Karfiol protiv brokolija

brokoli karfiolI brokoli i karfiol spadaju u istu familiju povrća (krstašice) i sadrže brojne korisne hranljive sastojke. Ali, koji je od njih zdraviji? Verujemo da će vas ovo zanimljivo poređenje njihovih nutritivnih svojstava inspirisati da i brokoli i karfiol uvrstite u svoju ishranu.

 

 

 

Mera za poređenje: 1 šolja (100 g)

 

Kalorije

I brokoli i karfiol sadrže izuzetno malo kalorija, pa ih možete jesti „koliko vam duša ište“. Ipak, brokoli ima nešto više kalorija, 31 u odnosu na 27 koliko ih ima u jednoj šolji karfiola, što prvi poen donosi upravo karfiolu.

 

Proteini

Brokoli ima za nijansu više proteina: 2,6g u odnosu na 2,1g koliko ima karfiol.

 

Ugljeni hidrati

I ovde je „mrtva trka“, ali je pobednik karfiol koji koji u jednoj šolji ima manje ugljenih hidrata, 5g naspram 6g koliko ih ima brokoli.

 

Biljna vlakna

Brokoli sadrži više biljnih vlakana od karfiola, 9,6% od preporučenog dnevnog unosa biljnih vlakana,  u odnosu na 8,4% koliko ima karfiol.

 

Kalcijum

Ovde se razlika povećava u korist brokolija. Naime, jedna šolja brokolija sadrži dvostruko više kalcijuma od jedne šolje karfiola: 4,3% preporučenog dnevnog unosa (brokoli) prema 2,4% preporučenog dnevnog unosa (karfiol).

 

Gvožđe

Šolja brokolija daje: 4% od preporučenog dnevnog unosa gvožđa, a šolja karfiola 3%.

 

Magnezijum

Ovde je „utakmica“ takoreći izjednačena: 1 šolja brokolija sadrži 4,8% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma, a karfiol 4%.

 

Fosfor

Brokoli sadrži nešto više fosfora od karfiola: 6 : 4,7% preporučenog dnevnog unosa.

 

Kalijum

Konačno pobeda karfiola: jedna šolja karfiola sadrži 9% preporučenog dnevnog unosa, naspram 8,2% koliko sadrži brokoli.

 

Cink

I po vrednostima cinka, važnog za održavanje zdravlja imunog sistema, su prilično izjednačeni, a blaga prednost je na strani brokolija: 2,6% : 2% preporučenog dnevnog unosa.

 

Vitamin C

Brokoli je nadmoćan nad karfiolom kada je reč o sadržaju vitamina C. Jedna šolja brokolija sadrži 135% preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Jedna šolja karfiola sadrži „samo“ 87% preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

 

Folat

Brokoli : karfiol = 14% : 15% preporučenog dnevnog unosa ovog važnog vitamina B-grupe.

 

Vitamin A

Karfiol uopšte ne sadrži ovaj vitamin, dok u jednoj šolji brokolija ima 11% preporučenog dnevnog unosa vitamina A.

 

Vitamin K

I ovde je brokoli nadmoćan: sadrži 116% preporučenog dnevnog unosa vitamina K,  naspram 21%, koliko sadrži karfiol.

 

Pobednik je: BROKOLI!

 

NAPOMENE

* Bez obzira na pobedu brokolija u utkamici sa karfiolom, i jedno i drugo povrće je važno jesti jer su oba prebogata hranljivim sastojcima važnim za održavanje zdravlja.

* Prema istraživanju Environmental Working Group, brokoli i karfiol spadaju u one vrste povrća koje sadrže najmanje pesticida, pa ne morate da kupujete samo one iz organske proizvodnje. A najbolje je da ih jedete kratko skuvane na pari, kako biste uneli najviše hranljivih sastojaka koje nude.

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Brokoli u prahu organski

Organski brokoli u prahu dobijen je od posebno izabranih cvetova svežeg brokolija koji su osušeni na vazduhu i samleveni. Dobijeni prah je 100% prirodni proizvod bez dodatih aditiva i veštačkih boja. Savršen odnos prirodnih biljnih vlakana i proteina čini ga idealnom hranom za sportiste, vegetarijance i vegane.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 165