Ishrana u prevenciji raka

biljnaishranaAmerički Nacionalni institut za rak procenjuje da je oko jedne trećine svih vrsta raka u vezi sa ishranom. Hrana može da vam naškodi, ali i pomogne. Mnoge namirnice koje svakodnevno koristimo u ishrani bogate su sastojcima koji mogu da se bore protiv raka, od antiokisidanata koji neutralizuju oštećenja koja prave slobodni radikali do moćnih fitohemikalija koje naučnici još uvek istražuju.

Ne postoji jedan svemogući sastojak, niti namirnica koja može da izleči rak, ali postoje mnoge koje mogu da pomognu u prevenciji ove bolesti.  Najbolje je, zato, jesti što raznovrsniju hranu.
Koje namirnice preventivno deluju protiv raka, pa čak mogu i da zaustave rast ćelija raka i utiču na smanjenje veličine tumora?

Avokado
Bogat je glutationom, moćnim antioksidantom koji napada slobodne radikale u organizmu, tako što blokira da creva apsorbuju određene vrste masti. On je, takođe, bogatiji kalijumom od banana, a i odličan je izvor beta karotina. Naučnici veruju da avokado može da bude koristan i u tretmanu virusnog hepatitisa (koji je jedan od uzročnika raka jetre), kao i drugih oboljenja jetre.

Krstašice (kupusnjače)
Brokoli, kupus, karfiol sadrže indol-3-karbinol, supstancu koja može da se izbori sa rakom dojke tako što pretvara estrogen koji potpomaže pojavu ove vrste raka u varijetet koji štiti od bolesti. Brokoli, posebno njegovi izdanci, sadrži i sulforafan, za koji se veruje da pomaže u prevenciji nekih vrsta raka, npr. raka debelog creva. Sulforafan podstiče proizvodnju određenih enzima koji mogu da deaktiviraju slobodne radikale i druge kancerogene supstance. Ovi enzimi, pokazala su istraživanja na životinjama, koče rast tumora.
Brokoli, kelj, karfiol, prokelj, kupus sadrže dva važna antioksidanta, lutein i zeaksantin, koji pomažu u smanjenju raka prostate i drugih vrsta raka.
Kelj sadrži indole, azotne sastojke koji mogu da pomognu u zaustavljanju pretvaranja određenih ozleda u kancerogene ćelije u tkivima osetljivim na estrogen. Takođe, sadrži i izotiocijanate, fitohemikalije za koje se veruje da sprečavaju rast tumora i blokiraju kancerogene supstance.

Šargarepa
Veoma je bogata beta karotinom koji može da pomogne u prevenciji mnogih vrsta raka, uključujući i rak pluća, usta, grla, želuca, creva, bešike, prostate, dojke. Neka istraživanja ukazuju da beta karotin može i da uzrokuje rak, ali nije dokazano da šargarepa (osim ako ne jedete ogromne količine, 2-3kg dnevno), može da dovede do pojave raka. Zato je dokazano da supstanca po imenu falkarinol, koja se nalazi u šargarepi, smanjuje rizik od raka (istraživanje danskog Instituta za poljoprivredu). Falkarinol se, inače, gubi kada se šargarepa termički obrađuje.

Ljute papričice
Njihov glavni sastojak kapsaicin neutrališe nitrozamine, kancerogene supstance. Takođe, može da pomogne i u prevenciji raka želuca.

Lan
Lignani iz lana deluju antioksidativno i mogu da blokiraju ili unište ćelije na kojima je došlo do kancerogenih promena. Lan je bogat i omega 3 masnim kiselinama za koje se veruje da štite od raka debelog creva i srčanih bolesti.

Beli luk
Alium, supstanca iz belog luka, podstiče imunitet, odnosno povećava aktivnost ćelija u borbi protiv raka. Takođe, sprečava da kancerogene supstance uđu u ćelije i usporava razvoj tumora. Dialil sulfid, sastojak ulja belog luka, deaktivira kancerogene supstance u jetri. Istraživanja dovode u vezu beli luk, ali i crni luk, praziluk i vlašac, sa smanjenim rizikom od raka želuca i debelog creva. Veruje se da, između ostalog, beli luk pomaže u prevenciji raka želuca, zato što deluje antibakterijski, odnosno deluje protiv bakterije Helicobacter pylori, koja “stanuje” u želucu i za koju je dokazano da potpomaže pojavu raka u ovom organu.

Južno voće
Grejpfrut (kao i drugo južno voće) sadrži monoterpene, susptance za koje se veruje da preventivno deluju protiv raka tako što izbacuju kancerogene supstance iz organizma. Postoje istraživanja koja pokazuju da grejpfrut može da zakoči razmnožavanje ćelija raka dojke. Ovo voće sadrži i vitamin C, beta karotin i folnu kiselinu.
Pomorandže i limun sadrže limonen, supstancu koja stimuliše imune ćelije da ubijaju kancerogene ćelije.

