Ishrana protiv efekata stresa

protiv stresaSvi smo manje-više u stresu svakodnevno, što više i nije neka neobična činjenica. Međutim, neke namirnice mogu da nam pogoršaju stanje, a neke mogu da nam pomognu. Evo koje namirnice su korisne kada hoćemo da se brže oslobodimo efekata stresa.

 

Kefir

Možda niste znali, ali istraživanja ukazuju da se 90% hormona serotonina proizvodi u crevima. To je hormon koji, uopšte uzevši, doprinosi da se osećamo dobro. Zato je važno održavati organe za varenje u ravnoteži, jer to utiče i na mentalno zdravlje. Za održavanje zdrave crevne flore, veoma je dobar kefir. To je posebno fermentisani mlečni napitak koji pomaže uravnoteženju crevne flore. Pored toga, sadrži vitamine rastvorljive u mastima A, D i K2. Zvog toga ovaj napitak može doprineti i emocionalnom i mentalnom zdravlju.

 

Bademi

Sirovi ili blago pečeni bademi su dobar izvor cinka, koji doprinosi regulaciji raspoloženja. Oni su takođe i izvor magnezijuma, gvožđa i zdravih masnoća, što sve doprinosi i zdravlju organa za varenje, ali i eliminaciji štetnih efekata stresa.

 

Zeleni čaj

Iako sadrži malu količinu kofeina, ovaj čaj takođe sadrži i amino-kiselinu L-teanin, za koju je pokazano da deluje protiv blagih slučajeva anksioznosti. Izgleda da L-teanin podstiče proizvodnju alfa talasa u mozgu, koji odgovaraju opuštenijem stanju. Dakle, zeleni čaj će pomoći da se opustimo, a zbog prisustva male količine kofeina, neće dopustiti da postanemo pospani (kao što se dešava kad uzmemo neke druge umirujuće supstance).

 

Omega 3 masne kiseline

Interesantno je da su neka istraživanja ukazala da nivo anksioznosti opada već sa redovnim dnevnim unosom od 2,5 miligrama omega-3 masnih kiselina. Najbolji biljni izvori omega 3 masnih kiselina su laneno ulje, zatim laneno seme, čia seme i orasi.

 

Slatkiši

Ma koliko da su u poslednje vreme slatkiši izašli na loš glas, poznata je činjenica da slatka hrana doprinosi redukciji stresa. Ovde je možda najbolja crna čokolada sa preko 70% kakaoa, pošto ona doprinosi i proizvodnji endorfina, tzv. hormona sreće, koji popravljaju raspoloženje. I još jedna stvar, koja nije zanemarljiva. Ako se namerno uzdržavate od slatke hrane koju volite, tokom stresne situacije to može da još dodatno poveća stres...

 

Uravnotežena ishrana

I na kraju, ali ne i najmanje važno: uravnotežena ishrana doprinosi opštem zdravlju, pa tako i mentalnom zdravlju. Iako ne mora obavezno da znači da ćete imati mentalno-emocionalnih tegoba ako se hranite neuravnoteženo, te dve stvari jesu povezane i utiču jedna na drugu. Zato izbor zdrave, uravnotežene ishrane jeste u krajnjoj instanci i ulaganje u sopstvenu mentalno-emocionalnu dobrobit.

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Badem jezgro organski

Badem je veoma popularan orašasti plod koji se može koristiti u pripremi jela u svežem stanju ili blago prepečen u tiganju, bez dodatka ulja. Veoma je bogat belančevinama što ga čini pogodnom namirnicom za vegetarijance i vegane. Naseckani ili mleveni bademi se koriste u pripremi testa za poslastice, posipanje i ukrašavanje kolača i torti, dodaju u kaše, musli i salate, i konzumiraju kao zdrava grickalica.
Laneno seme organsko

Laneno seme ima veliku nutritivnu vrednost i prirodan je izvor nezasićenih masnih kiselina, minerala i vlakana.
Laneno seme mleveno 100g

Lan je izuzetno zdrav dodatak svakodnevnoj ishrani. Da bi se lan iskoristio u organizmu, neophodno je da se samelje. Mleveni lan se mora potrošiti odmah jer veoma brzo oksidiše čime mnogo gubi na kvalitetu.
Crna čokolada organska 100% kakaoa

Beyond organic dark chocolate with 100% cocoa parts is made from ingredients of high-quality Ariba cocoa beans, originating from Ecuador. These grains are characterized by a unique, refined aroma and intensity of taste. Chocolate with 100% cocoa solids is practically pure chocolate - it does not contain any additives or sugar.
Mača čaj organski

Mača je iz Kine stigla u Japan u 12. veku, gde je do danas ostala deo tradicije čajne ceremonije. Dobija se finim mlevenjem listova zelenog čaja koji se pažljivo odabira i tretira kako bi se očuvao jedinstveni ukus i nutritivni sastav čaja. Mača sadrži više kofeina od običnog zelenog čaja, otprilike kao i kafa, a zahvaljujuci supstanci l-teanin ona podiže energiju i opušta bez naglih skokova i padova. Mača ima znatno više antioksidanasa nego klasično pripremljen zeleni čaj, a listovi, s obzirom da su samleveni, praktično se celi piju.
Sirovo hladno presovano ulje lana

Beyond ulje od semena lana dobijeno je novom revolucionarnom nemačkom tehnologijom koja obezbeđuje da se ceo proces presovanja semenki odvija na temperaturi ispod 37˚C, čime se ovo ulje svrstava u sirovu hranu. Kod uobičajenog načina hladnog presovanja, u pojedinim mašinama, usled visokog pritiska u presi, neke vrste semenki mogu biti izložene temperaturama i do 70˚C. Rezultat naše tehnologije je potpuno prirodan proizvod vrhunskog kvaliteta i ukusa kome su očuvani svi enzimi i hranljive materije.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 532