Kakvi su trendovi zdrave ishrane za 2023.

vocni tanjirKao i svake godine, američki Whole Foods Market, odnosno njihov Trends Council koji čini više od 50 stručnjaka na razne načine povezanih sa proizvodnjom i prodajom hrane, objavio je prognozu koji će trendovi zdrave ishrane preovlađivati u 2023. godini.

Šef marketinga WFM-a Sonja Gafsi Oblisk kaže da njihova predviđanja trendova predstavljaju uzbudljiv uvid u ono što bi se moglo dešavati u industriji hrane.

Jaupon (Ilex vomitoria),vrsta božikovine koja raste širom jugoistočnog dela SAD i jedina je poznata biljka sa kofeinom koja potiče iz Severne Amerike, mogla bi postati novi biljni hit. Listove jaupona su još starosedeoci ovog kontinenta koristili za čaj. Latinski naziv ove biljke ukazuje na to da se koristi za izazivanje povraćanja, ali u umerenim količinama čaj od listova jaupona je bezbedan. Veruje se da bi jaupon mogao da se koristi samostalno ili u raznim pićima, od kombuhe do bezalkoholnih koktela

Alternative za kravlje mleko, poput ovsenog, sojinog ili bademovog mleka, postale su uobičajene, ali tokom njihove proizvodnje stvaraju se nusproizvodi koji su do sada odbacivani. Prenamenom pulpe to se sada menja, pa nastaju inovativni proizvodi, od alternativnog brašna, preko pekarskih mešavina do gotovih slatkiša.

Na važnost voća i povrća u ishrani odavno se ukazuje, a novi trend - testenina napravljena od voća i povrća - još ih više približava potrošačima. Dok pasta od leblebija, njoke od karfiola ili špagete od tikvica nisu ništa novo, WFM predviđa da će 2023. biti popularna testenina napravljena od bundeve, srca palme i zelenih banana.

U 2023, urme bi mogle da dožive renesansu kao alternativni prirodni zaslađivač, u obliku sirupa, dehidriranih urmi, paste od urmi.  


Stručnjaci predviđaju da će posebno mesto na policama prodavnica zauzeti kelp alga i proizvodi od nje, kao što su čips, rezanci, sosovi (npr. alternativa ribljem sosu).

Proizvodi sa oznakom „ekološki prihvatljivi“ doživeće procvat. Sve veći broj brendova hrane i pića radiće na ograničavanju svog lošeg uticaja na životnu sredinu i na održivosti proizvodnje i to će s ponosom pokazivati na deklaracijama svojih proizvoda.

Retro ukusi se vraćaju, ali sa zaokretom ka zdravijim proizvodima, npr. bezalkoholni napici sa dodatkom prebiotika ili klasična jela u veganskoj verziji.

Iako ulje avokada nije novo na tržištu, predviđa se da će zameniti ulje od repice u grickalicama, majonezu, gotovim jelima itd. Ulje avokada je bogato beta karotinom i omega 3 masnim kiselinama, a osim toga ima neutralan ukus i može da se koristi na visokim temperaturama.

 

B. Soldatović

Izvori: www.eatingwell.com, www.marthastewart.com


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 242