Grožđe
Crno grožđe sadrži bioflavonoide, moćne antioksidante koji preventivno deluju protiv raka. Grožđe je i bogat izvor resveratrola koji koči enzime koji mogu da stimulišu rast kancerogenih ćelija. Takođe, sadrži i elaginsku kiselinu koja blokira enzime potrebne za razvoj kancerogenih ćelija – na ovaj način pomaže u usporavanju razsta tumora.

Zelenolisno povrće
Istraživanja pokazuju da konzumiranje povrća koje ima zelene listove može da smanji rizik od raka želuca.
Spanać, na primer, bogat je izvor vitamina C, beta karotina, moćnih antioksidanata, kao i folne kiseline. Postoje istraživanja koja pokazuju da su osobe koje su jele spanać dva ili više puta tokom nedelje značajno smanjile rizik od raka pluća i dojke.

Pečurke
Postoji više vrsta pečuraka koje pomažu organizmu u borbi protiv raka i koje podižu imunitet. Šitake, maitake, reiši, Agaricus blazei Murill, Coriolus Versicolor, sadrže polisaharide, posebno lentinan, koji je koristan u podizanju imuniteta. One su i izvor beta glukana, sadrže i protein lecitin koji napada kancerogene ćelije i sprečava njihovo umnožavanje. Ove pečurke mogu da stimulišu proizvodnju interferona u organizmu.
Ekstrakt pečurki je sa uspehom testiran u Japanu kao pomoćno sredstvo kod hemoterapije.

Koštunjavo voće
Antioksidanti iz koštunjavog voća, kvercetin i kempferol, mogu da uspore rast kancera. Brazilski orah ima 80mg selena na 100g, što je podatak bitan za obolele od raka prostate.

Maline i drugo bobičavo voće
Osim što sadrže mnoge vitamine i minerale, sadrže i antioksidante poznate kao antocijanini koje štite od raka (između ostalog od raka jednjaka i debelog creva).

Ruzmarin
Podstiče aktivnost enzima koji učestvuju u detoksikaciji organizma. Istraživanja na životinjama su pokazala da ekstrakt ruzmarina, karnosol, može da zakoči razvoj raka dojke i kože. Ruzmarin se obično koristi kao začin, ali od njega može da se pravi i čaj: 1 kašičica suvih listova ruzmarina prelije se šoljom vrele vode i ostavi da odstoji 15 minuta.

Morske alge
Sadrže beta karotin, proteine, vitamin B12, dijetna vlakna, hlorofil, kao i hlorofilone, važne masne kiseline koje mogu da pomognu u borbi protiv raka dojke. Takođe, odličan su iizvor minerala: kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, joda.

Soja
Proizvodi od soje kao što je tofu, sadrže nekoliko tipova fitoestrogena koji mogu da pomognu u prevenciji raka dojke i prostate. Soja sadrži brojne izoflavone, ali istraživanja su pokazala da je genistein najmoćniji inhibitor rasta i množenja kancerogenih ćelija. Genistein smanjuje rizik od raka dojke inhibirajući rast epitelnih ćelija i novih krvnih sudova koji su potrebni tumoru da bi rastao. Ipak, treba biti oprezan kada se soja uvodi u ishranu. Verovatno vam neće škoditi ako konzumirate 120 do 150g tofua dnevno, ali istraživači se bave pitanjem da li povećanje količine soje u ishrani može da dovede do hormonske neravnoteže koja stimuliše rast raka. Kao meru opreza, žene koje imaju rak dojke ili su pod visokim rizikom za ovu vrstu raka, trebalo bi da se konsultuju sa lekarom pre nego što počnu da koriste čist izoflavon, koji se dobija iz soje.

Zeleni i crni čaj
Zeleni i crni čaj sadrže određene antioksidante poznate kao polifenoli (katehini) koji sprečavaju deobu kancerogenih ćelija. Zeleni čaj je bolji izbor od crnog. (Biljni čajevi ne sadrže ove supstance).

Paradajz
Osim toga što je bogat vitaminom C, paradajz je i najbogatiji izvor likopena. Mnoga istraživanja su potvrdila da likopen štiti organizam od raka pluća, grlića materice, prostate, pankreasa, usta. Kuvani paradajz je još bolji izvor likopena. Najnovija istraživanaj pokazuju da uz paradajz treba jesti i neko hladno ceđeno ulje, jer na taj način organizam bolje apsorbuje likopen.

Kurkuma
Ovaj začin blagotvorno deluje i na zdravlje jer koči proizvodnju jedne vrste enzima čiji je nivo posebno visok kod nekih inflamatornih bolesti i raka, posebno raka bešike i debelog creva.

Pasulj i sočivo
Bogati su sastojcima koji otežavaju ćelijama raka da napadnu okolna tkiva.
 
Integralne žitarice
Istraživanje Univerziteta Ajova pokazalo je da žene koje konzumiraju integralne žitarice imaju manji rizik od raka dojke, kao i od srčanih oboljenja.

 

Tekst preuzet iz br. 16  časopisa Hrana kao lek

 

 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 36