Dobrobiti indijskih začina

indijski zaciniIndijska kuhinja je poznata po upotrebi mnogih začina, koji daju veoma specifičan ukus jelima. Svi oni su istovremeno i prirodno lekoviti, tako da će vam sigurno koristiti ako ih dodate u jela, bez obzira na koji način ih spremate.

U stvari, u Aziji su se začini vekovima i koristili u terapiji raznih zdravstvenih problema. U novije vreme, obavljeno je na desetine proučavanja koja su potvrdila lekovito dejstvo tih začina. Evo, u opštim crtama, zašto su korisni.

 

Poboljšavaju varenje

Seme morača je sjajan izvor biljnih vlakana. Ona pomažu regulaciji rada creva, mršavljenju i smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Redovna konzumacija semena morača olakšava varenje. Nutrijenti koje ovo seme sadrži smanjuju rizik od zatvora i želudačnih grčeva. Seme morača takođe štiti sluzokožu organa za varenje od upale. Đumbir olakšava varenje i pomaže bržem prolasku hrane kroz digestivni trakt. Boljem varenju doprinosi i kardamom.

 

Deluju protiv upala

Kurkuma je verovatno najpopularniji indijski začin. Dodaje se u jela sa povrćem (tzv. kari) i daje im svetložutu boju. Kurkuma je veoma bogata antioksidansima i deluje izrazito antiupalno. To dejstvo kurkume pomaže da se smanji rizik od srčanih oboljenja. Takođe, doprinosi ublažavanju raznih bolova, od artritičkih do menstrualnih. Neka istraživanja ukazuju da kurkumin ima i antikancerogeno dejstvo. U kombinaciji sa malo bibera, kurkuma deluje nekoliko hiljada puta jače.

 

Smanjuju rizik od hipertenzije

Kardamom je mirisan i slatkast začin koji se koristi da pojača ukus blagog povrća, kao što su bundeve i krompir. Takođe se dodaje u čaj u kombinaciji sa đumbirom, cimetom i karanfilićem. Laboratorijski testovi su pokazali da ovaj začin smanjuje rizik od hipertenzije. Takođe, on olakšava varenje. Jedno istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Ethnopharmacology utvrdilo je da kardamom sadrži određene sastojke koji ublažavaju razne vrste stomačih poremećaja, uključujući bolove, grčeve i proliv.

 

Štite od oksidativnog stresa

Oksidativni stres se smatra okidačem raznih hroničnih oboljenja. Do njega dolazi kada se destruktivni joni, po imenu slobodni radikali, približe zdravim ćelijama. Kad slobodni radikal ošteti ćelije, neke od njih mutiraju i počinju da se razmnožavaju više i brže, što može biti prethodnica nepoželjnih promena. Gotovo svi indijski začini imaju antioksidansna svojstva, ali se posebno izdvaja korijander, i to sveži listovi. Proučavanja objavljeno u časopisu Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences utvrdilo je da korijander pomaže da se ublaže oksidativni procesi kod dijabetičara, pa su ga istraživači preporučili u terapiji. Pored toga, ova biljka takođe snižava nivo lošeg holesterola u krvi.

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Đumbir prah organski 100g

Koren đumbira se koristi u kuhinjama širom sveta kao cenjen začin osvežavajućeg i prijatno ljutkastog ukusa, a poznata je i njegova primena u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Opredeljivanjem za organske proizvode obezbeđujete sebi zdraviju i kvalitetniju ishranu.
Kurkuma organska prah 100g

Cenjen dodatak jelima zbog ukusa i divne zlatnožute boje. Jedna od najkorišćenijih biljaka u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Kurkuma je izuzetno cenjen začin koji pripada porodici đumbira.
Kari organski

Složeni začin za delikatesna jela, izuzetno povoljno deluje na organe za varenje i opšte zdravlje, sadrži i organski gajene kurkumu, korijander, kardamon, gorčicu, kumin, ljutu papriku, đumbir...

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 159