Kako preduprediti manjak enzima

enzimiEnzimi su potrebni za sve hemijske reakcije koje se odvijaju u ljudskom telu. Ni vitamini ni minerali ni hormoni ne mogu da obave posao enzima. Kako da znate da li vam nedostaju i kako da ih nadoknadite?

Ljudsko telo proizvodi oko 22 enzima koji mogu da vare proteine, ugljene hidrate i masti. Hrana se vari u fazama, počinje u ustima, potom se varenje prebacuje u želudac i na kraju u tanko crevo. Na svakom od tih koraka, specijalizovani enzimi razlažu razne vrste hrane.
Enzimi započinju varenje hrane već u ustima i nastavljaju ga u želucu, gde se aktiviraju i biljni enzimi (enzimi iz biljne hrane koju smo uneli). Hrana potom ulazi u gornji deo tankog creva gde pankreas luči pankreasne enzime za dalje razlaganje hrane. Konačno razlaganje preostalih malih molekula hrane odvija se u donjem delu tankog creva. U idealnom slučaju, razne vrste enzima zajedno deluju da pomognu varenje hrane i isporučivanje hranljivih materija ćelijama.

Razlozi manjka enzima
Na nesreću, enzimi se gube u svakoj fazi proizvodnje i pripreme namirnica, od semena biljke do obroka u tanjiru. To dovodi i do manjka enzima u ljudskom telu, što može izazvati razne zdravstvene probleme. Evo nekoliko uzroka zbog kojih nastaje manjak enzima u hrani u samom startu: korišćenje pesticida i hemikalija u poljoprivredi, hibridizacija i genetska modifikacija, korišćenje kravljeg hormona rasta. Zatim, u preradi hrane, manjku enzima doprinose pasterizacija, zračenje hrane, korišćenje mikrotalasnih pećnica, kuvanje i pečenje na visokim temperaturama. I na kraju, smanjenoj proizvodnji enzima kod ljudi doprinose preterano unošenje hidrogenizovanih masti (pekarski proizvodi) i zasićenih masti (meso i mlečni proizvodi), živine plombe i stres različitih vrsta.
Pošto enzimi igraju ključnu ulogu u raznim funkcijama tela, manjak enzima može izazvati razne zdravstvene simprome. Evo nekih koji su povezani sa manjkom četiri ključna enzima:

Manjak proteaze (razlaže proteine): zebnja, nizak nivo šećera u krvi, problemi sa bubrezima, zadržavanje vode, smanjen imunitet, bakterijske i virusne infekcije, maligne promene, problemi sa kostima (artritis, osteoporoza i osteofiti, koštane izrasline).

Manjak amilaze (razlaže ugljene hidrate koji ne sadrža vlakna): problemi sa kožom kao što su osipi, gljivične infekcije, herpes i čirevi; problemi sa plućima kao što su astma, bronhitis i emfizem; oboljenja jetre i žučne kese.

Manjak lipaze (razlaže masti): povišen holesterol, gojaznost, dijabetes, otvrdnjavanje arterija i drugi kardiovaskularni problemi, hronični umor, spastično debelo crevo, vrtoglavice.

Manjak celulaze (razlaže vlakna): gasovi i nadimanje, akutne alergije na hranu, facijalna paraliza ili bol, kandidijaza (crevne i vaginalne infekcije).

Kako preduprediti manjak enzima
Postoji nekoliko načina na koje možemo da izbegnemo da dođe do manjka enzima u telu, a to su: pre svega, da jedemo sirove i sveže namirnice svakodnevno (voće i salatu uz svaki obrok, na primer), da namirnice kuvamo na što nižoj temperaturi (posebno je preporučljivo kratko kuvanje na pari), da koristimo samo svežu izvorsku ili filtriranu vodu, i da uklonimo teške metale iz tela (tu nam može pomoći uvođenje u ishranu algi, na primer).
Postoji i nekoliko načina na koje možemo da povećamo količinu enzima u organizmu, a to su: korišćenje namirnica prirodno bogatih enzimima, kao što su papaja, ananas, dinje, mango, kivi, grožđe, avokado, sirovi med, polen, kefir, fermentisano povrće i pšenična trava.
Druga važna stvar je da temeljno i dugo žvaćemo hranu. I na kraju, ako imamo baš akutni problem, možemo da nabavimo visokokvalitetne digestivne enzime u obliku suplemenata.

Potrebno je neko vreme da se poveća količina enzima u telu, a navedeno je nekoliko mogućih načina. Svakako da treba uzeti u obzir i sve ostale faktore zdravog življenja, pre svega kretanje, vežbanje i tehnike za smanjenje stresa.

Izvori:
Trivieri, Larry, and John W. Anderson. Alternative Medicine: The Definitive Guide. Second ed. Celestial Arts, 2002.

www.organiclifestylemagazine.com/enzymes-and-health/

Proizvodi u vezi sa člankom

Kombu alge

Kombu alge imaju široke i debele listove, boja im je crno-smeđa i imaju specifičan ukusa. Koriste se kao prilog uz kuvane žitarice, mahunarke ili korenasto povrće zato što olakšavaju njihovo varenje.
Vakame alge

Vakame (wakame) su blagog ukusa i mekane, bogate kalcijumom a sadrže i značajne količine gvožđa, vitamina A, C, B3 i belančevina. Pomažu detoksikaciji i povoljno utiču na viskoznost krvi.
Mlada pšenica u prahu organska

Mlada pšenična trava se vekovima koristi u narodnoj medicini i deo je tradicionalne ishrane mnogih naroda. Dobija se od mladih listova pšenice i sadrži veliki broj po zdravlje korisnih sastojaka. Kako se proizvodi? Pšenica (Triticum aestivum) se zasejava na kvalitetnom zemljištu i neguje desetak dana. Nakon izbijanja klice, mlade biljke tokom rasta sintetišu hlorofil i stvaraju puno korisnih nutrijenata. Kada narastu do 15-20cm visine, mladi klicini listovi se seku i suše na niskoj temperaturi. Osušena pšenična trava se pre pakovanja melje u prah. Dobijeni prah je 100% prirodni proizvod koji ne sadrži aditive, veštacke boje ili poboljšivače ukusa. 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 114