Fermentisana hrana zdrava za mozak

fermentisane namirniceNovo istraživanje obavljeno u Irskoj potvrdilo je da je fermentisana hrana zdrava za mozak, kao što je zdrava i za stomak.

Konzumacija namirnica koje su bogate živim korisnim bakterijama (na primer, jogut, kefir, kimči i kombuha) može da značajno doprinesu zdravlju mozga, zaključeno je u pregledu istraživanja objavljenom u časopisu Preventive Nutrition and Food Science.

Fementisane namirnice su izvor triptofana, amino-kiseline koja je ključna za proizvodnju serotonina, mesendžera (ili neurotransmitera) koji utiče na više aspekata funkcionisanja mozga, uključujući i raspoloženje. Fementisane namirnice mogu da sadrže i druge mesendžere (poznate kao neurotransmiteri) u njihovom izvornom obliku. Osim toga, fermentisane namirnice doprinose da se modulira lučenje neurotransmitera, kao što su moždani neutrotropni faktor (BDNF), glutamat, gama-aminobutirična kiselina i serotonin i zbog toga efikasno utiču i na poboljšanje pamćenja i poboljšanje učenja.

Bilo da se radi specifično o ovim, ili i nekim drugim sastojcima koje sadrže fermentisana hana i napici, tek, istraživanje je pokazalo da redovna konzumacija takve hrane pozitivno utiče na zdravlje mozga i kratkoročno i dugoročno; ove namirnice pomažu da se popravi raspoloženje i smanji stres.  

 

Sve fementisane namirnice su dobre

Da bi utvrdili koje fermentisane namirnice su najbolje za mozak, istraživači Univeziteta Kork, kao i Irske uprave za poljoprivredu i razvoj hrane, uporedili su podatke o više od 200 fermentisanih namirnica koje se konzumiaju širom sveta. Naravno, sve se one značajno razlikuju po sastavu svojih metabolita za koje je poznato da povoljno utiču na mozak.

Interesantno je da su istraživači očekivali da će se neke od njih izdvojiti po svom povoljnom uticaju, ali su na svoje iznenađenje utvrdili da su gotovo sve od 200 proučavanih fementisanih namirnica pokazale određeni potencijal da poboljšaju zdravlje organa za varenje i mozga.

Pri tome, istraživači su utvrdili da u procesu fermentacije i običan šećer dopinosi nastanku najzdavijih i najkorisnjih metabolita, iako se šećer danas ne smatra zdravim. "Iako se radi o šećeru, ako se obavi finalno skeniranje na metabolite, vidi se da mikroorganizmi prisutni u tim naminicama koriste šećer i konvertuju ga u korisne metabolite", objasnili su istraživači.

Tipičan primer zdravog fermentisanog napitka na bazi šećera je kombuha, koja se dobija fermentacijom mešavine crnog čaja i šećera.

 

Izvori:
www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230413154458.htm, www.naturelnews.com


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 276