Istine i zablude o vodi

voda istine zabludeSvi se slažu da je dobro piti vodu. A da li su tačne tvrdnje: da treba piti 8 čaša vode dnevno, da voda pomaže mršavljenju, da je flaširana voda bolja od česmovače, da pijenje vode doprinosi hidriranosti kože i sl? Odgovore na ta i druga pitanja, utemeljene na nauci, pogledajte u članku koji sledi.

Ljudsko telo je 60% voda. Nema sumnje da je voda od suštinskog značaja za naš život. Između ostalog, ona pomaže da se reguliše temperatura tela, pomaže varenju, štiti mozak i kičmenu moždinu. Čak i mala dehidracija dovodi do značajnih promena u organizmu. Dakle, koliko vode treba piti? I da li se može preterati sa vodom? Je li bolja česmovača ili flaširana? Idemo redom…

 

Trebalo bi popiti 8 čaša vode dnevno

Nažalost, ova preporuka nije zasnovana na tačnim činjenicama. Optimalna količina vode koju treba da unesemo varira u odnosu na starost, pol, telesnu masu i nivo fizičke aktivnosti. Stara preporuka glasi da bi svak trebalo da popije 8 čaša vode dnevno. Međutim, nova opšta preporuka američke Nacionalne akademije za nauke, tehniku i medicinu glasi da bi žene trebalo da unesu oko 2,7 litara tečnosti (ne samo vode), a muškarci 3,7 litara tečnosti dnevno. Tu spadaju i voda i drugi napici i hrana, pošto i hrana koju konzumiramo može da sadrži dosta vode (voće, salate, variva, supe i sl).

 

Voda ispira toksine iz organizma

Ovo je tačno. Voda ne neutrališe toksine direktno, ali bubrezi koriste vodu da izbace određene otpadne produkte. Ako ne pijete dovoljno vode, bubrezi neće imati dovoljno tečnosti da dobro obave svoj posao. Zbog toga metabolički otpad iz organizma neće biti eliminisan onako efikasno kao što bi trebalo. Ako postoji nedostatak vode, organizam će zadržavati toksine duže umesto da ih izbaci, a to svakako nije dobro za optimalno zdravlje.

 

Flaširana voda je bolja od česmovače

To nije naučna činjenica. Nema dokaza da je flaširana voda bolja za organizam nego voda iz česme - naravno, pod uslovom da je česmovača koja vam je dostupna pogodna za piće (u nekim našim mestima, posebno u Vojvodini, voda iz česme nije dobra za piće). Ako je česmovača koju imate pogodna za piće, ali ipak sumnjate u njen kvalitet, danas postoje razni jeftini i dobri filteri koji efikasno mogu ukloniti nepoželjne sastojke iz vode, ili je čak obogatiti nekim dodatnim mineralima (kao što je magnezijum i sl).  

 

Pijaća voda pomaže održavanju vlažnosti kože

Ovo nije tačno, iako se obično veruje da će vam koža izgledati mlađe i zategnutije ako pijete dovoljno tečnosti. U stvarnosti, količina vode koju pijete malo utiče na izgled vaše kože. U osnovi, vlažnost kože ne regulišu unutrašnji faktori. Stanje kože, čistoća kože i spoljašnji faktori određuju kakva će koža postati. Po tvrdnjama Klinike Majo, suvoća kože je povezana sa niskim nivoom ulja i masti u membranama ćelija; pošto masti sprečavaju gubitak vode, ukoliko ih nema dovoljno u ćelijama kože, postoji rizik od sušenja kože ma koliko vode da pijemo.

 

Voda pomaže da smršate

Ovo je tačno. Iako voda ne dovodi direktno do gubitka kilograma, ona može da pomogne u tom procesu. Ako zamenimo vodom kalorične napitke poput raznih kola i slično, time smanjujemo unos kalorija. Osim toga, ako pijemo vodu pre obroka, osećaćemo se sitije i pojesti manje hrane. Istraživanje objavljano u časopisu Clinical Nutrition Research utvrdilo je da su osobe koje su pile vodu pre obroka unosile manje kalorija sa samim obrokom.

Postoje takođe dokazi da voda može da potpomogne metabolizmu, procesom koji se naziva "termogeneza indukovana vodom". Neka istraživanja su utvrdila da ukoliko tokom dana pijemo više vode nego uobičajeno, to može da doprinese da se sagori oko 200 kalorija više dnevno (iako su tu potrebna još dodatna istraživana).

