Kivi za zdraviju zimu

kiviKivi je voćka koja se kod nas uglavnom pojavljuje u prodaji u zimskoj sezoni, a može se naći u većini bolje snabdevenih prodavnica. Iako se povezuje se Novim Zelandom, kivi u stvari potiče iz Kine. Ova voćka je prepuna nutrijenata, vitamina i minerala koji nam mogu pomoći da budemo zdraviji tokom zime.

Kivi je u celini jestiv - uključujući i njegovu čupavu koru - iako kod nas nije praksa da se jede i kora. Sadrži veoma malo kalorija i zdrave, prirodne šećere i masti. U kineskoj tradicionalnoj medicini koristio se dugo u svrhu održanja dobrog zdravlja. Kivi sadrži folat (vitamin B9), vitamine A, B3, C, E i K. Takođe je izvor kalijuma, bakra i magnezijuma.

 

Kivi pomaže zdravlju disajnih organa

Specifična kombinacija vitamina A, C i E koje kivi sadrži, a koji deluju i kao antioksidansi, povoljno deluje na zdravlje disajnih organa, doprinoseći ublažavanju kašlja, šištavog disanja i kratkog daha. Prema jednom proučavanju, redovna konzumacija kivija bila je povezana sa povoljnim uticajem na zdravlje pluća ispitanika koji su u tome proučavanju učestvovali.

 

Kivi može da podstakne imuni sistem

Kivi sadrži više nego dvostruko više vitamina C od pomorandže. Jedan ili dva kivija daju vam više vitamina C nego što su preporučene dnevne potrebe. Međutim, vitamin C nije sve - interesantno je da je jedno proučavanje ukazalo da redovna konzumacija kivija može da smanji rizik od prehlade i gripa! Sudeći po proučavanjima, deca i mladi imaju najviše koristi od imunosuportivnih svojstava kivija.

 

Kivi pomaže zdravlju organa za varenje

Kivi je odličan izvor biljnih vlakana koja dopinose boljem radu creva. Ima takođe i blaga laksativna svojstva. Osim toga, kivi sadrži proteolitički enzim po imenu aktinidin, koji pomaže razlaganje proteina u procesu varenja. Jedno nedavno istraživanje je ukazalo da ekstrakt kivija (sa sadržajem aktinidina) poboljšava varenje većine proteina.

 

Kivi je zdrav za srce

Pošto je bogat kalijumom, kivi može da doprinese da se reguliše povišen krvni pritisak. Kivi takođe koristi zdravlju srca zato što sadrži biljno vlakno pektin, koje doprinosi sniženju holesterola. Osim toga, antioksidansi kojima je kivi bogat mogu da pomogne da se spreči štetna oksidacija holesterola u organizmu.

 

Kivi je zdrav za oči

Kivi može da doprinese zdravlju očiju, zato što je bogat vitaminom A, koji koristi sprečavanju makularne degeneracije (promene na očima povezane sa starenjem). Antioksidansi lutein i zeaksantin, koje kivi takođe sadrži, sa svoje strane dopinose snižanju rizika od makularne degeneracije.

 

Kivi može da doprinose regulaciji šećera u krvi

Kivi sadrži prirodni šećer koji se naziva inositol. Iako je slatkog ukusa, on u stvari doprinosi održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.

 

Kivi može da smanji stres

Kivi sadrži značajnu količinu serotonina, hormona koji podstiče san i smanjuje stres, pa zato, umesto da pijete kafu ili jedete slatkiše, možda bi bila bolja ideja da pojedete neki kivi kad osećate da ste u stresu!

 

Izvori:
www.healthline.com, www.articlesofhealthcare.com


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 188