Kafa poboljšava sastav crevne flore?

kafaKafa, koja je treći najomiljeniji napitak na svetu (nakon vode i čaja), dosta je proučavana u pogledu zdravstvenih dobrobiti. Dva novija proučavanja ukazuju da ona čak može da pozitivno utiče na sastav crevne flore.

Više istraživanja je povezalo umerenu konzumaciju kafe sa smanjenim rizikom od gojaznosti, kardiovaskularnih oboljenja i opadanja funkcije mozga povezanog sa starošću. Međutim, retke su studije koje su probale da ispitaju kako kafa utiče na crevnu mikrofloru.

Jedno od takvih istraživanja, obavljeno na Medicinskom fakultetu Bejlor, ispitalo je povezanost konzumacije kafe i strukture mikrobioma koji kolonizuje creva kod 34 zdrava ispitanika. Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su više konzumirali kafu (minimum 82,9 mg kofeina dnevno, što je otprilike jedan espreso) imali veću količinu antiinflamatornih bakterija Faecalibacterium i Roseburia, a manju količinu potencijalno štetne bakterije Erysipelatoclostridium ramosum u odnosu na ispitanike koji nisu pili kafu. (Erysipelatoclostridium je bakterija koju proučavanja povezuju sa metaboličkim sindromom i poremećajem regulacije glukoze i transportera masti u tankom crevu). Istraživači su takođe utvrdili da ispitanici koji piju kafu imaju veću količinu bakterija koje i inače sačinjavaju mikrobiom creva, u koje spadaju Odoribacter, Dialister, Alistipes, Fusicatenibactor, Blautia i razni sojevi Lachnospiraceae.

U zaključku rada, istraživači su napisali da je veća konzumacija kofeina bila povezana sa bogatijim i ravnomernijim mikrobiomom povezanim sa crevnom sluzokožom, i sa relativno velikom količinom antiinflamatornih bakterija kao što su Faecalibacterium i Roseburia, i da je ta povezanost nezavisna od ishrane i starosnog doba ispitanika. Rezultati tog istraživanja saopšteni su na Godišnjem naučnom skupu Američkog koledža gastroenterologa, održanom 2019. godine.

Jedno ranije proučavanje je takođe utvrdilo da kafa može da izmeni mikrobiom i da poveća motilitet mišića creva, podstičući crevnu peristaltiku. U tom eksperimentu se pokazalo da i kafa bez kofeina ima sličan efekat na mikrobiom.

I još jedno proučavanje, doduše ovog puta na eksperimentalnim životinjama, miševima, kojima su davane razne koncentracije kafe tokom tri dana, ukazalo je da je kafa smanjila ukupnu količinu bakterija u izmetu miševa, ali je podstakla kontrakcije mišića creva, što je navelo istraživače da ukažu da bi trebalo detaljnije ispitati da li bi kafa mogla da pomogne u tretmanu postoperativne konstipacije.

 

Izvori i stručne reference: www.medicalnewstoday.com, www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190519123556.htm

Proizvodi u vezi sa člankom

Organska kafa arabika mlevena

Organska kafa vrhunskog ukusa, dobra za čoveka, dobra za prirodu! Naša organska kafa je 100% arabika prve klase iz Etiopije. Poznata je po prijatnom ukusu i uravnoteženoj kiselosti.
Organska kafa arabika zrno 100g

Organska kafa vrhunskog ukusa, dobra za čoveka, dobra za prirodu! Naša organska kafa je 100% arabika prve klase iz Etiopije. Poznata je po prijatnom ukusu i uravnoteženoj kiselosti.
Instant kafa Mount Hagen organska

Organska instant kafa Mount Hagen je bila prva organska instant kafa koja se pojavila na tržištu.
Instant kafa Mount Hagen bez kofeina

Po ocenama mnogih, Mount Hagen je verovatno najbolja instant kafa bez kofeina koja je trenutno u ponudi. Mount Hagen instant kafa je napravljena od zrna kafe sa Papue Nove Gvineje ali je kofein specijalnom metodom ekstrahovan iz nje. Kafa bez kofeina sadrži većinu sastojaka koje sadrži i kafa sa kofeinom, ali za one koji su posebno osetljivi na efekat kofeina, kafa bez kofeina je svakako bolji izbor.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 134