dodate još više kalijuma, to može imati dosta loše posledice”, objašnjava on.  Naravno, svi smo različiti, i niko ne bi trebalo da ignoriše lekarske preporuke ukoliko ima visok krvni pritisak. Pa ipak, smatra Volf, bolje će nam biti ako unosimo nešto više soli (natrijuma) nego da unosimo manje nego što nam je potrebno.

 

Kako održati ravnotežu natrijum/kalijum

Obimno istraživanje INTERSALT obavljeno na više od 50 tačaka u raznim zemljama i populacijama na svetu, koje je obuhvatilo preko 10.000 odraslih osoba, utvrdilo je da je povećan unos kalijuma povezan sa nižim krvnim pritiskom, dok je povećan unos natrijuma bio povezan sa rastom krvnog pritiska sa starenjem. Isto je utvrđeno i za odnos natrijum/kalijum. Zato je zaključak ovog proučavanja bio da održavanja odnosa natrijum/kalijum na niskom nivou donosi više koristi nego samo smanjenje unosa natrijuma (soli) (tj. natrijum i kalijum treba unositi proporcionalno).

Da biste održali odnos natrijuma i kalijuma u ispravnoj srazmeri, po rečima više nutricionistkinje Rouz Kar, suštinske su tri stvari.

1) Da čitate deklaracije na prerađenim namirnicama koje koristite i da znate koliko soli (natrijuma) one sadrže. Izbegavajte one sa mnogo soli. Mi često nismo ni svesni koliko soli unesemo sa prerađenim namirnicama.  

2) Da jedete više neprerađene hrane. Visok krvni pritisak je uobičajen u industrijskim zemljama, dok je veoma redak u izolovanim zajednicama koje žive na tradicionalan način i hrane se uglavnom prirodnim namirnicama. Ali, ni nas ništa ne sprečava da se hranimo prirodnim namirnicama – integralnim žitaricama, voćem i povrćem, koje ćemo sami spremiti.

3) Posebno, trebalo bi da jedete više svežeg voća i povrća, koje predstavlja neuporediv i zdrav prirodni izvor kalijuma.

Sažetak

Natrijum je veoma važan mineral. Istraživanja pokazuju da previše natrijuma može da dovede do povišenog krvnog pritiska, naročito u kasnijim godinama; ali nedovoljan unos natrijuma za neke ljude može da bude isto toliko štetan. Proporcionalan unos natrijuma i kalijuma, kakav obezbeđuje tradicionalna ishrana prirodnim celovitim namirnicama sa dosta voća i povrća, uz normalnu upotrebu kvalitetne soli, verovatno predstavlja ključ za održavanje ravnoteže natrijuma i kalijuma u organizmu.

 

Izvori i stručne reference: www.mindbodygreen. com, www.healthyfood.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1834069/


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 136