Jednostavna uputstva za klijanje

mungKlijanje može izgledati komplikovano kada na internetu čitate članke sa različitim instrukcijama. Pokušaću da ovaj proces što više uprostim a da i dalje bude veoma efikasan. (Piše: Olivera Rosić, autorka gurmanskih presnih recepata)

Evo kako da u svojoj kuhinji imate iskustvo gajenja minijaturne bašte, i super svežu hranu na stolu u zimskim mesecima. Naravno, ceo postupak oko gajenja klica i mladica može potpuno i da se automatizuje upotrebom aparata za uzgoj klica.
U nedostatku automatskog klijališta, možete da se poslužite i staklenom teglom zapremine oko 1 l i komadom medicinske gaze iz apoteke. Sve količine semenki za klijanje koje su prethodno navedene odgovaraju za postupak klijanja u ovakvoj tegli. Vizuelno, kada punite teglu semenkama koje će da klijaju, neka na dnu tegle sadržaj semenki ne prelezi četvrtinu visine tegle. Tako ćete osigurati da Vaša mini staklena bašta ima dovoljno prostora da se iz semenki razviju nežne klice. Mung pasulj klija zaista spektakularno – klice rastu bukvalno pred vašim očima, kinoa (Quinoa) takođe vrlo brzo proklija i spremna je za upotrebu u jelima. Namakanje semenki obavljajte u filtriranoj vodi, dok ispiranje tegle sa semenkama u procesu klijanja možete da radite i pod tekućom vodom iz česme. Između ispiranja, držite teglu u prigodnoj posudi pod uglom od 45 stepeni kako biste obezbedili drenažu za vodu i cirkulaciju vazduha i sprečili eventualno buđanje klica. Ubuđale klice nisu za upotrebu! Odbacite ih odmah i krenite sa procesom ispočetka.
 

Za klijanje možete, umesto tegle i gaze sa gumicom, koristiti i specijalne tegle dizajnirane za klijanje ili platnene vrećice za filtriranje mleka i soka. Kada gajite klice u vrećici, materijal koji klija, a koji se nalazi u vrećici, jednostavno ispirajte pod vodom, a vrećicu držite zatvorenu povlačenjem trake na vrhu i okačite je negde na prigodno mesto u kuhinji tako da obezbedite cirkulaciju vazduha i drenažu.
Ispiranje klica, obavlja se ujutru i uveče, a u toplijim prostorijama i sredinom dana, dakle do 3 puta na dan.
Klice su spremne za jelo kada klica dostigne dužinu semenke, a kod alfalfa semenki kada se pojave dva majušna listića.


Šta je pogodno za klijanje:
Male semenke: afalfa, semenke rotkvice, brokolija itd. Ovakve klice mogu se dodavati salatama.
Mung pasulj, leblebija (naut) Dodaju se salatama ili se koriste za namaze.
Žitarice: Heljda, ovas, kuinoa i sl. Koriste se u salatama, predjelima i za musli; dehidriraju se za krekere, musli i kolačiće.

Potrebno vreme za klijanje
Sve semenke, pasulje i žitarice treba da budu potopljene u vodi preko noći (12 sati) ali najbolje 24 sata pre nego što počnemo sa naklijavanjem. Posle osam sati, stavite posudu sa namočenim semenkama u frižider.

Klice (ispiraju se dva puta dnevno)
Male semenke (alfalfa, rotkvica, itd)
Počnite sa 2 do 3 supene kašike, klice će biti spremne za upotrebu nakon 3 do 6 dana od namakanja.

Pasulji
Mung pasulj             ½ šolje                 2-3 dana
Leblebije               1 šolja                 2-3 dana
Žitarice
Heljda                  2 šolje                 2-3 dana
Ovas                    2 šolje                 2-3 dana
Kinoa                  2 šolje                 1-2 dana

Još neke napomene u vezi sa klicama žitarica

Kinoa prirodno ima gorki omotač oko semenke i treba je dobro isprati pre namakanja i klijanja kako bi se uklonila ta gorčina.
Heljda pri potapanju formira želatinoznu tečnost. Dobro je isperite posle namakanja pre upotrebe.
Ovas će teško proklijati ako je oljušten, jer je verovatno da je bio zagrevan. Neljušteni ovas trebalo bi da klija. Pokušaj naklijavanja ujedno je i test za sve žitarice da li su organske ili im je hemikalijama „ubijena“ sposobnost klijanja kako bi što duže opstale na policama prodavnica.

Gurmanske cake za pojedine klice
Alfalfa klice idealne su za salate, kao posip za sendviče – veoma su hranljive i pune C vitamina! Poslednjeg dana klijanja izložite ih sunčevim zracima da „ozelene“. Veoma svež ukus, minijaturna zelena salata.
Mung pasulj je fantastičan za salate i orijentalna jela.
Raste jako bujno, zato započnite klijanje sa ¾ šolje za teglu zapremine 1l.
Klice mogu da se čuvaju u frižideru do sedam dana. Klice većih semenki mogu se držati u frižideru, u posudi sa vodom (menjajte vodu svakih dva dana). Klice malih semenki treba ocediti od vode i čuvati u frižideru. Mogu da se isperu i ocede svakih dva do tri dana.

Preuzeto iz knjige "Presno gurmanski s ljubavlju"

Proizvodi u vezi sa člankom

Mung pasulj organski

Mungo je kompaktan, sitan zeleni pasulj i prirodni je izvor kalijuma, fosfora, magnezijuma kao i vitamina B grupe. Lako i brzo se kuva i priprema u obliku pirea i kaša. Pre pripreme poželjno ga je potopiti u vodu i ostaviti da odstoji. Zbog lakše svarljivosti preporučuje se upotreba uz dodatak karminativnih začina (nana, kim, majoran, lovor). Od mungo pasulja se mogu praviti klice.
Naut sirov organski

Naut je visokokvalitetna mahunarka i prirodni je izvor proteina, minerala, vitamina i dijetetskih vlakana. Koristi se za pripremanje supa, variva, salata, umaka i namaza. Oprani naut potopiti u vodu preko noći, ocediti, preliti vodom i kuvati 1-1,5 sat dok ne omekša. Pečeni naut (leblebija) je zdrava i ukusna grickalica.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 298