Kakvi će biti trendovi zdrave hrane u 2024?

musli posluzavnikOd neočekivanih kombinacija ukusa do izobilja biljne hrane – evo 10 trendova za 2024. prema istraživanju Whole Foods Market’s Trends Council.

Sledeću godinu obeležiće heljda, nove kombinacije začina, kakao, svest o izboru i pripremi hrane i hrana povezana sa zdravljem žena. „Od specifičnih sastojaka i novih ukusa, do kretanja u prehrambenoj industriji, jedva čekamo da vidimo da ovi trendovi dobiju zamah u godini koja je pred nama“, kaže Keti Strendž, član saveta za trendove Whole Foods-a.

 

Hrana biljnog porekla sa jednostavnim sastojcima.

Whole Foods predviđa da će u trendu biti hrana koja ističe biljne sastojke, odnosno da će u fokusu biti stvarne biljke, npr. pečurke, orašasti plodovi, mahunarke, umesto složenih alternativa za meso. Obratite pažnju na vegetarijanske hamburgere napravljene od kelja i brokolija, kao i na biljno mleko napravljeno od samo dva sastojka.

 

Kakao u najrazličitijim oblicima.

Pulpa kakaoa je nusproizvod koji se obično odbacuje, ali brendovi hrane sada menjaju svoj pristup, koristeći pulpu za pravljenje kakao vode, želea i džemova. Ovaj trend je posebno koristan za one koji traže novu alternativu za šećer bez kompromisa sa slatkim ukusom.

 

Heljda, popularnija nego ikad.

Ova superhrana ima antiupalna svojstva, ne sadrži gluten, bogata je proteinima i vlaknima. Predviđa se da će heljda biti u svemu, od alternativa biljnom mleku do granole.

 

Biljne alternative za ribu.

Očekujte da vidite šargarepu umesto lososa, pečurke Pleurotus eryngii umesto školjki i suši od korenastog povrća.

 

Proizvodi koji štede vodu.

Sve više eko-svesnih brendova nudi proizvode koji vode računa o potrošnji vode (suvi šamponi, šamponi u pločicama i listovi deterdženta za pranje veša), dok nekoliko brendova hrane reciklira vodu u toku proizvodnje.

 

Začini na nov način.

Ako volite začine, 2024. biće uzbudljiva godina za vas. U trendu će biti „swicy“ (sweet and spicy - slatko i ljuto), od začinjenih bombona i koktela do voća začinjenog meksičkim tajin začinom (napravljen od mešavine čili papričica, soli i dehidriranog soka limete). Očekujte da na rafovima vidite i specijalne sorte paprike (Scorpion peppers, Guajillo ili mađarska Goathorn peppers), sveže, sušene, mlevene, ukiseljene, čili ulja, pića sa biberom.

 

Instant rezanci na nov način.

Kako namirnice postaju sve skuplje, brendovi prave sve više jednostavnih gurmanskih opcija za jela sa rezancima, ali bez „klasičnih“ konzervanasa i mononatrijum-glutamata (MSG).

 

Mali slatki luksuzni užici.

Trend je potekao sa tiktoka, a sada se brendovi uključuju u luksuznu zabavu nudeći male, isplative, ali svakako luksuzne predmete, poput urmi prelivenih čokoladom u pojedinačnom pakovanju.

 

Žensko zdravlje u fokusu.

Deo ovog trenda su brojni suplementi za različite aspekte zdravlja žena u različitim životnim dobima, ali inovatori na području hrane napravili su npr. i specijalno pripremljene energetske pločice za žene u menopauzi.

 

Napici za podizanje energije.

U 2024. u trendu će biti kafa sa dodatkom pečurki, zeleni čaj sa prebioticima, mineralna voda obogaćena L-teaninom...

 

B. Soldatović


Izvori: www.eatingwell.com, www.realsimple.com, www.marthastewart.com


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 150