Kako smršati tokom praznika

mrsavljenje prazniciIako je iz iskustva poznata činjenica da se tokom praznika uglavnom gojimo (a ne mršavimo), stručnjaci za ishranu i fitnes smatraju da bi ova sezona praznika tokom pandemije mogla biti sjajna prilika da promenimo način ishrane i vežbanja i tako izbegnemo "tradicionalno" gojenje.

Što se tiče iskustva da se tokom praznika gojimo, evo i egzaktnog istraživanja (doduše, ne kod nas) koje na velikom uzorku potvrđuje da se to stvarno dešava.
Istraživanje obavljeno 2016. godine u časopisu New England Journal of Medicine utvrdilo je da se u SAD u proseku svaki stanovnik te zemlje tokom decembarskih praznika ugoji za oko pola kilograma, a u Nemačkoj - za skoro ceo kilogram.

Što se tiče tekuće godine, stručnjaci za nutricionizam i fitnes smatraju da ovaj decembar može biti savršena prilika da se taj ciklus gojenja prekine. Osim što će biti lakše pripremati zdraviju hranu i vežbati, oni kažu i da će takođe biti veoma bitno da se u sezoni praznika fokusiramo na pozitivne aspekte stvarnosti.

Dakle, kako da učinimo praznike periodom zdravlja (i da se ne ugojimo)?

 

Unosite više vode

Tokom praznika, namirnice su obično slanije, tako da organizam zadržava vodu. A pošto više jedemo i stomak nam je uglavnom pun, obično i ne pijemo dovoljno vode. Rezultat će neminovno pokazati vaga - višak kilograma, koji neće proći nakon praznika. Rešenje je da obrnemo stvar - da pijemo više vode, što će nesumnjivo doprineti osećaju sitosti i manjem unosu hrane, a kad smanjimo unos soli nakon praznika, višak vode će se eliminisati, tako da ćemo najverovatnije čak i "smršati" - uslovno, pošto ćemo samo izgubiti višak vode. Ali, u svakom slučaju, nećemo se ugojiti.

 

Nađite neku novu aktivnost

Tokom pandemije se pokazalo da je upražnjavanje sportova koji se obavljaju napolju, kao što je pešačenje, planinarenje i biciklizam, značajno poraslo. Iako je zahladnelo, i dalje možemo da vežbamo napolju - npr. da džogiramo ili brzo hodamo. Uvek možete naći neku zanimljivu aktivnost napolju. Svako kretanje ne samo da sagoreva kalorije, nego i umanjuje stres i popravlja raspoloženje. Naročito je važno, i korisno za regulaciju telesne težine, da prošetamo nakon obroka 15-20 minuta, posebno ako je obrok bio obilan. S obzirom da tokom ove sezone praznika verovatno nećemo imati toliko društvenih obaveza kao ranije, svakako ćemo imati više vremena za sebe - a time i za sport napolju. Ako uspete, nagovorite i familiju da redovno izlazite u zajedničke šetnje.

 

Preispitajte tradiciju

Ova neobična godina može biti idealna prilika da preispitamo i promenimo tradicionalne praznične navike, ukoliko one nisu bile zdrave. Većina nas je svesna da mnoge stvari koje radimo na praznike ne samo da će dovesti do toga da se ugojimo, nego i u celini nisu dobre za zdravlje. Sada je prilika da se zapitamo: hoćemo li nešto tradicionalno - ili nešto zdravo? Hoćemo li se držati ustaljenih navika (koje nam nisu prijale) - ili ćemo uraditi nešto novo, što će biti dobro za nas? Evo nekoliko ideja. 

Na primer, možemo da sami ispečemo integralni hleb (umesto velikih količina belog hleba koje se inače jedu za praznike). To ne samo da će biti zdravo, nego i zabavno, a miris sveže pečenog hleba može postati idealni "začin" praznične atmosfere.

Umesto uobičajenih, alkoholnih pića (koja goje!) možemo da napravimo bezalkoholne koktele - nekoliko ideja kako da to uradite pogledajte na ovom linku.

Umesto tradicionalne koka-kole (i sličnih stvari), možemo da probamo kombuhu - takođe gazirano i veoma ukusno slatko piće, ali puno probiotika i neuporedivo zdravije od raznih "kola".

Umesto (nepotrebno) velikih količina mesa koje se jedu za praznike, možemo da probamo najpopularnije vege zamene za meso - tempeh (indonežanski specijalitet od soje) i seitan (makrobiotički specijalitet od pšenice).

Na svakom pojedincu je da bude kreativan i otkriva sopstvene zdravije načine.

 

Zadržite zdrav stav

 

Godina 2020. je nesumnjivo smanjila broj zabava i raznih primamljivih druženja, a povećala stres i osećaj dosade, što je kod mnogih provociralo "jedenje na nervnoj bazi". Da bismo zaista jeli normalno, zdravo, i onoliko koliko nam treba (a ne koliko nam se hoće), važno je da zadržimo pozitivan stav i optimističke misli.

U tome će nam pomoći vežbanje, dovoljna količina sna, kao i vežbe relaksacije i regulacije stresa. Ako smo ranije mislili i govorili da za to nemamo vremena - sada to sigurno ne možemo da kažemo, jer su ove godine mnogi dobili vremena da budu sami sa sobom možda i više nego što u datom trenutku mogu da podnesu.

Zato, tokom predstojaćih praznika, budimo aktivni, fokusirajmo se na dobre stvari i mislimo pozitivno - to će doprineti i našem zdravlju u celini, a najverovatnije i našoj liniji.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 191