Ječmena trava - dobrobiti

jecmena travaJečmena trava (mladi, proklijali ječam koji podseća na vlati trave) spada u najzdravije namirnice, posebno korisne pred kraj zime kada je našem organizmu potrebno rasterećenje od otpadnih materija, kao i obilje vitamina i enzima iz sveže hrane.  

Listovi mladog ječma su puni vitamina i minerala. Sadrže beta karotin, folnu kiselinu (B9), vitamin B1, B2, B6, pantotensku kiselinu (B5), vitamin C, a od minerala kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, kalijum, fosfor i cink.

Hranljivost ječmene trave dobro ilustruje činjenica da ona sadrži 11 puta više kalcijuma nego odgovarajuća količina kravljeg mleka, sedam puta više vitamina C od pomorandže i pet puta više gvožđa od spanaća.

Ječmena trava sadrži stotine korisnih enzima (uključujući superoksid-dismutazu, katalaze i oksidaze). Neka od istraživanja ukazuju da ječmena trava podržava zdravlje crevne flore, doprinosi regulaciji rada creva, kao i da doprinosi smanjenju upala u crevima.

Isto tako, ona pomaže organizmu da se oslobodi od nagomilanih toksina. Korišćenje ječmene trave u ishrani pomaže da se podstakne imunitet, podstiče prirodnu kiselo-bazna ravnotežu i prirodno detoksikuje organizam. Ječmena trava sadrži moćne antioksidanse, posebno superoksid-dismutazu, koji mogu da pomognu da se obnove oštećena tkiva.

Neka naučna istraživanja ukazuju da ječmena trava podržava imunitet, štiti jetru, može da doprinese regulaciji krvnog pritiska kao i regulaciji nivoa šećera u krvi i da deluje protivupalno.

Druga istraživanja ukazuju i da je ječmena trava korisna za srce, zato što smanjuje oksidaciju LDL ("lošeg") holesterola i doprinosi sniženju ukupnog holesterola, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Jedno istraživanje (obavljeno na životinjama) je takođe ukazalo da redovna konzumacija ječmene trave može da dovede do značajnog smanjenja indeksa telesne mase (BMI), kao i da poboljša profil lipida, što ječmenu travu čini preporučljivom i za redukcione dijete.

Mlada ječmena trava se kod nas u prodaji najčešće nalazi u obliku praha, a konzumira kao napitak kada se prah rastvori u vodi, ili se dodaje u sokove, smutije i slično.

 

Izvori i stručne reference: www.healthline.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5904770/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24348688/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10805824/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11976562/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12120756/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7149453/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30951844/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Mladi ječam u prahu organski

Napitak od mlade ječmene trave se tradicionalno koristi u ishrani mnogih naroda. Kako se dobija od mladih izdanaka jecma, sadrži mnoge po zdravlje korsine sastojke. Kako se proizvodi? Jecam (Hordeum vulgare) se zasejava na kvalitetnom zemljištu i pažljivo neguje. Tokom klijanja i rasta mlade biljke stvaraju puno korisnih nutrijenata i sintetišu hlorofil. Nakon desetak dana mladi klicini listovi se seku i suše na niskoj temperaturi. Osušena ječmena trava se pre pakovanja melje u prah. Dobijeni prah je 100% prirodni proizvod koji ne sadrži aditive, veštačke boje ili poboljšivače ukusa.
 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 128