Domaći elektrolitski napici

domaci elektrolitskiKada su vrućine velike, sa znojem gubimo i eletrolite, i ma koliko vode da popijemo, to nije dovoljno da ih nadoknadimo. Postoje, naravno, industrijski elektrolitski (sportski) napici, ali zašto veštačko, kad može prirodno? Evo kako možete da napravite prirodne elektrolitske napitke odlične za vruće leto.

Elektroliti su minerali koji nose naelektrisanje, pomažu da se drži u ravnoteži nivo vode u našem organizmu, da se uravnoteži kiselost/baznost (pH vrednost) našeg organizma, da se nutrijenti unesu u ćelije i da se izbace otpadne materije. Elektroliti su od ključne važnosti za funkcionisanje naših nerava, mišića, srca i mozga.

U elektrolite spadaju natrijum, kalijum, kalcijum, hlor, fosfor i magnezijum.

Lekovite biljke poput nane, bosiljka i ruzmarina prirodno sadrže kalcijum, magnezijum, natrijum i kalijum. Začini korijander i kardamon sadrže dosta fosfora.

Kad iskombinujete vodu, lekovito bilje, začine i voće, dobićete tzv. herbalnu vodu. Osim što u herbalnoj vodi ima elektrolita, ona je i aromatična i ukusna i kad se ohladi predstavlja stvarno osvežavajući letnji napitak.

Za razliku od sportskih napitaka, herbalna voda obezbeđuju elektrolite koji su vam potrebni bez dodatog šećera i konzervanasa. Evo nekoliko primera herbalnih voda koje možete da napravite sami.

 

Matičnjak i jagoda

Matičnjak sadrži natrijum, kalijum i kalcijum. Ova lekovita biljka deluje smirujuće i popravlja raspoloženje. Jagoda je mirišljava i spada u najzdravije voće.

Napunite bokal kvalitetnom vodom. Stavite unutra pet stabljika matičnjaka. Dodajte pola šolje seckanih jagoda. Ostavite da sastojci stoje u vodi minimum jedan sat. (Što duže stoje, to će herbalna voda biti ukusnija). Naspite vodu u čašu, iil u flašicu ako hoćete da je ponesete sa sobom, i uživajte u prirodnom elektrolitskom napitku! (Nema potrebe da ga procedite.)

 

Ružine latice i nana

Nana sadrži dosta kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Ružine latice ovde slluže umesto voća da napitku daju posebnu aromu. Postupak je isti kao u prethodnom receptu: dodate stabljike sveže nane i ružine latice u vodu, ostavite da odstoje i pijete.

 

Seme morača i pomorandžina kora

Morač je blago sladak i dobro se slaže sa ukusom citrusa. Bogat je kalijumom, kalcijumom i natrijumom. Seme morača deluje smirujuće na stomak. Što se pomorandžine kore tiče, ona ima specifičan gorkast citrusni ukus, ali, bolje je da nađete organski gajenu pomorandžu (neprskanu); ako ne, onda umesto kore uzmite dve-tri naseckane kriške pomorandže. Postupak je isti kao i u porethodnim receptima, dodate sastojke u vodu i ostavite ih da odstoje.

 

Brezina voda

Ovaj napitak nije domaći, teško ga možete napraviti sami, ali je potpuno prirodan: dobija se istakanjem soka iz drveta breze. (Možete da ga nabavite u bolje snabdevenim specijalizovanim prodavnicama.) Brezina voda je tradicionalni napitak u severnim zemljama kao što su Rusija, Skandinavija i baltičke zemlje, gde se koristi kao tonik, dodatak ishrani i u medicinske svrhe. Izvor je više važnih vitamina i minerala, obiluje magnezijumom i manganom, a pored nešto malo kalcijuma i cinka sadrži i kalijum, fosfor, folnu kiselinu, vitamin C i bakar.

 

Izvori i stručne reference:  www.naturalnews.com, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15656483/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/624814/,  www.mdpi.com/2227-9717/7/2/88. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34449930/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Brezina voda natural

Brezina voda je čista prirodna tečnost iz drveta breze, prijatnog i blagog ukusa. Sadrži brojne enzime, minerale, vitamin C i vitamine B grupe. Brezina voda, kao i drugi delovi breze, korišćeni su u narodnoj medicini starih Slovena, Kelta i naroda severnih krajeva. Danas je koriste ljudi širom sveta, prvenstveno oni koji žele da detoksikuju svoj organizam i koji vode računa o svom zdravlju.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 178