Fruktoza podiže pritisak

cerealijeObično lekari savetuju osobama sa visokim krvnim pritiskom da ograniče unos soli. Međutim, istraživanja su pokazala da povećan unos fruktoze takođe doprinosi povećanju krvnog pritiska.

Povišenim krvnim pritiskom se smatra pritisak veći od 140/90 mmHg. Ovom stanju mogu doprineti razni faktori na koje se uglavnom obraća pažnja; međutim retko se obraća pažnja, pa čak i pominje, činjenica da ishrana bogata fruktozom može da doprinese nastanku povišenog krvnog pritiska.

Fruktoza je prirodni šećer koji se nalazi u voću, ali može da ga proizvede i ljudski organizam, kad se aktivira putanja poliola. Rafinisana fruktoza je glavni sastojak visokofruktoznog kukuruznog sirupa, zaslađivača koji se uobičajeno dodaje pakovanim namirnicama i napicima. Iako je fruktoza po strukturi veoma slična glukozi, ona sasvim drugačije deluje na naš organizam.

Kad konzumiramo fruktozu, organizam je prerađuje da se uskladišti kao rezerva goriva. Ta rezerva je potrebna da se kasnije upotrebi da organizmu obezbedi vodu i energiju. Međutim, to ima jednu neželjenu posledicu: fruktoza navodi organizam da zadržava natrijum, što povećava krvni pritisak.

Ishrana bogata fruktozom povećava aktivnost transportera natrijuma, što može da podstakne povećanje krvnog pritiska. Pored toga, ona inaktivira vazodilatatore (supstance koje šire krvne sudove), dok aktivira vazokonstriktore (koji sužavaju krvne sudove). Ishrana bogata fruktozom može takođe da poveća apetit i izazove žeđ.

Pogotovo kada se fruktoza pomeša sa drugim sastojcima da bi se proizveo visokofruktozni kukuruzni sirup, ovi njeni nepoželjni efekti mogu da se još više pojačaju.

Jedno istraživanje čiji je cilj bio da utvrdi rizik od kardiovaskularnih bolesti za osobe od 17 do 35 godina, koristilo je podatke iz obimnog CARDIA proučavanja (Proučavanje rizika od bolesti koronarnih arterija kod mlađih odraslih). Istraživači su godinama sakupljali i podatke o ishrani i podatke o krvnom pritisku od učesnika; a podaci o ishrani su uključivali unos natrijuma i fruktoze. Pritisak učesnika je određivan na nekoliko tačaka proučavanja: u 7. godini, 17. godini i 30. godini.

Ispostavilo se da konzumacija soli i fruktoze značajno utiče na mogućnost povišenog sistolnog i dijastolnog pritiska u 30. godini. Istraživači su zaključili da ishrana koja je bogata solju i fruktozom u adolescenciji može da negativno utiče na krvni pritisak u odraslom dobu.

Jedno drugo proučavanje je ukazalo da konzumacija fruktoze tokom trudnoće može da doprinese nastanku preeklampsije.

Fruktoza je suštinski značajna za razvoj fetusa i ona se prirodno proizvodi u organizmu. Proizvodnja fruktoze se povećava kod žena u trudnoći. Ali, ako se ta proizvodnja ne vrati na normalu, ili ako ishrana trudnica ukljlučuje fruktozu i njene derivate, to može dovesti do preeklampsije, koja izaziva simptome kao što su hipertenzija i belančevine u mokraći.

Da biste zaštitili sebe, a posebno svoju decu od negativnih posledica loše ishrane u mladosti, poučite ih kako da steknu zdrave, a izbegavaju nezdrave prehrambene navike. Bitno je izbegavati prerađene namirnice i napitke koji sadrže rafinisanu fruktozu i visokofruktozni kukuruzni sirup, a umesto njih koristiti prirodne, celovite biljne namirnice (pre svega povrće).

Mnoge prerađene namirnice i napici sadrže značajne količine visokofruktoznog kukuruznog sirupa; u njih spadaju bombone, cerealije, zaslađene gotove kaše za doručak, kremovi za kafu i gotove kafe i čajevi, gazirani napici i drugo. Svakako da možete pogledati deklaraciju, ali na deklaracijama se možda ne pominje fruktoza ili visokofruktozni kukuruzni sirup. Umesto toga, mogu da stoje nazivi kao što su: voćni šećer, d-fruktofuranoza, d-fruktoza, d-arabino-hexulosa ili levuloza.

I još jedna napomena: ovo što je ovde rečeno ne znači da je voće loše zato što sadrži fruktozu. Voće je u celini zdrava, prirodna namirnica u kojoj su sadržaj fruktoze, glukoze, biljnih vlakana, brojnih mikronutrijenata i fitohemikalija dobro uravnoteženi tako da donesu maksimalnu korist ljudskom organizmu.

 

Izvori i reference:
www.naturalhealth365.com/beyond-salt-new-evidence-links-fructose-consumption-to-hypertension.html, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35113090/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10015507/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25715094/#:~:text=Animal%20studies%20have%20shown%20that,stimulate%20the%20sympathetic%20nervous%20system.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 131