Kako se lakše prilagoditi proleću

prilagoditi prolecuIako je kalendarski došlo odavno, pravo proleće kao da tek sada počinje. U proleće se često aktiviraju alergije, glavobolje, reumatski bolovi, želudačni i stomačni problemi, psihičke tegobe... Da dobro podnesemo prelaz godišnjih doba, dobro će nam doći nekoliko praktičnih saveta iz ugla kineske medicine i ajurvede.

Prema kineskoj medicini, bolesti koje se najčešće aktiviraju u proleće usled uticaja vetra su na prvom mestu alergije, kao i astma, razni napadi na nivou psihe (depresija, razne psihoze – jetra je organ besa, histerija je sada u svom elementu ukoliko jetra nije dovoljno jaka), ali i razna kožna oboljenja. Pogotovo su suve promene sa svrabom tipične za proleće i vetar, kao i gnojne promene – takođe obično sa prisustvom svraba. Psorijaza, ekcemi, čirevi i akne se u proleće hrane našom energijom i veoma ih je teško iskoreniti, jer vetar postoji u svim godišnjim dobima i nekada se ti poremećaji manje primete, ali se brzo ponovo jave u svoj svojoj snazi.

Ono što najbolje može pomoći kod prolećnih problema jeste korekcija ishrane i pre svega namirnice koje čiste jetru i žučnu kesu, kao i one koje čuvaju energiju.

 

Ishrana u proleće po kineskoj medicini

Aromatične namirnice. Već pred kraj zime, a pogotovo kad počne proleće, vreme je da se poveća unos aromatičnih namirnica i začina.

Lukovica komorača, mirođija, kim, svež đumbir, celer... sve su to namirnice koje će pomoći da se izbaci višak vetra. Sve što je aromatično, blago ljuto i toplo će pomoći da se pore lepo zatvore i spreči dalji ulazak vetra u telo.

Izdanci i bobice. Posle toga se možemo skoncentrisati na hranu koja jača element drvo (po kineskoj medicini, karakterističan za proleće).

Tu spadaju svi mladi izdanci – klice, samoniklo bilje, peršun, sremuš, potočarka, list maslačka. Takođe su nam potrebne one namirnice koje čuvaju energiju i jaki su antioksidansi: kupina, ribizla, malina, jagoda, borovnica – sve tamno bobičasto voće i pre svega sok od njega.

Gladovanje. Ukoliko je jetra previše opterećena, terapija gladovanjem (post) je najbrži i najefikasniji način da se problem reši. Tkivo jetre se obnavlja i moguće je veoma ubrzati ovaj proces zahvaljujući postu. Nakon toga telo je spremno da se izbori sa vetrom i predstojećom godinom. (Jedan od savremenih načina koji kombinuje post i detoks, pogodan za prolećnu detoksikaciju, jeste Neera dijeta).

 

Šta savetuje ajurveda

Po ajurvedi, tokom zime ljudi se prirodno manje kreću a više jedu, i to uglavnom hranu koja sadrži više ulja, skroba i proteina. To dovodi do povećavanja telesne mase i snage, ali i do nakupljanja  lepljivih i sluzastih materija u organizmu. Sa prvim zracima prolećnog sunca, lepljivi toksini počinju da se otapaju i da cure, kao kada se na rekama otapa led i počinju prolećne poplave. Do tada ''zaleđena'' sluz i drugi telesni toksini (koji se u ajurvedi nazivaju ama) počinju da izlaze iz ćelija i tkiva što dovodi do pojava kao što su umor, malaksalost, tromost, curenje nosa, kašalj, upale očiju, grla i nepca a u težim i hroničnim slučajevima do polenske kijavice, gušenja, bronhitisa, kožnih osipa i sličnih alergijskih reakcija.
 

Kako preduprediti umor, alergije...

Na  prelasku iz zime u proleće, vatra  varenja (agni) naglo počinje da slabi, pa je zato neophodno koristiti laku hranu, da bi se telo pročistilo a metabolizam i imunitet ostali snažni. Prednost treba dati lakoj, toploj, svežoj hrani uz upotrebu začina koji uništavaju sluz i toksine – đumbir, kurkuma, crni biber, cimet, karanfilić, bosiljak, origano, timijan, nana, slačica.... Dobro je da u ishrani preovlađuju ljut, gorak i opor ukus. Dobro je koristiti ječam, pšenicu, zeleno lisnato povrće, mung pasulj, sočivo, šargarepu, cveklu i slične namirnice. Ne treba se prejedati. Redovna upotreba meda je odlična u ovom periodu, jer med isušuje tkiva i sluz. Ovo je vreme kada treba redovno upražnjavati fizičke aktivnosti kao što su šetnje, trčanje, joga asane (pozdrav Suncu) i sl. Veoma je važno izbegavati spavanje tokom  dana, a ustajanje pre zore je naročito preporučljivo. Redovna vežba meditacije i drugih duhovnih praksi je važna za održavanje budnosti i bodrosti.

 

Napitak za prolećno čišćenje

Đumbirova voda: pola kašičice praha đumbira sipajte u 1 litar vode i zagrejte do ključanja. Pustite da vri dva do tri minuta, skinite sa vatre i kada se prohladi sipajte u termos. Pijte ovu vodu kada god ste žedni, umesto bilo kojih drugih tečnosti. Ovo je idealan napitak za jačanje varenja, imuniteta i uništavanje mikroba.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 326