Jedemo manje - živimo duže

kalorije i starenjeDosad je obavljeno više istraživanja na životinjama koja su pokazala da smanjenje unosa kalorija može da produži njihov životni vek. Rezultati prvog istraživanje te vrste na ljudima, koji su objavljeni pre nekoliko nedelja, potvrdili su da to važi i za ljude!

Izuzetno istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Aging, trajalo je dve godine i od učesnika tražilo da smanje svoj dnevni unos kalorija za četvrtinu (25%). Autori studije tvrde da je to dovelo do usporavanja tempa starenja za 2 do 3 procenta; a to znači 10 do 15% smanjenja rizika od ranije smrti, što je isti nivo smanjenja rizika do kojeg dovodi prestanak pušenja, objasnili su istraživači.

"Naši rezultati su važni zato što oni obezbeđuju dokaze iz randomizovanog proučavanja da je moguće usporiti starenje ljudi", izjavio je jedan od autora proučavanja, dr Kejlin Rajan. Iako mnogima izgleda da je smanjenje broja kalorija od 25% suviše teško, ovo istraživanje potvrđuje i to da promene načina života, bez ikakvih lekova, mogu da imaju merljiv uticaj na starenje.

Pomenuto istraživanje bilo je deo šireg istraživanja čiji naziv glasi "Sveobuhvatna procena dugoročnih efekata smanjenja energetskog unosa".

Ranije studije koje su koristile podatke iz ovog istraživanja već su ukazale da smanjenje broja kalorija donosi brojne dobrobiti. Na primer, jedna ranija studija je pokazala da je smanjenje kalorijskog unosa dovelo da usporavanja promena povezanih sa starenjem u fiziologiji jetre, bubrega, metabolizma, krvnih sudova i imunog sistema. Druga ranija studija je pokazala da je smanjenje unosa kalorija smanjilo faktore rizika od srčanih obolljenja i dijabetesa tip 2 i poboljšalo kardiovaskularno i metaboličko zdravlje učesnika.

Novo istraživanje, o kojem govorimo, uključilo je 220 zdravih ljudi, koji su podeljeni na grupu koja je smanjila unos kalorija (143 učesnika) i kontrolnu grupu (75 učesnika), koja ništa nije menjala.

Grupi sa smanjenim brojem kalorija određeno je smanjenje od 25%. Taj procenat je odabran zato što je u prethodnim istraživanjima na životinjama dao najbolje rezultate, i zato što je na osnovu prethodnih iskustava pretpostavljeno da će on izazvati najmanje problema učesnicima. Dakle, ako je neko uzimao oko 2000 kalorija dnevno, sada je do kraja eksperimenta trebalo da uzima po 1500 kalorija, i to je pomno praćeno i kontrolisano tokom čitavog trajanja studije. Učesnicima je objašnjeno kako da iz hrane dobiju sve potrebne nutrijente.

Ipak, pokazalo se da ovo nije lak zadatak - većina učesnika studije nije uspela da ostane na tom procentu, tako da je prosečno smanjenje broja unetih kalorija za celu grupu do kraja eksperimenta iznosilo 12%. A ipak su u proseku učesnici smršali po 8 kg tokom dve godine trajanja studije.

Po strani od mršavljenja, na kraju eksperimenta se pokazalo da je ograničavanje kalorija usporilo tempo biološkog starenja učesnika. Takođe je primećeno da je smanjenje brzine starenja  bilo direktno srazmerno smanjenju broja kalorija, tj. učesnici koji su više smanjili broj unetih kalorija, sporije su i starili.

"Ovo je veoma uzbudljiv rezultat, zato što je pokazao da tempo biološkog starenja nije zacrtan, već se na njega može uticati jednostavnim intervencijama, kao što je npr. smanjenje broja unetih kalorija", prokomentarisao je to docent dr Danijel Parker, gerijatar, jedan od autora ovog istraživanja.

 

Originalni članak o istraživanju možete naći na sledećem linku:
https://www.nature.com/articles/s43587-022-00357-y


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 65