 

Žuta boja urina je znak dehidracije

Obično je urin svetložut, a tamnožuta boja može, ali ne mora, biti znak dehidracije. Žuta boja urina može poticati od lekova (npr. multivitamina), neke hrane (npr. kurkuma, senf) i slično. Ipak, u nekim slučajevima tamnija boja urina jeste znak da je urin koncentrisan, tj. da bubrezi ne dobijaju dovoljno vode za svoj posao. U nekim slučajevima tamna boja urina može biti znak nekih drugih poremećaja, pa ako primetite da urin ostaje taman čak i nakon što ste se dobro napili vode, preporuka Klinike Majo je da to proverite sa svojim lekarom.

 

Ako ste žedni, to znači da ste već dehidrirali

Ovo nije tačno. Ako ste žedni, to znači da treba da pijete vodu, a ne mora da znači da ste dehidrirali. Hidracija se meri koncentracijom hemijskih materija rastvorenih u tečnom delu krvi. Istraživanja su pokazala da povećanje te koncentracije za samo 1% može da izazove žeđ. Prava dehidracija je znatno ozbiljnija: po tvrdnjama Klinike Majo, dehidraciju prate ekstremna žeđ, retko mokrenje, umor i vrtoglavica.

 

Za sport voda nije dovoljna, potrebni su vam sportski napici

Opšte uzevši, ovo nije tačno, za većinu uobičajenih sporskih aktivnosti (džoging, lagana vožnja biciklom, lagana teretana) voda je sasvim dovoljna. Ali, ako trčite duge staze (10 km, polumaraton, maraton), ili se bavite ozbiljnim biciklizmom, po tvrdnjama Američkog koledža za sportsku medicinu, čista voda neće biti dovoljna; potrebno je da koristite neki elektrolitski napitak. To ne mora da bude fensi brend sportskih napitaka. Elektrolitski napitak možete napraviti i sami kod kuće. Na primer, kašika jabukovog sirćeta i meda rastvoreni u flašici vode od 1/2 litra, čine pravi elektrolitski napitak. Da bi taj napitak bio potpun, ako vam to nije previše neukusno, možete da dodate i mrvicu soli.

 

Moguće je preterati sa vodom

To je tačno, ali važi uglavnom za osobe koje imaju određene zdravstvene probleme: srčana oboljenja, visok krvni pritisak ili oticanje nogu. Oni bi trebalo da izbegavaju da piju previše vode. Isto tako, u slučaju određenih problema sa bubrezima, treba se konsultovati sa lekarom u pogledu količine vode koju treba piti. Kod zdravih ljudi, optimalna količina vode, kao što smo već rekli, zavisi od pola, težine, stepena fizičke aktivnosti. Prema klinici Majo, simptomi ozbiljnog preterivanja sa unosom vode mogu uključiti konfuziju, mučninu, povraćanja i probleme sa koordinacijom.

 

Plastične boce za vodu ne treba koristiti više puta

To je tačno. Ove boce ispuštaju hemikalije prilikom višestruke upotrebe. Kada su istraživači testirali vodu iz česme koja je bila ostavljena da stoji u više puta korišćenim plastičnim bocama, otkrili su u njoj stotine različitih hemikalija, uključujući i neke koje bi mogle biti štetne po ljudsko zdravlje.  

Isto tako, ako nisu dobro oprane, plastične boce mogu zadržati i bakterije koje imamo u ustima. Međutim, plastične boce za jednokratnu upotrebu zapravo i nije moguće očistiti na ispravan način, jer one ne tolerišu povišene temperature. Zato, ako ste navikli da stalno sa sobom nosite bocu vode, izaberite bocu od trajnog materijala, poput stakla ili nerđajućeg čelika, koju možete da dobro operete, ručno ili u mašini za pranje suđa.

 

Gazirana voda ne hidrira tako dobro kao obična

Ovo nije tačno. Ona hidrira isto tako dobro kao i obična voda, a predstavlja i ukusnu promenu u odnosu na običnu vodu, pogotovo u letnjim mesecima. Ipak, ako ste iz nekog razloga osetljivi na gaziranu vodu (npr. osetljivo grlo, ili problemi sa želucem, kiselinom i varenjem), onda je obična voda bolji izbor.

 

Izvori i reference: www.everydayhealth.com, www.cdc.gov/healthyweight/healthy_eating/water-and-healthier-drinks.html, www.kidney.org/content/6-tips-be-water-wise-healthy-kidneys, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/symptoms-causes/syc-20353885, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6209729/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3809630/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5957508/, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086, www.researchgate.net/publication/295847724_Position_of_the_Academy_of_Nutrition_and_Dietetics_Dietitians_of_Canada_and_the_American_College_of_Sports_Medicine_Nutrition_and_Athletic_Performance, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyponatremia/symptoms-causes/syc-20373711, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304389422001194?via%3Dihub


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 337