Ishrana biljnim proteinima produžuje vek

pasulj beliNova analiza, objavljena u prestižnom časopisu British Medical Journal (BMJ) pokazuje da je ishrana bogata biljnim proteinima povezana sa manjim rizikom od smrti od svih uzroka.

Istraživači su odmah izjavili da su rezultati njihove studije sasvim u skladu sa "trenutnim prehrambenim preporukama da se poveća konzumacija biljnih proteina u opštoj populaciji".

Ishrana bogata proteinima iz biljaka, kao što su mahunarke (grašak, pasulj, sočivo), integralne žitarice i orašasti plodovi povezana je sa manjim rizikom od obolevanja od dijabetesa, srčanih oboljenja i moždanog udara; suprotno od toga, redovna konzumacija crvenog mesa i visok unos životinjskih proteina povezani su sa brojnim zdravstvenim problemima.

Istraživači su pregledali rezultate 32 proučavanja koja izveštavaju o proceni rizika od smrti od svih bolesti, posebno kardiovaskularnih obolenja i raka, kod odraslih osoba starijih od 19 godina. Ta istraživanja su u celini obuhvatila dug period od 32 godine i ogroman broj od 715.128 učesnika ispitivanja.  

U celini, pokazalo se da je unos biljnih proteina povezan sa smanjenjem rizika od smrtnosti od svih uzroka za 8%, a sa 12% smanjenja rizika od smrti od kardiovaskularnih oboljenja. Unos proteina životinjskog porekla nije bio povezan sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i raka.  

Mogući uzrok korisnih efekata biljnih proteina, prema istraživačima, je to što je konzumacija biljnih proteina povezana sa povoljnim promenama krvnog pritiska, holesterola i nivoa šećera u krvi, a to su tri važna faktora koja mogu da pomognu da se smanji rizik od dijabetesa tip 2 i srčanih oboljenja.

Na kraju su istraživači zaključili sledeće:

"Ovi rezultati imaju važne implikacije po javno zdravlje, zato što se unos biljnih proteina lako može povećati tako što se životinjski proteini zamene biljnim, a to može da ima opsežan uticaj na opštu dugovečnost… Ovi rezultati snažno podržavaju trenutnu preporuke da se poveća konzumacija bijnih proteina u opštoj populaciji".

Tekst originalnog istraživanja možete naći na sledećem linku:

http://dx.doi.org/10.1136/bmj.m2412

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Tempeh prženi sertifikovan organski

Izuzetno hranljiv i ukusan proteinski proizvod od fermentisanih sojinih zrna od organski proizvedene soje u vidu šnicli začinjenih tamari soja sosom koji brzo daje osećaj sitosti. Veoma primamljiv za osobe koje su u prelaznoj fazi ka prestanku konzumiranja namirnica životinjskog porekla. Služi se podgrejan uz povrće i žitarice, a može se dodati i u sendviče!
Tofu gril sertifikovan organski

Tofu propržen na suncokretovom i maslinovom ulju i blago zasoljen. Od organski proizvedene soje. Ima ukus mladog kravljeg sira. Pogodan je za sendviče ili kao prilog uz jela od povrća. Posno, bez holesterola, bez aditiva!
Seitan prženi

Posno, bez holesterola, bez aditiva! Seitan ili tzv. “pšenično meso” u vidu šnicli proprženih uz dodatak tamari sosa i pikantnih začina. Izvanrednog je ukusa, u vegetarijanstvu i makrobiotici omiljeni delikates.
Sočivo zeleno organsko

Sočivo je, u svetu, jedna od najrasprostranjenijih mahunastih biljaka. Ova namirnica ima visok sadržaj belančevina, dijetetskih vlakana, minerala i vitamina. Brže se priprema i lakše vari od drugih mahunarki. Lepo se kombinuje sa povrćem, ali i sa pirinčem i ječmom. Osobama sa osetljivim organima za varenje preporučuje se pasirano sočivo kuvano sa začinima (nana, majoran, lovor, kari, kim).
Sočivo crveno organsko

Crveno sočivo je ukusna namirnica koja se lepo kombinuje sa povrcem i žitaricama i najbrže priprema od svih mahunarki. Prirodni je izvor belančevina, dijetetskih vlakana, minerala i vitamina. Lako se vari, ali osobama sa osetljivim organima za varenje preporučuje se pasirano socivo kuvano sa začinima (nana, majoran, lovor, kari, kim).
Crno sočivo organsko

Crno (beluga) sočivo je prepoznatljive tamne boje, blagog ukusa i lepo se kombinuje sa povrćem i začinima (kari, kurkuma).

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 420