Kako izbeći zimsko gojenje

zimsko gojenjeZimi najčešće dolazi do povećanja telesne težine, javljaju se respiratorne infekcije, a usled suženog izbora svežih namirnica može doći i do deficita određenih hranljivih materija. Kilogrami se vrlo lako dobiju, ali ne mogu se skinuti na brzinu u maju ili junu...

O svim ovim stvarima treba misliti na vreme. Ukoliko prilagodimo ishranu godišnjem dobu, lakše ćemo podneti visoke odnosno niske temperature. Ukoliko osluškujemo svoj organizam, onda ćemo i sami primetiti da u letnjem periodu posežemo za jednom vrstom hrane a zimi za drugom. Dok leti biramo namirnice koje hlade organizam, suprotno tome, zimi su nam potrebne namirnice koje će nas ugrejati i pomoći da na neki način steknemo otpornost prema hladnoći.  Isto tako imunitet treba ojačati na vreme kako bi organizam spremno dočekao nalet virusa i bakterija.

 

Obilati obroci na slavama

Zimski period karakteriše veliki broj slava i proslava gde se konzumiraju veće količine hrane i alkoholnih pića. Organizam se opterećuje velikom količinom masti životinjskog porekla i prostim ugljenim hidratima u vidu raznih vrsta kolača i torti, a sve se to odvija u večernjim satima, što još više pogoršava situaciju.

Savet:

* Ne odlaziti na ovakvu vrstu skupova praznog stomaka (neki ne jedu ceo dan jer se čuvaju za slavu!?)

* Popiti čašu obične ili mineralne vode pre obroka.

* Voditi računa o količini. Veći deo tanjira ispuniti svežom salatom, a preostali deo ostalim namirnicama. Izbegavati tzv. kalorijske bombe kao što je ruska salata, gibanice, masna mesa.

* Obratiti pažnju na količinu alkohola.  Na primer, preporuka za žene je jedan decilitar crnog vina a dva za muškarce.

* Jesti polako, svesno, jer se za vreme razgovora najčešće ne obraća pažnja na količinu hrane koja se pojede. Izbegavati torte, već se radije opredeliti za tzv. sitne kolače i zadržati se na 1-2 kolača.

 

Nepravilan post

Nepravilno sproveden post može biti uzrok taloženja kilograma. Usled izbacivanja namirnica životinjskog porekla može se javiti povećan osećaj gladi, pa se uzimaju namirnice bogate ugljenim hidratima i biljnim mastima.

Savet:

Praktikovati izbalansiranu ishranu bogata proteinima biljnog porekla kao što su soja i ostale mahunarke, integralne žitarice, dovoljno svežeg voća i povrća.

 

Zamke zdravije ishrane

I zdravije namirnice mogu sadržati dosta kalorija!!! Ništa se ne može uzimati u neograničenim količinama. Na primer, jezgrasto voće jeste veoma zdravo, ali sto grama bilo kog jezgrastog voća sadrži preko 500 kcal, a može se pojesti u jednom dahu!
 

Savet:

30 g dnevno ovog voća sasvim je dovoljno.

 

Zimska depresija

Smanjena količina sunčeve svetlosti dovodi do pojave depresije, pa se uzimaju veće količine ugljenih hidrata tj. slatkiša.

Savet:

Praktikovati svakodnevnu šetnju, druženje, bavljenje sportom.

 

Imunitet

Unositi dovolje količine vitamina C, beta karotina, cinka i omega tri masnih kiselina. Ukoliko je ishrana raznovrsna, nisu potrebni suplementi.

Iako je obično limun sinonim za vitamin C, ovaj vitamin se može uneti i putem drugih, pri tome jeftinijih namirnica.

Količina vitamina C u 100 g

limun 40 mg vit. C
prokelj 90 mg
raštan 100 mg
crveni kupus 55 mg
ren 120 mg
šipak 800 mg

Koristiti začine koje greju: đumbir, cimet, karanfilić, anis.

Čaj od đumbira izvrstan lek protiv prehlade, kao i čaj od anisa, koji je efikasan u slučaju kašlja.

 

Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 113