Kako prirodno sušiti voće, povrće...

prirodnosusenoMnoge od namirnica koje dolaze sa toplim vremenom brzo prolaze i zato je jedna od veoma važnih stavki u svakom domaćinstvu kako konzervirati namirnice, ostaviti ih za periode u toku godine kada ih više nema.

Pored brojnih načina konzervacije poput zamrzavanja, mariniranja, kiseljenja, soljenja, slađenja i kuvanja itd, jedan od najzdravijih metoda konzerviranja namirnica jeste sušenje. Visoke cene sušenog voća i povrća nas navode na pomisao da bi bilo veoma ekonomično da možemo sami da sušimo sezonsko voće i povrće, koje želimo i možemo. Osim toga, na taj način možemo biti i najsigurniji u ceo proces odabira i sušenja namirnica i samim tim i najsigurniji u njihovu zdravstvenu ispravnost. Jedan od najefikasnijih, najekonomičnijih i najzdravijih načina sušenja namirnica jeste svakako sušenje na suncu.

Imajući to u vidu, veoma je korisno razmišljati o spravi koja bi nam pomogla u procesu sušenja na suncu. U principu je potrebno da to bude zatvorena konstrukcija, koja će omogućiti zaštitu namirnica od spoljnih uticaja poput insekata, prašine, vlage ili kiše, a istovremeno na najbolji način akumulirati
sunčevu toplotu, koja će zagrevati namirnice i na taj način ih dehidrirati. Jedno od mogućih rešenja bi se moglo sastojadi od drvenog kolektora sa policama, na koje bi se ređale namirnice, prekriveno staklom kao zaštitom. U tom slučaju sunčevi zraci prolaze kroz staklo drvene kutije za dehidraciju, toplota je na neki način uhvaćena u okviru kutije, kolektora, i suši namirnice.

Materijali - prirodni
Police na koje se stavlja hrana treba da budu od nelepljivog materijala, otpornog na toplotu, i materijal, koji ne ispušta negativne sastojke prilikom zagrevanja, poput staklenih polica iz frižidera. Dehidrator može imati takođe i neku apsorpcionu ploču unutra, koja indirektno zagreva namirnice i kreira kretanje toplog vazduha, koji prolazi kroz otvore na dnu i sa strane kutije. Hladan, svež vazduh koji ulazi odozdo cirkuliše kroz kutiju i izlazi kroz otvor u gornjem delu. Otvori bi trebalo da budu zaštićeni nekom mrežicom zbog insekata. Na ovaj način se mogu sušiti određene količine namirnica za jedan ili dva dana, u zavisnosti i od veličine namirnica i od toga u kojoj meri sadrže tečnost (na primer vlažne namirnice poput paradajza ili kruški mogu zahtevati dva dana).
Najpopularnije voće za sušenje su jabuke, kajsije, šljive, borovnice, grožđe, breskve, jagode, kruške, smokve, itd. a od povrća – brokoli, šargarepa, karfiol, grašak, luk, boranija, paprike, paradajz, tikvice itd. Pečurke i začinsko bilje su takođe izuzetno zahvalni za sušenje

Dragan Andrić
 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 163