Kako da imamo energije ceo dan

umorČesto se ljudi žale da su iscrpljeni, nemaju dovoljno energije, ili da im nivo energije varira gore-dole. Neke jednostavne korekcije u ishranu mogu da doprinesu da imamo stabilan nivo energije na duže periode.

Pomozite ćelijama da proizvedu energiju

Postoji jedna supstanca koja podstiče proizvodnju energije u ćelijama, uključujući i onu potrebnu za bolje funkcionisanje mozga. To je koenzim Q 10. Nažalost, sa starenjem, ili usled bolesti, nastaje manjak ovog nutrijenta u telu. Zato ga treba uneti spolja. Posebno dobar izvor su mahunarke (sočivo, pasulj, soja) i orašasti plodovi.

 

Jedite svaka 2-3 sata

Kad smo u žurbi, često nam se desi da protekne mnogo vremena između obroka. To i te kako utiče na nivo energije. Da bismo održali nivo energije, neophodno je da sprečimo da nam nivo šećera u krvi osciluje; jer ako se to desi, dolazi do hormonske reakcije koja dovodi do energetske klackalice – jednog trenutka se osećamo dobro, a narednog iscrpljeno. Najbolji i najlakši način da se održi konstantan nivo šećera u krvi je da jedemo na svaka dva ili tri sata. To uopšte ne mora da bude mnogo hrane – dovoljno je nešto gricnuti. Ali, moramo da se toga dosledno držimo.

 

Obezbedite dovoljno cinka ishranom

Cink je uključen u desetine hemijskih reakcija koje su povezane sa generisanjem energije u telu, pa je unošenje dovoljne količine cinka kroz hranu veoma važno za energiju. Cink je neophodan za zdravlje krvi, kostiju, mozga, srca, jetre i mišića. Kako uneti dovoljno cinka? Bolje od suplemenata, konzumirajte svakodnevno neku od kvalitetnih namirnica bogatih cinkom: klice žitarica, bundevino i suncokretovo seme, crni luk, šargarepa, zeleno lisnato povrće, grašak...

 

Unesite dovoljno vitamina B

Oni su suštinski važni za proizvodnju energije. Važno je znati i sledeće: što više stresa doživljavate, to više gubite tih vitamina iz organizma. Pošto se vitamini B ne proizvode i ne skladište u telu, da bismo održali stabilan nivo energije svakodnevno treba konzumirati namirnice bogate ovim vitaminima. Neki od najboljih izvora su: integralni pirinač, korenasto povrće, bundevino seme, jagode, kelj, zeleno lisnato povrće i mahunarke. A ako smatrate da vam je to neophodno, povremeno možete uzeti suplemente B kompleksa.

 

Uključite proteine u svaki obrok

Mada je u današnje vreme sinonim za proteine postalo meso, to je potpuno pogrešna predstava. Ima mnogo drugih, i mnogo zdravijih, sjajnih izvora proteina, uključujući: bundevino i suncokretovo seme, naut (leblebije), sočivo, avokado, orahe i bademe. Proteini postojano oslobađaju energiju tokom dužeg vremena što pomaže da nivo šećera u krvi ne opadne naglo. Dakle, kad hoćete da pripremite grickalice da ih imate pri ruci, postarajte se to ne bude čokoladni keksi i sl. – već golica, suncokret, orasi, bademi...


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 157